| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 30, 2012 22:51 Заглавие: Относно греенето на мощен резистор |
|
|
Здравейте, доста елементарен въпрос, но срещнах трудности в разбирането му и май нещо ми бяга. Става въпрос за следното използвам 12К резистор 5Вт в паралел с 220нФ кондензатор - в запалваща схеме за метал-халогенна лампа. Проблемът е че резистора пече и покафенява. Което за мен е доста странна имайки предвид че през него тече около 8мА - 10мА променлив ток ( измерен с мултицет веднъж на амперметър и веднъж с "шунт" 80Ом измерено напрежение и сметнат ток ). Реших да тествам резистора директно към 220В като смятах че при 12кОм и 220В трябва да получа около 4Вт разсейвана мощност - в нормите на резистора. Резултатът след 5 - 10мин покафеняване на резистора и доста висока температура. Въпросът ми е следния ако някой може да помогне - в резистора ли е проблема или има някаква връзка с променливото напрежение. Лично за мен проблемът е в мощността на резистора ( пише 5Вт ама май не е толкова ), но понеже до сега си блъсках главата реших да попитам, защото имам чувството че нещо може да ми бяга. Благодаря предварително на отзовалите се! _________________ eng. M.Gelkov |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 2:09 Заглавие: |
|
|
С мултицет измерваш ефектива стойност а при гакава от 220волта максималната е около 310.При 310 излиза че мощността излиза че трябва да е 8 вата.Другото е че съвременните резистори не "обичат " претоварване.Така че спасявай се с по-мощен резистор  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
Kacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 5:57 Заглавие: |
|
|
С мултицета мери ефективно U,което означава че резистора отдава ефективна мощност която при 12k нa 220V еф. е равна на 4.03w.Някой май е спал в училище. _________________ [email protected] |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 9:12 Заглавие: |
|
|
Използвай хубав резистор поне 5W и няма да покафенява.
Но пак ще грее! |
|
|
 |
gelkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 9:22 Заглавие: |
|
|
Има ли разлика между белите мощни резистори и стандартните цилиндрични резистори? Цената им е различна та се чудех да не би нещо да е свързано с някаква пасивна индуктивност или нещо такова? _________________ eng. M.Gelkov |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 9:29 Заглавие: |
|
|
| Покажи или дай линк към принципната схема ? |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 10:14 Заглавие: |
|
|
| Kacho написа: | | ....която при 12k нa 220V еф. е равна на 4.03w.Някой май е спал в училище. |
Да-а-м
.
Помня една тема за бойлер 2kW . Ако го пуснеш през диод колко вата щял да консумира , пак се омазаха едни (НЕ)знания за максимална , ефективна и разни други стойности .
Мощността , която се дава за даден резистор е гарантирана при специални условия , 20°C околна температура , осигурена конвекция и разни подобни , който се интересува може да се задълбочи . Аз смятам допустима мощност (70-80)% от обявената , в твоя случай максимум 3,5-4 W .
Освен това има резистори в един и същ размер корпус , но различна мощност . Това не значи , че единия "грее" по-малко , затова издържа повече , а точно обратното - резистора е изработен от такива материали , че издържа по-висока температура , получава се по-голяма температурна разлика (делат те) спраямо околния въздух и затова успява да разсее по-голяма мощност без да "изгори" . |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 10:30 Заглавие: |
|
|
Ако имаш място по-добре вържи 2 резистора последователно. 5,6к или 6,2к/5W. Хем ще е по-надеждно от към пробивно напрежение, хем по голяма мощност, по-голяма площ на разсейване и си решаваш всички проблеми. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 31, 2012 19:17 Заглавие: |
|
|
Ако е МЛТ - не се бой , работят докато им изгори боята и се разпадне , но не прекъсват !  |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 02, 2012 2:54 Заглавие: |
|
|
Е ааааааааааааааааа МЛТ са по-скъпи и по груби  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|