| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2012 13:45 Заглавие: Циклично реле |
|
|
Здравейте,направих тази схема http://dobrikit.dir.bg/page85.htm но не работи.
Трябва ми вкл 5 мин изкл 2 мин.
Благодаря предварително.
Като не работи хвани па измери нещо Тук гадатели няма |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2012 14:18 Заглавие: |
|
|
Измери напрежението на кондензатора. Според мен няма да е повече от 2-3 волта и ще си стои толкова. Тая работа така и да стане, ще е на магия. Мегаомите в комбинация със електролитен кондензатор със съмнителна утечка правят реализацията на такива минути с 555 невъзможна.
Сравнително просто решение на задачата е да се направи генератор с 555, който да цъка на 5-10 секунди максимум, след което делител на честота с D-тригери от серията 4000. Тогава обаче двете времена (вкл. и изкл.) ще са равни, независимо от коефициента на запълване на 555.
По сложното (като първоначална реализация) решение е с микроконтролер.
А май имаше някакво решение за "неутрализиране" на утечката на кондензатора с помощта на ОУ, но в момента не се сещам точно...
- не намирам нищо смислено. Вероятно съм се объркал.
П.С. На тая схема (по-скоро дадената платка) нито има кондензатор на захранването на 555 (след диода) нито има кондензатор на 5-ти крак..... мноооого зле.... _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи.
Последната промяна е направена от tropper на Чет Яну 26, 2012 14:44; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2012 14:43 Заглавие: |
|
|
| Мерси за бързия отговор,ще сменя времето.Кондензатора се зарежда до 3,6в и така си седи,не може да се разреди. Платката е налепена,не е само 555. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2012 14:54 Заглавие: |
|
|
Виж допълнението в горния ми пост и добави двата кондензатора - на захранването електролит 100микро, на 5-ти - 10нано.
Ако си намериш танталов кондензатор(и) с близък капацитет можеш пак да пробваш. Имат по-малка утечка от електролита. Но като цяло не е препоръчително да се гонят такива големи времеконстанти. Разбира се - зависи колко отговорна ще е работата на таймера и колко са важни времената. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Яну 26, 2012 15:03 Заглавие: |
|
|
| Захранването е стабилизирано с резистор и ценер на 10в филтрираное с 100 мф,на 5 крак към маса има 10нф от краче 3 има резистор 1к и транзистора е бд139.Времената не са много важни,ще вкл 2 сирени. |
|
|
 |
|