| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2012 16:51 Заглавие: Случва ли се резистор да си намали съпротивлението |
|
|
Случвало ли Ви се е резистор да си намали съпротивлението? До сега ми се е случвало само да си увеличават съпротивлението, но попаднах на този, който при мерене дава 880 ома:
Бил е гасящ резистор на 220 V входа на електронен звънец. На единия му полюс боята е леко олющена и платката там беше нагоряла (само текстолит, няма фолио). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Фев 04, 2012 17:52 Заглавие: |
|
|
| Ами при късо съединение се получава изпарение на метала, може да се е наслоил нещо... или да се стопи между нарезите. Да окъси, тъй като високоомните са нарязани на спирала и според гъстотата на нарезите и материала се определя съпротивлението. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 13:34 Заглавие: |
|
|
Може и да недовиждам,ама според мен тоя резистор е бил 100 Ома. Сигурно ли е,че третият пръстен е бил червен? _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 15:28 Заглавие: За резистора |
|
|
| Резисторите имат и толеранс. 1ком с толеранс 10% - значи резистора е от 900 до 1100 ома още като го произвеждат. На този от снимката колко му е толеранса не се личи. |
|
|
 |
Цеков Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 16:53 Заглавие: |
|
|
Ако гасящата верига на звънеца е само от този резистор (дори да е евентуално 1 ком) то мощността му би трябвяло да е около 40 вата,което е нереалистично. (Р=220x220/1000)
Най-вероятно гасящата верига на звънеца е RC ,то стойността да е 100 ома и си увеличава стойността, започва все повече да нагрява и от там - тестолита нагаря т.н.
Ако имаше малко повече информацич за схемата , щеше да е по-добре. Но и с гадаене става. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 05, 2012 17:40 Заглавие: |
|
|
Пръстените са оранжеви или червени и черен или кафяв. Не си личи точно. Толерансовия е златист. Схемата е това (свалена набързо, може и да има неточности):
Транзистора имаше пробив колектор-емитер. Новия също проби моментално. При проверката на диода и резистора ми се стори, че 880 ома са малко за там. Почнах да слагам различни стойности. С 3 килоома свиреше по-силно от преди, но резистора (със същата големина) почва да грее много. Със 6.8 килоома свиреше по-слабо. Сега е с 4 килоома (2W) и свири почти както преди (едва забележимо по-слабо). |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2012 15:42 Заглавие: |
|
|
Я кажи C1 на колко волта е  |
|
|
 |
Tsvetkov Опитен потребител

Регистриран на: 13 Окт 2003 Мнения: 392 Местожителство: Хитрино, Шуменско
|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2012 16:23 Заглавие: |
|
|
| На мен ми се е случвало да си намали стойността резистор, макар и в редки случаи. Обикновено се случва с високоомни резистори (имам предвид над 1000 ома), когато самият нагар "примости" част от корпуса. Ако пък е жичен, може някои навивки да се заварят помежду си (преди да прекъснат). |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 06, 2012 22:29 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Я кажи C1 на колко волта.... |
Сигурно за 25V  _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 07, 2012 13:56 Заглавие: |
|
|
| C1 е 470uF/25V. Най-вероятно е бил 3 килоома резистора, с такъв най-точно звучеше звънеца, ама на новия резистор май му бяха малко "слаби ангелите". Сега работи с два последователно свързани едноватови резистора РПМ 2.7 и 1.3 килоома. Звучи едва забележимо по-слабо. |
|
|
 |
|