|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 16:11 Заглавие: Намотка на трансформатор |
|
|
Здравейте,
имам едно съмнение, но да питам по знаещите.
Пренавивам вторичната страна на един по мощен трансформатор ( >600VA) 220 Първична страна - 12 V вторична страна.
Смятах го излизат 15 навивки, за ток 35-40 А.
Сечението излиза около 16 кв.мм , при 2.5А/кв.мм плътност на тока.
Проблема е че трябва да се навие с 3 паралелни намотки по 5 кв.мм всяка.
Ползвам шина 5.4 кв.мм , но имам място само за 2 паралелни намотки, плюс още малко място.
Та идеята ми е да навия две шини по 5.4 кв.мм + един кръгъл емайлиран проводник-3,14 кв.мм.
Проблем ли ще е ако трите паралелни намотки не са с еднакво сечение?
Проблем ли ще е ако не вървят заедно трите намотки, но ги навия трите една след друга, НО си ги свържа паралелно. Това го правя зашото само така се събират на макарата.
Благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 17:11 Заглавие: |
|
|
При този ток може и да е проблем ако мислиш да ги свързваш в паралел. Защото намотките с по-малко съпротивление ще се явяват като товар за тези с високо и неминуемо ще загрява.
Друг недостатък няма да има и може и да работи що годе коректно, ако нямаш друг избор навий и направи тестове. В най-лошия случай да изпуши вторичната  _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 18:36 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | намотките с по-малко съпротивление ще се явяват като товар за тези с високо |
Нали броя навивки във всяка намотка е еднакъв ?  |
|
|
 |
plamenp Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 18:37 Заглавие: |
|
|
| Ако навиеш трите намотки една след друга те ще имат различен диаметър,а от там и различни напрежения в краищата си.Когато ги свържеш в паралел ще се появят изравнителни токове,които ще предизвикат загряване и много лоша работа на трансформатора. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 20:30 Заглавие: |
|
|
| emoome написа: | Нали броя навивки във всяка намотка е еднакъв ?  |
Броят навивки да, но дължината на проводника различна ако са положени една над друга. Затова както знаем от формулата за съпротивлението на проводник ще има разлика в дължината на проводника оттам и в съпротивлението. Освен всичко е написал, че на едното място са шини на друго ще е проводник, което е още една предпоставка.
Основния проблем ще бъде именно изравнителни токове, които се дължат на не симетрията и разликата във вътрешното съпротивление. Не, че е фатално, но КПД то драстично ще падне и някой намотки ще са подложени на постоянно загряване. Ако се съчетаят повече греене с лошо охлаждане ще има димна завеса. Иначе няма проблем да се опита. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 20:54 Заглавие: |
|
|
И на мен това ми е опасението, да не би пи тънката намотка да заграва повече от другите.
Иначе като казвам че са една след друга имам в предвид че са така: 15 навивки едната, после още 15 нав. другата но на същия слоя а не една върху друга.
Напрежението мисля мога да го докарам еднакво ( почти) на всичките , ще го пусна под напрежение преди да ги свържа в паралел и ще ги меря. Ако има разлика ще развивам там където е нужно.
Благодаря за мненията, Другия вариянт е само двете намотки ( шинните ) и да се товарят повече- по-голяма плътност на тока 3.5-4 А / кв.мм |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 21:59 Заглавие: |
|
|
| Ако успееш да навиеш намотките в един слой ,а не една върху друга, работата ще стане. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2012 22:11 Заглавие: |
|
|
| plamenp написа: | | Ако успееш да навиеш намотките в един слой ,а не една върху друга, работата ще стане. |
Караш ме да нарушавам правилата. Земи да мотнеш барем един траф и заповядай тука
| plamenp написа: | | Ако навиеш трите намотки една след друга те ще имат различен диаметър,а от там и различни напрежения в краищата си.Когато ги свържеш в паралел ще се появят изравнителни токове,които ще предизвикат загряване и много лоша работа на трансформатора. |
Така мааш ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2012 0:25 Заглавие: |
|
|
| Emoome, явно аз съм ти на мушката тази вечер.Спор няма,че напрежението на намотката се определя "навивки на волт".Но в реалният трансформатор има магнитни загуби.Мисълта ми е,че ако имаме две намотки с еднакъв брой навивки,но едната е навита близо до магнитопровода,а другата върху нея т.е. по-далече от магнитопровода ,следствие на магнитното разсейване външната намотка ще има напрежение малко по-малко от вътрешната.За това в първият линк,който си дал ,броят на навивките на вторичните намотки се увеличава с 10%.Спирам по темата.С уважение! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|