Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Малко помощ за схема на часовник

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ilovechips
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 04, 2012 15:31    Заглавие: Малко помощ за схема на часовник Отговорете с цитат

http://www.modsbg.com/site/Shemi/chasovnik-termometyr-data/digitalclockdatewpic16f.jpg

Имам една схема на цифров часовник с PIC16F84A.Може ли някой да ми каже за какво служат транзисторите в схемата и кво се прави чрез извод MCLR на микроконтролера-трябва ми обяснение по схемата, но до ся знам тва-кой извод от пик-а кво прави и входовете и изходите на ПИК-а

PORTA hardware connections
RA0 -> Control PIN DS1820
RA1 -> command to display seg1 1110
RA2 -> command to display seg2 1101
RA3 -> command to display seg3 1011
RA4 -> command to display seg4 0111

PORTB hardware conexion to the display
RB0 -> d
RB1 -> a
RB2 -> b
RB3 -> : AND [Button set/increment] (increments whatever was changed by [Button what])
RB4 -> g
RB5 -> c
RB6 -> e AND [Button what] (activate what to set mode, goes through: hours, minutes, date day, date month, date year)
RB7 -> f

DISPLAY: 4 digit, 7 segments common anode controlled by PORTA
Output of PORTA is connected to each segment display through 4 transistors 2N3096
-Inputs from PIC are RB6 and RB3 (both also output RB3 goes only input when set mode is active)

но ми тряя и за другите елементи да знам за кво са-значи транзисторите/едва ли са за усилване/, резисторите предполагам, че са за ограничаване на тока/но дали нямат и друга функция???/ и тоя извод MCLR значи че е за начално установяване или нулиране там, но в случая не знам за кво е тоз бутон и кво се прави с него-имам и програмата на асемблер, но нищо не разбирам-само за тия две работи се колебая-предполагам, че работят в ключов режим там с 0 и 1 дето и отпушен запушен, нз как да обясня какво точно правят
Ако има и нещо допълнително да се обясни-моля ви разяснете ми-трябва ми принципа на действие и кой елемент за кво служи, но принципа зависи от програмата тъй, че ми тряят само елементите кой за кво служи, но се колебая
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lusi blazev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Свищов

МнениеПуснато на: Съб Фев 04, 2012 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Извода MCLR ти е за ресет на пика. Даже имаш на схемата вързан бутон там и си пише Reset.
Транзисторите са за управление на анодите на индикаторите, тъй като индикацията ти е динамична, т.е. всички едноименни сегменти са вързани в паралел, комутират се анодите на индикаторите. Пика ги управлява, клати ги с голяма честота и не се забелязва мигането. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети