| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emptyspace Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 14, 2012 19:30 Заглавие: кондензатор за АС мотор? |
|
|
здравеите имам едно питане относно кондензатор на АС мотор, а именно купил съм в бързината по погрешка кондезатор, които се води "стартов", а не "работен" със същите параметри като на оригиналният, които мисля обаче е "работен" дали ще стане?
благодаря ви предварително!!
пп аз съм взел два броя стартови, еднакви тъи като минималната цена на поръчката беше по голяма от цената на кондензатора  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 14, 2012 20:24 Заглавие: |
|
|
| Понятията "стартов' (по-често "пусков") и "работен" се отнасят за начина (схемата) по който са свързани към електромотора. Самите кондензатори не се делят по този начин, а са напълно еднотипни. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 14, 2012 22:29 Заглавие: |
|
|
значи ако си прав (много се надявам да си ) би трябвало да няма проблеми въпреки, че на самият саит са разделени точно така и в един форум пишеше, че имат разлика и дори, че "пусковият" има определен брои цикли. На друго място пишеше пък, че няма разлика в кондензаторите, само трябва да се има в предвид волтажа ако е пусков на 250в а слагам работен работният трябва да е на 400в или нещо такова
затова се обърнах към форума, вярвам че тук има доста компетентни хора  |
|
|
 |
bogege Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 14, 2012 22:38 Заглавие: |
|
|
| Това което си нписал за работното напржение е вярно!! Съобрази се с това!!! Пусковия може да е на 250v ,но работния трябва да е на 400v...+ |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Яну 14, 2012 23:09 Заглавие: |
|
|
значи мотора е от перална машина и тъи като аз съм в щатите работи на 110в кондезатора е работен защото като пусна машината мотора бръмчи и като го завъртя на ръка се завърта за малко, но спира, а ако е пусков би трябвало да се развърти до нормани обороти.
оригиналният кондезатор е 45uF 220/250в 50/60Hz а аз съм взел пусков със същите параметри и по пътя на логиката би трявало само да го сложа и да тръгне. в краен случаи ще вържа двата последователно ако е необходимо по голямо напрежение.
Вие как мислите???
Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
sathv Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 15, 2012 0:28 Заглавие: |
|
|
Дали кондензатора е пусков или работен се определя не от неговата конструкция а от схемата на работа на двигателя.
1. Асинхронен еднофазен двигател с работна и пускова намотка. На пусковата намотка последователно е включен фазоизместващ елемент например кондензатор. Двте намотки се включват паралелно на захранването. След развъртане на двигателя пусковата намотка се изключва . Дали с центробежен регулатор или електронно все тая. Двигателя продължава да работи само с една намотка.
2. Асинхронен еднофазен двигател с две работни намотки какъвто предполагам е твоя. При едната намотка се включва директно към захранването, а другата помощна намотка също към захранването но през кондензатор. По време на работа двете намотки остават включени. Различават се по индуктнивност респективно по брой на навивките.
При първия вид двигатели пусковите кондензатори са с доста по голям капацитет -80, 100, 140 мкф. При втория тип двигатели от порядъка на 20-30 мкф за мощности 0,55-0,75 KW. Не знам какво толкова умуваш, а не сменяш кондензатора. И да не ги сложиж двата последователно! Капацитета ще падне и може и да не развърти под натоварване. В съвременните перални двигателите са или колекторни или вече хитовите с инвертор. Между другото има и вариант на асинхронен двигател с два кондензатора с пусков и работен. Двата кондензатора са паралелно свързани при пускане и след развъртане пусковия кондензатор се изключва и двигателя работи като този по точка 2. Този случай се отнася за по мощни двигатели. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Яну 15, 2012 5:04 Заглавие: |
|
|
Не съм го сложил все още тъи като чакам да пристигне по пощата и преди да пусна темата бях прочел точно това което си написал за видовете АС мотори и начина на свързване даже и картинка имашеhttp://www.wwpp.com/products/myers-pumps/pentekengineering.pdf
Не се и не искам да се заяждам с никого!!! Успешна 2012 година  |
|
|
 |
stf_trekkie Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 15, 2012 10:41 Заглавие: |
|
|
Разликата между 2-та кондензатора е малка. Просто пусковия не е направен да работи постоянно и може да изгори при такава експлоатация /като работен/  |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 15, 2012 12:46 Заглавие: |
|
|
| Съвременните "олекотени" кондензатори за АД са разновидност на електролитните неполярни и имат точно определен живот в часове в зависимост от напрежението. Много често това е отбелязано на корпуса им, например, при 400V - 1000 часа, при 375V - 5000 часа и т.н. Обикновено са отбелязани три стойности. Работата е там, че напрежението върху работния кондензатор може да превишава значително напрежението на захранващата мрежа и зависи от натоварването. Например, на пералня Candy с оригинална стойност на кондензатора (14uF), напрежението върху него достига 375V ефективно (измерил съм го при центрофугиране). Лично аз предпочитам старите хартиени кондензатори за напрежение 500 - 600V, които са по-големи, но в пералните бол място - на практика имат живот повече от двигателя. Точната стойност я докарвам с няколко паралелно свързани кондензатора. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 17, 2012 3:20 Заглавие: |
|
|
Днес пристигнаха кондезаторите, оказа се че са китайски и 1/3 от размера на оригиналният! Сложих единият и мотора тръгна като по масълце... ще видим до кога... вторият съм го прибрал в шкафа до пералнята
Заключение: ако слагате пусков на мястото на работен взимате със същите параметри и се молите да изкара максимално дълго, а ако слагате
работен на мястото на пусков гледате да е със същият капацитет, но с поне двоино по голям влтаж и пак се молите да изкара максимално дълго
Благодаря на всички за помощта и споделеното знание !!!
Възникна проблем! След първото пране пералнята пак спря да върти, естествено проверих кондензатора... оказа се че загрял до толкова че се е спукал и изтекал на пода Сложих вторият също загрява яко!!! Явно има значение кои и къде ще сложиш, сега съм поръчал "работен" на 370волта и тои ако не стане просто не знам... |
|
|
 |
|