Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Измерване на високо изправено напрежение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе кви ценери ,кви 5 лева , масите си остават вързани ,като се появи един импулс от мрежата - кой ценер ще го спре . Вземи по-добре си направи един двоен делител с 1 резистор от +300V и 1 от едната към другата маса , така , поне 100К и между тях един 5-10К , връзваш един ОУ в диференциално свързване в двата края на резистора и на изхода му получаваш напрежение за мерене с маса вторичната . Така поне ще е сигурно ,че няма да утепаш някой , или себе си , микроконтролера не го брой !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
p_stoyanoff
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 19:37    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, това е добра идея. Утре ще го направя това. Благодаря!
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 22:10    Заглавие: За меренето Отговорете с цитат

ELP, два свързани въпроса:
1. Ако занулим масата на контролера, колко ще синфазното напрежение на ОУ при тая схема?
2. Ако я оставим да виси, колко ще потенциала на контролера спрямо земя?

За цената - ако не нужна голяма точност на меренето, V-F конвертор с точност под 1% се прави за по-малко от 2лв заедно с оптрона.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Пет Яну 27, 2012 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето как го правят и при това галванично разделено:
http://www.ti.com/lit/ds/sbos129/sbos129.pdf

Имам въпросния чип и реализирани платки с него в комплект с ISO700 DC/DC
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 9:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко лаишки въпроси - с каква точност е необходимо да измерваш тези 300 волта, товара постоянен ли е или се изменя и тези 300 волта зависят ли от него и до каква степен? Коя точно стойност на напрежението е необходимо да измериш - максимална, средна или идеята е да мериш моментната стойност примерно през 1ms и да си правиш някакви сметки.Ако тези 300 волта основно зависят от мрежовото напрежение не можеш ли да си го свалиш с маломощен трансформатор и да си го мериш без притеснения? Ако въпросите са неуместни спрямо изискванията на измерването не им обръщай внимание а си карай по същество.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 9:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ELP, два свързани въпроса:
1. Ако занулим масата на контролера, колко ще синфазното напрежение на ОУ при тая схема?
2. Ако я оставим да виси, колко ще потенциала на контролера спрямо земя?

Веднага ти отговарям , ако занулиш масата на контролера - какво ще стане със схемите , които имат връзка директна между масите предлагани преди , сама по себе си идеята за зануляването е безсмислена .
На второто - колкото и да е потенциала ще е по-безопасно през високоомен резистор , отколкото при директна връзка на масите , това е идеята ,човек се трепе с ток , не с потенциал !
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 14:14    Заглавие: За изолацията Отговорете с цитат

ELP, в твоя пост се написал
Цитат:
напрежение за мерене с маса вторичната
. Под вторична маса обикновено се разбира маса, изолирана от мрежата 220V, тя може да бъде занулена или занулявана в процеса на работата (например връзка с компютър или друго оборудване) без опасност от токов удар или повреда. Аз така го разбрирам, а как те е разбрал човека - да си каже той. Твоя начин на връзване става само ако масата на контролера е ИЗОЛИРАНА от останалия свят, т.е. това е същия оня случай, дето по-горе казвам, че масите се свързват в една точка. За едно си прав: на чарковете - майната им,поне няма да го утрепе тока. Че като гледам как пита не знам дали ще му стигне имунитета.
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 16:57    Заглавие: Re: За изолацията Отговорете с цитат

gigant написа:
..... За едно си прав: на чарковете - майната им,поне няма да го утрепе тока. Че като гледам как пита не знам дали ще му стигне имунитета.

Не само за едно, ами за ВСИЧКО е прав- що не прочетеш малко от книжките на професорите Иван Станчев и Жечо Костов, ако си ги чувал изобщо......
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 18:43    Заглавие: Благодаря! Отговорете с цитат

Преди повече от двадесет и пет години съм имал удоволствието да слушам лекции по ТОЕ при проф. Иван Станчев, от когото съм научил много неща и дълбоко уважавам. За съжаление след толкова години съм си загубил лекциите, иначе бих ти ги изпратил, ще са ти от полза.
Не знам какви книги е писал професора след това, но ако ми посочиш някоя негова книга, с удоволствие бих я прочел. Може нещо в теоретичната електротехника да се е променило през тия години и аз да съм го изпуснал...
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Съб Яну 28, 2012 23:32    Заглавие: Re: Благодаря! Отговорете с цитат

gigant написа:
Преди повече от двадесет и пет години съм имал удоволствието да слушам лекции по ТОЕ при проф. Иван Станчев, от когото съм научил много неща и дълбоко уважавам........ Може нещо в теоретичната електротехника да се е променило през тия години и аз да съм го изпуснал...

ЪЪЪЪЪ, говориш на ангро!
Въпросния професор не е чел лекции по ОБЩА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА ами преподаваше АНАЛОГОВИ ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ в катедра електроизмервателна техника.Същото е името на учебника му- един такъв дебел със сиви корици, който ти е убегнал от опознавателния процес.
ELP е написал фундаментални истини и ако не си ги разбрал- сорри!
Защо бе готин се правиш всезнайко и винаги компетентен, който ръси травиални истини от Google - знай под всякакъв пласт боя и лафчета ЗЕЛЕНОТО прозира!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети