Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема за изключване на вентилатор в банята
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
asrudec
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 14:46    Заглавие: Схема за изключване на вентилатор в банята Отговорете с цитат

Здравейте на всички Smile
Бих помолил някой да ми помогне за изграждането на една схема която мисля, че ще е много полезна за всички които имат вентилатори в банята за изсмукването на парата в нея
Става въпрос лампата заедно с вентилатора да се включва от един ключ да работят а след като се изгасят,лампата да угасне,а вентилатора да продължи да работи още 10 мин .
И евентуално опция да има още един ключ чрез които да се спира и пуска само лампата без вентилатора.
Благодаря Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 14:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко това много хубаво, но най-важното в случая е ел.инсталацията да е изградена така, че да го позволява.

Има и готови вентилатори с функционалността, която ти трябва и с таймер и със сензор за влажност.

http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98/27/MM-T-HCS-%D1%81-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%B8-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D1%80.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
kolo
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 15:59    Заглавие: Схема за изключване на вентилатор в банята Отговорете с цитат

На времето това бях го направил със стълбищен автомат и стана добре, само си пуснах фаза от разклонителната кутия наблизо.
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип е осъществимо, но само ако имаш отделни захранвания на вентилатора и лампата. Все пак ако са на едно няма от къде да извира ток(освен ако няма някакъв UPS, но това е много скъп вариант).
При теб така ли е???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
asrudec
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 17:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Да на отделни захранвания са смисъл в момента си ги пускам и спирам поотделно , всеки си е на собствен ключ . Как става схемата , само със стълбищен автомат ли
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
KrasiSavov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 20:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж каталога на "INTIEL" гр. Провадия -www.intiel.com.Може да си харесаш подходящо реле за време. Аз ползвам такова в банята си и съм много доволен. Може да се програмира.
Върнете се в началото
nikolai_nikolov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Русе

МнениеПуснато на: Пет Яну 20, 2012 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако можеш да закараш "твърда" фаза до вентилатора нямаш никакъв проблем.Релето за време не толкова важно все пак няма да гониш точност секунди.
Върнете се в началото
charli
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 21, 2012 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Що се касае за преложението на българските MMotors (MM-LRT със светлинен датчик), преди 2-3 години се изръсих 60-70 лв. за вентилатор със светлинен датчик. Още на 2-рия месец забелязах, че не винаги вентилаторът тръгва както трябва, но все пак работи добре след като стартира.

http://www.mmotors.bg/bg/products/%D0%92%D0%95%D0%9D%D0%A2%D0%98%D0%9B%D0%90%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98/26/MM-LRT-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B0%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BA.html

С течение на времето нещата се блошаваха. Преди 3 месеца вече вентилаторът изобщо не стартираше. Само ръмжеше, опитваше се да стартира, но не успяваше. Викам си, симисторът е сдал багажа, смених го снов, нама резултат - айте, ще смяням тригера на шмит. Смених и него - пак същата реакция на двигателя. Айде, свалих схемичката, за да търся някакво логическо обясние. Реагира на симулиране на входовете на интегралата, но имаше проблем с изхода. Тригерът изпадаше в някакво неустойчиво състояние, необяснимо защо. И така докато не спряха мъките след едно късо по време на експериментите. Обадих се до представиртелния магазин в София. Там най-искрено и категорично ми заявиха, че не могат да ми доставят платката, тъй като не го поддържали като асортимент - то каква ли ще е и ползвата, се запитах аз... Тъй че и аз търся някаква подходяща схемичка за забавено изключване след изгасване на осветлението.

ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Върнете се в началото
sabi69
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: DEVIN

МнениеПуснато на: Съб Яну 21, 2012 16:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз ползвам това реле и съм доволен.В момента виждам че няма в наличност но явно скоро ще има - питай ще ти отговорят.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
antonov67
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Яну 22, 2012 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

При мен съм го реализирал по тази схема:
http://hobby.neomontana-bg.com/kit100.htm
и работи добре. Само увеличих времето.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети