|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:18 Заглавие: |
|
|
| penkeler написа: | | Не е нормално, ако постоянното натоварване е от порядъка на 20А - 25А да сложиш кабел 2.5мм^2 и предпазител 35А или повече. |
Всъщност, натоварването варира между 2000-4000W(max), което като ток е между 9.1 и 18,2 ампера според мен си е напълно допустимо за 2,5мм2 мостов кабел. Въпросът беше теоретично да видя поведението при 5000W(22,7-23Ампера), т.е претоварване . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:19 Заглавие: |
|
|
JJJK ,чети по -внимателно наредбата ,44А дават само за "Допустим продължителен ток за проводници с медни жила с каучукова изолация и метална защитна обвивка и кабели с медни жила с каучукова изолация в оловна, PVC или каучукова обвивка, бронирани и небронирани"
Твоя случай не е от тази таблица , ако искаш спазвай каквото ти писах аз и колегите ,ако искаш слагай си и по един пожарогасител на всяка инсталация и спи спокойно ! Що се отнася до претоварване - има си предпазители за целта , или ги слагаш , или преоразмеряваш инсталацията - избора е твой . |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 07, 2012 20:38 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | JJJK ,чети по -внимателно наредбата
...... |
Ако прочетеш какво съм писал по-рано по-внимателно ще видиш, че говорих именно това, което ти каза, когато един съфорумник даде наредбата, а аз му казах, че PVC май не е еквивалентно на на каучук, т.е таблица 3 и 4 от нея не вършат никаква работа.
Онези, които посочи penkeler, за тях говоря. Виж на първа страница, моля те...
Та, да се върнем на написаното в последният ми пост-
"Мисля, че натоварване между 2000W и 4000W(max) на 2х2,5мм2 мостови кабел е допустимо, но се интересувах какво би станало при претоварване от порядъка на 5000W" и то не защото ще се правят някога такива експерименти, а защото ме интересуваше как седи теоретично положението.
Спрямо справочника, който е дал един любезен съфорумник като прикачен файл изглежда, че кабелът ще може да издържи претоварването, което ме интересуваше. Нормално не се предвижда натоварване от над 18Ампера, като през 2/3 време то ще е не-повече от 10Ампера. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2012 1:50 Заглавие: |
|
|
Колко време ще работи проводника под претоварване зависи от ПРЕДПАЗИТЕЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯ.Ти такива не ползваш ли или не ги вземаш предвид.Аййдеееееееее остана да размишляваме какво ще стане с предпазителите. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2012 4:10 Заглавие: |
|
|
| Как ги смятате ампери на милиметър след като в таблиците се вижда, че примерно 2 кабела по 120 мм2 носят повече товар от един кабел 240 мм2. |
|
|
 |
nikolai_nikolov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2012 9:05 Заглавие: |
|
|
| Едва ли ще намериш някъде информация как се държи един ПРЕТОВАРЕН кабел.Освен това подозирам,че това претоварване ще е от време на време ,но постоянно във времето.Като се има предвид,че ВИНАГИ(задължително се случва) някой решава да включи още нещо- претоварването в един момент ще стане постоянно.Според теб какво би станало тогава?А тези връзки с клеми и те след време си "търсят майстора" дето ги е правил-при условие ,че от сега си знаеш за претоварването.Защо просто не сложиш по-дебела жица или имаш налична 2,5mm/2. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 08, 2012 15:52 Заглавие: |
|
|
bvgdzk просто ми беше станало интересно.
k810, знаеш че подобни приближения не отговарят съвсем на действителността.
nikolai_nikolov, то ми е достатъчно да знам максималният допустим ток, нали? За мен претоварване е всичко над 18Ампера, които съм предвидил като допустими. Про все, потребление не более 4000w.
Реално е направено така, че просто няма как да включиш още нещо, освен предвиденото, няма къде. Кабела е положен и зазидан. Цялата история стана така, защото темерута с който се занимавам, реши да накичим още един товар в повече и консумацията стана от предвидените от мен 2000W на 4000W Аз какво да направя-хакнах една лустер клема, понеже не ми се сучеха жици(и изглежда по-безопасно)Реално претоварване няма, но се зачудих какви са максималните токове в действителност, които могат да протичат през 2,5мм2 кабел, за да разбера дали съм оставил достатъчно резерв, за да няма прегряване и неща от подобен род, въпреки че според мен 18,5Ампера са допустими.
Това е.  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|