Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Радиомикрофон-кит на неомонтана
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
cheese
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 25, 2012 23:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Kacho написа:
.

Мерси за включването. Това което аз забелязах е че при вкарване на металната отверка сигнала прекъсва. Но ако я вкарам до едно точно определено растояние музиката се чува (все още гадно) но голяма част от шума изчезва.
Затова мисля че многото шум идва от тая скапана бобина. може ли да я заменя същата но от онези които имат сърцевина вътре и могат да се въртят с отвертка?
Освен това пробвах с по свита и по разтеглена бобина- все същия резултат.
Преди малко пробвах от една стая растояние като аз съм до приемника а предавателчето е в другата стая. Мисля че по едно време намерих основната честота, но пак имаше адски много шум.
Започвам да се изнервям вече.особено като гледам на тия в интернет които правят подобни схеми 1 или 2 транзистора как им тръгва от раз и си работи само на една честота...

Тоя човечец си има честотомер а и звукът от неговата схема е почти без ниаккъв шум (въпреки че той не използва микрофон ами директна връзка) Схемата е много по грубо изработена без печатна платка ама работи....
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=7dac4QrCclQ#t=208s

Как само си намери честотата веднага....
Освен това предавателчето ми "мърси" много честотната лента. Създава излишни шумове а и музиката която пускам да свири до микрофона се чува (по гадно разбира се) на още около 5 честоти.
Когато отдалеча приемника шумът намалява леко.
Антената която позлвам е метално телче (едножилно) с дължина 85 см като по инструкция. Но е мека тел и не съм я изпънал по права линия. сложена е на земята в някакво положение. Възможно ли е от нея да е проблема?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2012 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Антената която позлвам е метално телче (едножилно) с дължина 85 см като по инструкция. Но е мека тел и не съм я изпънал по права линия. сложена е на земята в някакво положение. Възможно ли е от нея да е проблема?

Не не е от това.
Какво те кара да мислиш, че тази платка от клипа е по-лоша от твоята. Това, че изглежда по този начин говори точно обратното по този начин се правят високочестотни устройства.
Бобината може да я заместиш с такава със сърцевина. Но трябва да видиш от какъв диаметър ти е проводника и да си направиш. Обикновено се навиват на тяло 5мм, може да си намериш от стар тунер на телевизор или някаква апаратура. Може да ползваш и с феритна сърцевина, а може и с месингова. Ефектите вече ти ги обясниха. Също е важно да спазиш навивките обикновенно са между 4-6 навивки от проводник 0,6-0,7.
Тази материя която си подхванал, колкото и да е опитен човек, колкото и да ти е съвършената схемата винаги трябва настройка и "оживяване" което между другото е характерно за по-голямата част от устройствата свързани с електроника. Избии си от главата, че като налепиш нещо и му подадеш захранване, че ще тръгне от раз. Вероятността е нищожна, а пък при високи честоти почти 99% невъзможно да стане.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 26, 2012 0:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Тръгне ли от първия път, значи има проблем!
cheese
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 03, 2012 18:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Това ми е ясно, занимавал съм се ис друг тип радио предавател (но не за звук) който обаче беше на 40 мегахерца, и точно защото нямах честотомер не можах да го настроя за да работи като хората
Ами значи ще намеря някой с такава машинка предполагам че в сервизите за ТВ (повечето) имат и ще помоля там да го погледнат.
Евентуално ще пробвам и схемата от клипа и дано тя да може да се настрои по лесно

Exclamation Arrow Не се отговаря с този бутон Exclamation
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Фев 03, 2012 19:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Някъде имам елементарна схемичка с тунелен диод.Лесно се настройва и съм я правил някъде 84-85 година, оше като ученик.Ще я намеря и ще ти я пратя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Фев 04, 2012 13:18    Заглавие: Отговорете с цитат

cheese пробвай да махнеш антената и без антена да видиш как работи. По принцип ще е доста по-слабо но ще ти е по-лесно да го настроиш.
Ако си мераклия може да направиш ето този http://pira.cz/entx1.htm правил съм го и бях учуден от стабилността му, дори както беше само на платката без екранировки. Нея поне можеш да я направиш и с маркер и ферихлорид. Или пък квадратните площадки да ги направиш от парчета текстолит залепени върху ламарина...
..След това го екранирах, изрязох лентички от кутия за разтворимо кафе и ги запоих да обикаля платката. Също и между стъпалата направих междинни прегради. Стана още по-стабилен. После му турих и PLL модул направен по схема от същия сайт. Стана съвсем стабилно. Накрая му спретнах едно крайно стъпало с КТ925Б, ама така и не събрах смелост да го пусна в ефир. Но си палеше нормално крушка 12V /5 W Smile Даже си спомням че го носих в една фирма тука да ми го мерят и ама не можаха ама го гледаха на спектрален анализатор. Модулираха го и накъдри лентата Smile На анализатора се виждаха и търновските радиа как свирят (къдреха им се линиите )
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети