|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2012 18:28 Заглавие: |
|
|
| Абе кви ценери ,кви 5 лева , масите си остават вързани ,като се появи един импулс от мрежата - кой ценер ще го спре . Вземи по-добре си направи един двоен делител с 1 резистор от +300V и 1 от едната към другата маса , така , поне 100К и между тях един 5-10К , връзваш един ОУ в диференциално свързване в двата края на резистора и на изхода му получаваш напрежение за мерене с маса вторичната . Така поне ще е сигурно ,че няма да утепаш някой , или себе си , микроконтролера не го брой ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2012 19:37 Заглавие: |
|
|
| ELP, това е добра идея. Утре ще го направя това. Благодаря! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 27, 2012 22:10 Заглавие: За меренето |
|
|
ELP, два свързани въпроса:
1. Ако занулим масата на контролера, колко ще синфазното напрежение на ОУ при тая схема?
2. Ако я оставим да виси, колко ще потенциала на контролера спрямо земя?
За цената - ако не нужна голяма точност на меренето, V-F конвертор с точност под 1% се прави за по-малко от 2лв заедно с оптрона. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
|
|
 |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 9:04 Заглавие: |
|
|
| Малко лаишки въпроси - с каква точност е необходимо да измерваш тези 300 волта, товара постоянен ли е или се изменя и тези 300 волта зависят ли от него и до каква степен? Коя точно стойност на напрежението е необходимо да измериш - максимална, средна или идеята е да мериш моментната стойност примерно през 1ms и да си правиш някакви сметки.Ако тези 300 волта основно зависят от мрежовото напрежение не можеш ли да си го свалиш с маломощен трансформатор и да си го мериш без притеснения? Ако въпросите са неуместни спрямо изискванията на измерването не им обръщай внимание а си карай по същество. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 9:28 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | ELP, два свързани въпроса:
1. Ако занулим масата на контролера, колко ще синфазното напрежение на ОУ при тая схема?
2. Ако я оставим да виси, колко ще потенциала на контролера спрямо земя?
|
Веднага ти отговарям , ако занулиш масата на контролера - какво ще стане със схемите , които имат връзка директна между масите предлагани преди , сама по себе си идеята за зануляването е безсмислена .
На второто - колкото и да е потенциала ще е по-безопасно през високоомен резистор , отколкото при директна връзка на масите , това е идеята ,човек се трепе с ток , не с потенциал ! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 14:14 Заглавие: За изолацията |
|
|
ELP, в твоя пост се написал | Цитат: | | напрежение за мерене с маса вторичната | . Под вторична маса обикновено се разбира маса, изолирана от мрежата 220V, тя може да бъде занулена или занулявана в процеса на работата (например връзка с компютър или друго оборудване) без опасност от токов удар или повреда. Аз така го разбрирам, а как те е разбрал човека - да си каже той. Твоя начин на връзване става само ако масата на контролера е ИЗОЛИРАНА от останалия свят, т.е. това е същия оня случай, дето по-горе казвам, че масите се свързват в една точка. За едно си прав: на чарковете - майната им,поне няма да го утрепе тока. Че като гледам как пита не знам дали ще му стигне имунитета. |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 16:57 Заглавие: Re: За изолацията |
|
|
| gigant написа: | | ..... За едно си прав: на чарковете - майната им,поне няма да го утрепе тока. Че като гледам как пита не знам дали ще му стигне имунитета. |
Не само за едно, ами за ВСИЧКО е прав- що не прочетеш малко от книжките на професорите Иван Станчев и Жечо Костов, ако си ги чувал изобщо...... _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 18:43 Заглавие: Благодаря! |
|
|
Преди повече от двадесет и пет години съм имал удоволствието да слушам лекции по ТОЕ при проф. Иван Станчев, от когото съм научил много неща и дълбоко уважавам. За съжаление след толкова години съм си загубил лекциите, иначе бих ти ги изпратил, ще са ти от полза.
Не знам какви книги е писал професора след това, но ако ми посочиш някоя негова книга, с удоволствие бих я прочел. Може нещо в теоретичната електротехника да се е променило през тия години и аз да съм го изпуснал... |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Съб Яну 28, 2012 23:32 Заглавие: Re: Благодаря! |
|
|
| gigant написа: | | Преди повече от двадесет и пет години съм имал удоволствието да слушам лекции по ТОЕ при проф. Иван Станчев, от когото съм научил много неща и дълбоко уважавам........ Може нещо в теоретичната електротехника да се е променило през тия години и аз да съм го изпуснал... |
ЪЪЪЪЪ, говориш на ангро!
Въпросния професор не е чел лекции по ОБЩА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА ами преподаваше АНАЛОГОВИ ИЗМЕРВАТЕЛНИ УРЕДИ в катедра електроизмервателна техника.Същото е името на учебника му- един такъв дебел със сиви корици, който ти е убегнал от опознавателния процес.
ELP е написал фундаментални истини и ако не си ги разбрал- сорри!
Защо бе готин се правиш всезнайко и винаги компетентен, който ръси травиални истини от Google - знай под всякакъв пласт боя и лафчета ЗЕЛЕНОТО прозира! _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|