|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 1:10 Заглавие: |
|
|
Направих първи проби, но нещо не съм домислил напрежението на вторичната страна.
Преди Греца изкарва 12.3 V , след него имам 2200 uf кондензатор, и напрежението е 16.4 V без товар.
Натоварих го за проба с 30 А , обаче след изправителя пада доста под очакваното - ~= 10.8 V. Преди греца става ~= 11.7 V.
Дали с повече кондензатори ще има ефект или да не се занимавам, и да си навия повече навивки. Целта ми е изправеното напрежение на да е 14- 15 V.
Благодаря за ценните съвети относно диодите, наистина ще трябва як радиатор . Сега ползвам един грец до 35 А , но ще го сменя.
И нещо друго :
кажете аджеба една по точна формула за смятане мощността на трафа по сечението на магнитопровода?
S=40 кв.см.
Колкото и програми за изчисление пуснах всяка дава различни резултати, и то с много разлика. От 450 VA до 1100 VA.
Знам една : Sж=1.25 * sqrt(P) , ама дали е вярна ??? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 7:55 Заглавие: За трафа |
|
|
Дигай броя на навивките, нямаш друг шанс. Тоя кондензатор, дето си го сложил, на 30 А не оказва почти микакво влияние. Ако искаш да има забележим ефект от кондензатора трябват поне 20-30 такива паралел. Но безплатен обяд няма, голям кондензатор ще ти натовари допълнително и трансформатора, и греца, а ще спечелищ 1-2V.
Получаваш различни мощности, защото формулите, които ползваш, са "полупресметнати" от голямата и сложна формула при различни индукции на желязото, различен процент загуби, различна дебелина на пластините и т.н. Каква индукция може да понесе желязото зависи от вида на ламарината и конструкцията на магнитопровода, като по принцип витите магнитопроводи (торидални, О, или Ш) понасят по-голяма индукция от ламелните. Едно време аз ползвах един вариант P=S*S/2, по консервативна от твойта е, иска повече материал, ама трансформаторите по-малко греят |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 8:22 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | но ако ползвам 6 кв.мм проводник за всяка от намотките, тока който може да понесе ще бъде на половина от желания. Или греша ? |
http://www.referati.org/diodi-i-tokoizpraviteli/13223/ref/p12
6 квадрата са тамън за 40А.Навий двете намотки всяка за 14-15 волта |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 9:17 Заглавие: Re: За трафа |
|
|
| gigant написа: | .....Ако искаш да има забележим ефект от кондензатора трябват поне 20-30 такива паралел. Но безплатен обяд няма, голям кондензатор ще ти натовари допълнително и трансформатора, и греца, а ще спечелищ 1-2V.
........ |
Без коментар _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 13:37 Заглавие: |
|
|
Това е интересно не бях замисля че намотките трябва да се оразмеряват за половината от тока на товара.
Но нещо не мога да си го обясня логически , защо е така ?
А какво ползвате за изолация между слоевете с навивките и м/у отделните намотки?
За пробата сложих паус и хартиено тиксо, не мога да намеря по магазините хартиена изолация. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 14:26 Заглавие: |
|
|
Защото тока през всяка намотка тече през един ПОЛУпериод и средната мощност, която се губи в нея е наполовина спрямо еднофазен двуполупериоден изправител. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 16:34 Заглавие: |
|
|
А ясно не сетих за това.
Благодаря и извинявайте за невежеството ми  |
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 19:46 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Грец, филтър.... и така. За водородна клетка.
Електролиза - 12 V и (35-40)А. |
Ако си играеш с молекулата на водата , трябва да си наясно , че ТЯ може да е МНОГО ОПАСНА Дано знаеш какво правиш
По спомен май изправителя трябва да е еднопътен , но може и да греша  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 20:35 Заглавие: |
|
|
Да опасна си е няма спор
По прицип дават че е по ефективна електролизата при пулсиращо напрежение, но за целта имам PWM , тъй че от там ще си регулирам тока, мосфет-а държи до доста ампери  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 23, 2012 8:20 Заглавие: |
|
|
Малко развитие по темата:
Пренавих и първичната страна с d=1.25 мм и вторичната с s=5.4 кв.мм
Смятах ги за към мощност 650-700 W, при 2.5 А/кв.мм на първичната страна.
Брой навивки 276, при 230 V приблизително по 1.16-1.18 навивки/волт
Вторичната страна са две намотки със средна точка с по 20 навивки всяка намотка ( както ме посъветвахте по напред ).
Като правя тестовете излиза много ниско КПД =(0.72-0.76)
Незнам правилно ли ги измервам стойностите но не мога да разбера защо е толкова ниско?
Меря така:
На вторичната страна няма изправител и съм пуснал един реаотан от печка за товар. Използвам едната от вторичната намотка.
Напрежение 16.3 V , ток 13 A. P2=211W
На първичната - ток 1.16 А и 238 V P1=277 W
КПД= ~0.76
Измервам с (ампер клещи и мултицет) - TRUE RMS - добри като качество.
При по големи токове и при по малки токове на товара , КПД-то пак е малко.
Намотките съм ги навил ставнително плътно като м/у всеки слой на първичната има хартиена изолация.
Вторичните намотки са една до друга с по 3 слоя , дават еднакви напрежения.
Останалото място от макарата съм запълнил с още една намотка за да не стои празно
Не загряват нито намотките нито магнитопровода ( съвсем малко загряват при по-голям ток )
Незнам къде бъркам, възможно ли е толкова загуби от разсейване? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|