| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
p_stoyanoff Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 13:57 Заглавие: |
|
|
Ако мислиш с това да захранваш комп, по-добре недей!
Не е ясно какво ще стане на изхода. Дори и да ти се вижда проста схемата, в нея има филтри, които са изчислени спрямо честота различна от 50Hz(нали са на 120V) - дори и след изправителя пулсациите ще са различни.
Има захранващи блокове, който са пригодени за такава смяна. Ако имаш такъв под ръка отвори го и погледни как правят смяната.
Все пак ако е ще захранваш нещо по-скъпо от 10 лв мисля, че не си заслужава да рискуваш....
Успех! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 14:12 Заглавие: |
|
|
| hidrazin написа: | | Хич и не си помисляй за пренавиване! Ето как се прави превключването в едно нормално ATX захранване: |
Тази схема в случая не е приложима щото е за импулсен траф сметнат за 300в. ,а превключвателя на 115в включва удвоител на напрежение,да го докара до 300в
| hidrazin написа: | | Може пък и да устиска ? |
за сьжаление няма да "устиска" |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 14:35 Заглавие: |
|
|
може да се сменят транзисторите с 600V ако схемата е flyback или с 400V ако е forward, и кондензатора с 400V и ще работят на 220AC.
Може да отговарят по напрежение и тогава остава само кондензатора.
Увеличава се греенето на цялата схема понякога.
Като допълнение може да се смени токовият резистор с 60% по-голям. _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 15:10 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: | | може да се сменят транзисторите с 600V ако схемата е flyback или с 400V ако е forward, и кондензатора с 400V и ще работят на 220AC. |
Тц.! и така няма да стане .Иска си донавиване на намотката на дреина/не повечеот 10-15 намотки и без разглобяване на трафа/ и делител на намотката за обратна врьзка ,но за питащия наи удачния вариант маи е автотрансформатор 220/110в. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 15:48 Заглавие: |
|
|
Ако е forward ще има много проблеми, както казваш, но ако е Flyback ще стане.
За forward съм добавял междина, вместо да пренавивам.
 _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 17:48 Заглавие: |
|
|
| Имаше едни захранвания на телевизори Велико Търново , та там учените от БАН бяха накачулили така трафовете. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 20:41 Заглавие: |
|
|
Аз пък мисля че е противотактен преобразувател
и за да работи на 230 V трябва
1. да се сменят евентуално ключовите транзистори
2. да се смени филтровия кондензатор
3. да се преизчисли/пренавие трафа
4. да се преизчисли токовата защита (ако има такава откъм високото напрежение.)
5. излиза че е почти да се разработи ново захранване  |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 08, 2012 21:10 Заглавие: |
|
|
Там нещата бяха различно направени , имаше една много интересна хватка , не ми се вадят схемите , но определено работеше .
Иначе по темата : TIReX написа всичко необходимо и е напълно прав . Аз съм 99% сигурен че е Flyback , най-малкото защото няма адекватен изходен дросел , а и за такава мощност и напрежение (особенно голям диапазон на входното) така се прави . Мога само да добавя : да се огледа и промени при нужда веригата за първоначален старт , също и Ur на диодите във вторичната страна ! |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 12:12 Заглавие: |
|
|
Може би ,тук е мястото ,да помолим модераторите ,да направят раздел или тема: гадаене по картинка, или дори още по-мистериозно като гадаене без картинка
Последната промяна е направена от ivo07 на Съб Фев 11, 2012 16:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Фев 11, 2012 15:05 Заглавие: |
|
|
Сега като се позагледам в топката за гадаене,
ми се струва, че левия елемент, дето отива дебелата намотка от трансформатора е или ДИОД или транзистор, но и в 2та случая изправя изходното напрежение.
Признаците за диагнозата са:
Има едно дето трябва да е диод за 10А
Има и едно дето ще да е транзистор
няма дросел (няма да е forward, може да е forward с междина, но рискуват входната граница, и пулсиране на изхода)
един кондензатор - входен (не че и half bridge не работи с един, даже се вижда спомагателния, червения кондензатор, но липсва дросел и диод)
Също съм за схема Flyback.
Към PR1KA3L1BK0:
свали малко данни от захранванията!
Развий металната скоба, най-горе на снимката където са 2те черни с по 3 крачета, и кажи какво пише на корпусите на лявото и дясното.
Погледни кондензатора и виж какво пише на него. Колко uF е и колко волта. Трябва да ти пише 200V, 250V или 400V _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
|