|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
petst Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2012 18:36 Заглавие: Re: ре: |
|
|
Мда утре първо това ще направя ще сваля U801 и по схемата ще го меря да видим аналаго дали не съм го омотал.. Смених го с BUT11AX, но сега като гледам datasheet-а, платката и схемата всичко е уж точно...
На платката Q5, Q6 и Q801 са еднакви транзистори K602 C945 P, това е означението. Не намирам нищо за тези транзистори в интернет. Този дали може да служи за аналог: http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/C/9/4/5/C945.shtml |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2012 21:17 Заглавие: За захранването |
|
|
C945 = 2SC945, краката са различни от 2N2222, колектора тук е в средата. Щом това не го знаеш, май си баш начинаещ... Да почнем отначало, провери R814 (под 3ома трябва да е), D21, D802 и дали не си объркал краката на Q801. Ако всичко е наред, измери напрежениета на базата и емитера на U801, колектора и емитера на оптрона, базата Q801 (тури уреда на не повече от 20V обхват, иначе нищо няма да се разбере) и докладвай. Всички тия напрежения ги мериш спрямо емитера на Q801, което е минуса на "топлата част". И кажи с каъв уред мериш!
| Цитат: | | Мрежова честота на вторичната намотка и изобщо, където и да меря все е 50Hz. |
Това с какво го измери и спрямо какво?
Q5,Q6,D109,D100 не им обръщай внимание, те не играят в парада с +5VSB
А тия чаркове, дето ги сменяш, мериш ли ги дали са изгорели? И ако са изгорели, кажи какво им е прецакано - по вида на повредата може да се съди каква е причината. |
|
|
 |
petst Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2012 22:16 Заглавие: Re: За захранването |
|
|
U801 нямаше никакви показания на мерене, смених го както писах с BUT11AX, там мисля краката са същите. Понеже и аз си мислех, че нямат нищо общо Q5 и Q6 със стенд бай напрежението, смених Q801 с Q6. Q801 на мерене на преходите база емитер и база колектор не отчиташе нищо. Както написах по-рано Q801, Q5 и Q6 са напълно еднакви транзистори.(това е една от разликите със схемата, както написах по-рано) Начинаещ да... Меря с axiomet ax-155. Това, което открих аз е че съм объркал и съм сложил на Q6 - C945. Демек на К602 C945 транзистор сложих C945=2sc945, което в случая наистина са различни крака... В този случай напрежението +5vsb пак не се появява. Самия уред има мерене на честота, която се мери с червената сонда. Напреженията утре ще ги измеря, че в момента няма как и ще докладвам .
R814 не присъства при мен, емитера на U801 е към маса без това съпротивление. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 0:14 Заглавие: За схемата |
|
|
Схемата
| Цитат: | | ...има съвсем дребни разлики |
Липсата на тоя резистор довежда до МНОГО ЕДРА разлика в начина на работа на схемата, вследствие на което са променени и други работи по нея. Ако искаш да ти се помогне - снеми ИСТИНСКАТА схема и тогава евентуално можем да ти помогнем. Иначе е приказката за компютрите, дето били компоти... |
|
|
 |
petst Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 12:36 Заглавие: Re: За схемата |
|
|
| Платката е LEC-016 rev: 1.4 и не намирам никъде схема за нея. Почвам да меря по цветен код всички резистори от веригата за +5vsb... |
|
|
 |
evgenyiy1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 13:05 Заглавие: |
|
|
| Имал съм няколко случая на изгорели R810 R816 колкото и да звучи странно, но все пак ги провери. |
|
|
 |
petst Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 14:00 Заглавие: |
|
|
| Те са наред, открих, че съпротивление R801, което свързва емитера на оптрона към първичната намотка на T2 е приблизително 400К при цветен код 100 ома. Съмнява ме да е то причината, но на външен вид на места има обелена боя... |
|
|
 |
petst Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 20, 2012 20:22 Заглавие: |
|
|
| След смяна на съпротивлението се появи 2.5 волта на лилавия кабел... Моля някой ако може да даде datasheet за K602 транзистор. Блокирах тотално. Всички съпротивления проверени, диодите проверени, електролити сменени. Възможно ли е от оптрона да идва проблема, меря го и уж е здрав има ги и двата прехода. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2012 2:34 Заглавие: |
|
|
държи ли ток на тези 2,5V или изчезват при най-малкия товар? _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 21, 2012 7:32 Заглавие: за зхранването |
|
|
| Какви два прехода на оптрон? Смени го. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|