|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ilovechips Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2012 15:31 Заглавие: Малко помощ за схема на часовник |
|
|
http://www.modsbg.com/site/Shemi/chasovnik-termometyr-data/digitalclockdatewpic16f.jpg
Имам една схема на цифров часовник с PIC16F84A.Може ли някой да ми каже за какво служат транзисторите в схемата и кво се прави чрез извод MCLR на микроконтролера-трябва ми обяснение по схемата, но до ся знам тва-кой извод от пик-а кво прави и входовете и изходите на ПИК-а
PORTA hardware connections
RA0 -> Control PIN DS1820
RA1 -> command to display seg1 1110
RA2 -> command to display seg2 1101
RA3 -> command to display seg3 1011
RA4 -> command to display seg4 0111
PORTB hardware conexion to the display
RB0 -> d
RB1 -> a
RB2 -> b
RB3 -> : AND [Button set/increment] (increments whatever was changed by [Button what])
RB4 -> g
RB5 -> c
RB6 -> e AND [Button what] (activate what to set mode, goes through: hours, minutes, date day, date month, date year)
RB7 -> f
DISPLAY: 4 digit, 7 segments common anode controlled by PORTA
Output of PORTA is connected to each segment display through 4 transistors 2N3096
-Inputs from PIC are RB6 and RB3 (both also output RB3 goes only input when set mode is active)
но ми тряя и за другите елементи да знам за кво са-значи транзисторите/едва ли са за усилване/, резисторите предполагам, че са за ограничаване на тока/но дали нямат и друга функция???/ и тоя извод MCLR значи че е за начално установяване или нулиране там, но в случая не знам за кво е тоз бутон и кво се прави с него-имам и програмата на асемблер, но нищо не разбирам-само за тия две работи се колебая-предполагам, че работят в ключов режим там с 0 и 1 дето и отпушен запушен, нз как да обясня какво точно правят
Ако има и нещо допълнително да се обясни-моля ви разяснете ми-трябва ми принципа на действие и кой елемент за кво служи, но принципа зависи от програмата тъй, че ми тряят само елементите кой за кво служи, но се колебая |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2012 15:57 Заглавие: |
|
|
Извода MCLR ти е за ресет на пика. Даже имаш на схемата вързан бутон там и си пише Reset.
Транзисторите са за управление на анодите на индикаторите, тъй като индикацията ти е динамична, т.е. всички едноименни сегменти са вързани в паралел, комутират се анодите на индикаторите. Пика ги управлява, клати ги с голяма честота и не се забелязва мигането.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|