Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Купувам мултицет ММЦ-01
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 14:02    Заглавие: За милиомите Отговорете с цитат

Ако си го купуваш готов е скъпо, но можеш да си го направиш лесно, за под 10лв (и малко труд). Примерна идея:
http://tilikum.narod.ru/mOm.html
С малко повече труд и творчество не проблем да се постигне точност под 0.1милиом
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 19:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Къде сте виждали мултицети по магазините със 7107 ??? Проблема на повечето продавани мултимери е съпротивлението на сондите и преходното съпротивление ,не толкова точността . В повечето случаи то е към 0.5 до 1 ом и трудно се ловят малки стойности резистори .
Върнете се в началото
stoyangeo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 20:12    Заглавие: Отговорете с цитат

gigant,можеш ли да атачнеш тук схемата на "Миллиомметр-приставка" като PDF файл?
Върнете се в началото
antonov67
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 21:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето като PDF и JPEG
Върнете се в началото
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Къде сте виждали мултицети по магазините със 7107 ???

Грешка имах предвид 7106 или по точно АЦП с драйвер за LCD. За седемсегментни няма така е.
Наистина основен проблем е контактни съпротивления и съпротивлението на кабелите, галетата.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 19, 2012 23:57    Заглавие: За схемата Отговорете с цитат

antonov67 ме е изпреварил, благодаря му и от мое, и от твое име. Тая схема я приеми като идея как да си го направиш с подръчни чаркове, тя не идеална и си има трески за дялане. Съществената част е горе, генератора на ток с LM317 и ОУ (трябва да е прецизен, с малък дрейф, мисля, че и OP07 ще свърши чудна работа, струва стотинки). Генератора на ток не е идеален, ако точност 1-2милиома те устройва е приемлив. Аз бих променил малко схемата... Бих увеличил R3 и R4 на 200ома/1%, махам R6 (да остане само R8 10k/1%, a R6 бих го добавил между +In на ОУ и маса (пак 10к/1%), бих добавил един шотки фритер и един кондензатор 10nF в паралел между +In и -In на ОУ... Бих преместил R13 "отляво" на точката, 2.2к е много, 470-750 ома е достаъчно. Паралелно на изхода бих сложил ценер на 3.3 или 3.9V. Бих сменил VD1 с червен светодиод като индикация за лош контакт или прекъснат резистор.
Не е лошо да подбереш R3-R4 и R6-R8 да са максимално еднакви. Не е нужно да са кой знае колко точни, важното е да еднакви по двойки и да са стабилни във времето и от температурата, затова е по добре да са от "точната" гама 1%, същото и за R2.

Долната част от схемата е просто преобразувател на батерията в двуполярно +/-(5-6V). Схемата ще работи и на по-високо напрежение, ако използвания ОУ го позволява. Ще работи и при асиметрично захранване, като консумацията от минуса е нищожна, я има 1ма, я не. Аз бих захранил схемата с 4 батериики 1.5V за +6V, a с едно генераторче и кондензаторна помпа бих си направил от него -4-5V за минусово захранване на ОУ. Тая схема с трансформатора е пълно безумие, мотаенето на трансформатор е изключително досадна работа, хеле пък с три намотки!

По-голямата врътня е правенето на удобни щипки за четирисондова установка. Преди години загубих цял ден докато ги направя за моя RLC метър, там на всичко отгоре четирите жици са екранирани всяка сама за себе си. Aма си струваше - меря без проблем кондензатори oт 0.1pF до милифаради, съпротивления с точност до милиом, вкл. ESR на кондензатори, бобини от uH до десетки H и какво ли още не като просто ги защипвам с два по-особени крикодила на сонди по два метра.

Ако ти трябва измерване в микроомния обхват - пак става, ама е доста по трудно. И скъпо...
Върнете се в началото
Toraibata
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 9:18    Заглавие: Купувам мултицет ММЦ-01 Отговорете с цитат

Имам някъде нещо такова обади се на 0878264744 да ми кажеш какво ти трябва да ти избера мисля че бяха три или четири уреда. Аз съм ги парясал заради батерията че бърже се изтощава.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Купувам / Продавам / Заменям - Buy / sell / trade Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети