| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2012 17:52 Заглавие: Елементи в схема |
|
|
Здравейте,
Бихте ли ми казали в тази схема какъв трябва да е транзистора VT1 и стойността на резистора R2.И изобщо ще работи ли (изглежда ми странна с този транзистор VT3), защото смятам да я правя .Дали ще се регулира напрежението от 0 до 5 волта
http://s017.radikal.ru/i424/1202/4d/c95c45e96e31.jpg |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 09, 2012 17:55 Заглавие: |
|
|
| Няма да работи. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 9:17 Заглавие: |
|
|
Та каква е идеята тук? Странна работа,ако се търси двуполярно изходно напрежение този начин си е направо мозохизъм! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 13:07 Заглавие: |
|
|
Ха де и аз незнам .Тая схема я е рисувал сина ми (начеващ елтехник) и трябва да е токоизправител като тези които използвам аз в моя занаят.Цели регулация на напрежение 0-5 волта за товар от порядъка на 20-ина ампера.Ще става и галванотехник .
За съжаление аз не мога да му помогна в областта на електрониката.Като гледам други схеми май транзистора VT3 трябва да е паралелно свързан с транзистора VT2 , като след емитерите трябва да има по един много мощен нискоомен резистор.А и незнам дали потенциометъра трябва да е с такава стойност (според него е толкова бил го сметнал ) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 13:26 Заглавие: |
|
|
| Единственото правилно нещо в схемата е трансформатора и двата диода. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 10, 2012 13:48 Заглавие: |
|
|
Схемата за това което е мислена няма да служи. Няма как изходното напрежение да е по голямо в един много къс определен период на отпушени и двата тр VT2 и VT3 от 0,4V. А за значението на VT1 и R2 ... толкова няма да има отношение около работната точка на двата изходни или краини !!! не знам и аз как да ги нарека тези транзистори.
Просто VT1 С R2 е днин повторител -BE (0,6) на ПОТ R1.
Нека опита друг подход към задачата Поне знаем че има въображение и не търси утъпканите пътища (COPY-PAST подхода). Поздравления за схемата. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 17:27 Заглавие: |
|
|
Не знам дали имаме някакъв напредък , но днес сме с нова схема .Дано да е работеща.
http://s017.radikal.ru/i434/1202/f9/d204ecddc1a1.jpg
От първата схема реших , че напрежението от трафа е малко , затова в тая е по-високо и добавихме кондензатор.Как мислите надеждна ли е .Така или иначе ще я налепим така , за да може да има какво да измерва и преправя в последствие младия електротехник , за да му е по-нагледно (а и на мен също) |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 17:47 Заглавие: |
|
|
| georg77 написа: | ,,,,,Дано да е работеща.
.....реших , че напрежението от трафа е малко , затова в тая е по-високо и добавихме кондензатор.Как мислите надеждна ли е . |
Схемата е надеждна и работеща . Кондензатора не повишава напрежението ,а интегрира . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 17:47 Заглавие: |
|
|
За какъв изходен ток я смятате?
Тази схема няма стабилизирано изходно напрежение, както и защита от късо. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 18:13 Заглавие: |
|
|
Екстра
Товара ще е около 20А.Транзисторите ще са два в паралел.Не е нужна защита от късо и стабилизация.Ще се ползва за галванизация .Като я налепим ще експериментираме с резисторите та да нагодим нужното ни напрежение и ток.Някъде из нета срещнах калкулатор за LM-ките ще го ползвам него. |
|
|
 |
|