|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
victor92 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 0:30 Заглавие: Предусилвател и усилвател, проблем с потенциометрите? |
|
|
Здравейте, нов съм във форума и с уважение и разбиране ще приема всички забележки и недоволства от ваша страна по отношение на темата.
Имах идея да си направя нискочестотен усилвател 2х22W с помощта на TDA1154. За моя радост в магазин го открих готов и си го закупих http://elimex.bg/product/18088/kit-modul-usilvatel-4.html . В последствие реших да добавя предусилвател, който има като екстра и тонкоректор http://elimex.bg/product/26177/kit-k045-predusilvatel-s-tonkorektor.html . До тук всичко идеално и точно. Към предусилвателя включвам за вход сигнал от звуковата карта на компютъра, а изходът на предусилвателя съм свързал с входа на усилвателя, който от своя страна трябва да ми изкара усилен сигнал.
Да, обаче нещо се обърка, тъй като към предусилвателя с тонкоректора трябваше допълнително да се добавят потенциометри, за да може поотделно да се регулират ниски честоти, високи честоти, баланс между 2-та канала (тъй като е стерео), както и потенциометри за регулиране на силата на звука от изхода на предусилвателя. При включването на схемите, обаче се чува едно постоянно бучене (брум) от тонколоните, които вземат сигнал от изхода на самия усилвател. На първо време веднага проверих масата на схемите, както и електролитния кондензатор, който съм свързал непосредствено след Грец схемата, която ползвам. Там проблеми няма.
Имам съмнения, че съм объркал нещо много яко с потенциометрите и тяхното свързване. Пробвах какви ли не комбинации между това кой проводник на кой извод да свържа, но в крайна сметка ще се опитам с помощта на Paint нагледно да ви покажа малка част от това, което съм сторил и за щастие нищо не успя да изгори в реалност:
http://alfa.kachi-snimka.info/images/arx1328997936l.jpg
В общи линии гледах така да свържа потенциометрите, че да отговарят на схемата на предусилвателя http://elimex.bg/userfiles/editor/file/43304_TL_KIT_045.pdf
Обаче потенциометрите някак си много интересно се получиха, че в крайна сметка врътката им винаги съвпада така, че да сочи по посока извън платката (ако сте ме разбрали де).
Някой, ако много държи мога да кача и снимки на произведението, което съм направил, но има страшно много омотани проводници за потенциометрите, така че едва ли ще се разбере нещо съществено.
С уважение, Виктор |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 2:02 Заглавие: |
|
|
Пробвай само крайното стъпало, без предусилвателя.Като му подаваш директно от звуковата карта сигнал,за да провериш до дали е наред и двата канала едновремено. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
victor92 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 2:44 Заглавие: |
|
|
Да, пробвал съм. Само крайното стъпало си работи самостоятелно без абсолютно никакви проблеми. И двата канала по отделно и заедно си работят чисто. И затова си мисля, че има нещо в предусилвателя.  |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 8:52 Заглавие: |
|
|
Захранването на предусилвателя трябва да е двуполярно ("+" и "-" спрямо маса) - така ли е?
За потенциометрите е трудно да се каже как трябва да са, тъй като няма чертеж на пистите, но ако са свързани правилно поне средните изводи би трябвало да излезе сигнал. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 9:48 Заглавие: |
|
|
Едва ли е двуполярно | Цитат: | | На първо време веднага проверих масата на схемите, както и електролитния кондензатор, който съм свързал непосредствено след Грец схемата, която ползвам. |
|
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 10:47 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Едва ли е двуполярно ... |
Двуполярно е. Дал е линк, а там пише "Захранването е двуполярно от +/- 9V до +/- 18V."
Човека най-вероятно се опитва да го захрани от същия изправител който ползва за крайното стъпало.
Нека victor92 да каже дали е така. |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 10:52 Заглавие: Re: Предусилвател и усилвател, проблем с потенциометрите? |
|
|
| victor92 написа: |
Имам съмнения, че съм объркал нещо много яко |
Нищо не си обьркал яко,просто предусилвателя ти трябва да да се захранва с по-ниско напрежение от кр. стьпало/примерно резистор и филтрация или стабилизатор и филтрация/ |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 12:04 Заглавие: |
|
|
| Якия брум не ще да е от това |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 14:31 Заглавие: |
|
|
За да намалее брума,е добре да направиш няколко неща:
1.Ползвай звукочестотен екраниран кабел от потенциометрите до платката.
2.Корпусите на потенциометрите посредством проводник ги дай на маса.
3.Пробвай да дадеш на късо входа на предусилвателя и да установиш точно откъде идва брума.
4.Оправи разводката на масите,ако трябва пусни опитно още една маса от филтърната група на изправителя и се разходи с нея по преда и потенциометрите в точките на маса. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|