Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Намотка на трансформатор
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 16:11    Заглавие: Намотка на трансформатор Отговорете с цитат

Здравейте,
имам едно съмнение, но да питам по знаещите.
Пренавивам вторичната страна на един по мощен трансформатор ( >600VA) 220 Първична страна - 12 V вторична страна.
Смятах го излизат 15 навивки, за ток 35-40 А.
Сечението излиза около 16 кв.мм , при 2.5А/кв.мм плътност на тока.
Проблема е че трябва да се навие с 3 паралелни намотки по 5 кв.мм всяка.

Ползвам шина 5.4 кв.мм , но имам място само за 2 паралелни намотки, плюс още малко място.
Та идеята ми е да навия две шини по 5.4 кв.мм + един кръгъл емайлиран проводник-3,14 кв.мм.
Проблем ли ще е ако трите паралелни намотки не са с еднакво сечение?
Проблем ли ще е ако не вървят заедно трите намотки, но ги навия трите една след друга, НО си ги свържа паралелно. Това го правя зашото само така се събират на макарата.

Благодаря предварително Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 17:11    Заглавие: Отговорете с цитат

При този ток може и да е проблем ако мислиш да ги свързваш в паралел. Защото намотките с по-малко съпротивление ще се явяват като товар за тези с високо и неминуемо ще загрява.
Друг недостатък няма да има и може и да работи що годе коректно, ако нямаш друг избор навий и направи тестове. В най-лошия случай да изпуши вторичната Smile
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 18:36    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
намотките с по-малко съпротивление ще се явяват като товар за тези с високо

Нали броя навивки във всяка намотка е еднакъв ? Smile
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 18:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако навиеш трите намотки една след друга те ще имат различен диаметър,а от там и различни напрежения в краищата си.Когато ги свържеш в паралел ще се появят изравнителни токове,които ще предизвикат загряване и много лоша работа на трансформатора.
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 20:30    Заглавие: Отговорете с цитат

emoome написа:
Нали броя навивки във всяка намотка е еднакъв ? Smile

Броят навивки да, но дължината на проводника различна ако са положени една над друга. Затова както знаем от формулата за съпротивлението на проводник ще има разлика в дължината на проводника оттам и в съпротивлението. Освен всичко е написал, че на едното място са шини на друго ще е проводник, което е още една предпоставка.
Основния проблем ще бъде именно изравнителни токове, които се дължат на не симетрията и разликата във вътрешното съпротивление. Не, че е фатално, но КПД то драстично ще падне и някой намотки ще са подложени на постоянно загряване. Ако се съчетаят повече греене с лошо охлаждане ще има димна завеса. Иначе няма проблем да се опита.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 20:54    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен това ми е опасението, да не би пи тънката намотка да заграва повече от другите.
Иначе като казвам че са една след друга имам в предвид че са така: 15 навивки едната, после още 15 нав. другата но на същия слоя а не една върху друга.
Напрежението мисля мога да го докарам еднакво ( почти) на всичките , ще го пусна под напрежение преди да ги свържа в паралел и ще ги меря. Ако има разлика ще развивам там където е нужно.

Благодаря за мненията, Другия вариянт е само двете намотки ( шинните ) и да се товарят повече- по-голяма плътност на тока 3.5-4 А / кв.мм
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull, Изходното напрежение във всяка намотка се смята като "волт навивки" Exclamation И никъде не се споменават токове, сечения и други чудесии.
Между еднакви напрежения ток няма !
Под товар всяка паралелна намотка ще понесе толкова ток, колкото пропорционално по-малко омическо съпротивление има.
Те ви линкове за трансформатори
http://sites.google.com/site/enesyst/spravocnik/izcislavane-na-transformatori
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_57_spisak.htm
Ма четете електротехниката като дявола евангелието, м..... му стара
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 21:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако успееш да навиеш намотките в един слой ,а не една върху друга, работата ще стане.
Върнете се в началото
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 18, 2012 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

plamenp написа:
Ако успееш да навиеш намотките в един слой ,а не една върху друга, работата ще стане.

Караш ме да нарушавам правилата. Земи да мотнеш барем един траф и заповядай тука
plamenp написа:
Ако навиеш трите намотки една след друга те ще имат различен диаметър,а от там и различни напрежения в краищата си.Когато ги свържеш в паралел ще се появят изравнителни токове,които ще предизвикат загряване и много лоша работа на трансформатора.

Така мааш !
Върнете се в началото
plamenp
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 0:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Emoome, явно аз съм ти на мушката тази вечер.Спор няма,че напрежението на намотката се определя "навивки на волт".Но в реалният трансформатор има магнитни загуби.Мисълта ми е,че ако имаме две намотки с еднакъв брой навивки,но едната е навита близо до магнитопровода,а другата върху нея т.е. по-далече от магнитопровода ,следствие на магнитното разсейване външната намотка ще има напрежение малко по-малко от вътрешната.За това в първият линк,който си дал ,броят на навивките на вторичните намотки се увеличава с 10%.Спирам по темата.С уважение!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети