|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Danail Georgiev Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 19:28 Заглавие: |
|
|
Колега victor92, ако не си забелязал TDA 1554 се захранва с еднополярно захранване, докато пред-усилвателя от двуполярно захранване.
Обясни моля, как си свързал предусилвателя към захранването което ползваш, ако е отделно ще се съглася че не си оплескал нещата.
Ако искаш качествен звук не ти трябва този предусилвател можеш просто да си монтираш двоен потенциометър за усилване и толкова има доста софтуерни програми за корекция на звука.
Аз лично съм пробвал доста схеми за тонкоректори и всичките до една са пълно разочарование (става въпрос за китовете които се продават). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
victor92 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 19:57 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички за отговорите, които сте написали. Значи вече си мисля, че проблемът идва изцяло от захранването на схемите. По принцип използвам адаптор на 9V/1000 mA променлив ток, след това го изправям с Грец и то се вдига малко над 12V (тоест си има +12V и -12V), като на практика предусилвателят и усилвателят са свързани паралелно към Грец схемата. А към нея съм добавил и електролитен кондензатор 35V/4700 микрофарада, защото на доста места съм срещал, че е хубаво да има кондензатор за филтрация. Проблемът май идва от "масата" която на практика е свързана към минус 12-те волта на Грец схемата. Защото на платката на усилвателя захранващия "-" е свързан с "масата" на входния аудио сигнал. Следователно си мисля, че истинска "маса" няма, тъй като излиза, че захранването не е двуполярно! Доста объркано е станало значи.
А относно това, което е споменал dodov, наистина потенциометрите са единични, тъй като реших всеки канал поотделно да може да си регулира ниските и високите честоти (най-вече е за глезотия, както се казва).
Колега Danail Georgiev, добре че видях отговора ти в последния момент, който ми доказва, че наистина проблемът е изцяло в захранването и начина ми на свързване, където съм допуснал много груба грешка по отношение на липсата на двуполярно захранване.
Ще съм ви много благодарен, ако ми предложите някакъв алтернативен начин на захранване, който до известна степен да оправи положението.  |
|
|
 |
lenko71 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 12, 2012 21:16 Заглавие: |
|
|
Има няколко варианта:
- да ползваш още един адаптер с подобно напрежение (не е задължително да е точно като първия) свързан с "+" към маса и "-" към минуса на предусилвателя;
- да ползваш двуполярно захранване, т. е. трябва ти трансформатор със средна точка, като поне едната от намотките да осигурява по-големия ток за крайния усилвател - схемата на изправителя е почти същата само кондензаторите стават два;
- да се преработи схемата на предусилвателя - не е много удачен вариант при положение че платката е готова и ще се наложи ползването на допълнителни елементи. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 13, 2012 19:25 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | тоест си има +12V и -12V) |
Изясни си най напред що е еднополярно и двуполярно захранване и после действай , hidrazin , дал съм цитата ,от който става ясно ,че захранването на автора на темата няма начен да е двуполярно с един електролит само , не съм визирал какво трябва да е ! |
|
|
 |
mbo Нов потребител

|
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 13, 2012 23:28 Заглавие: |
|
|
Към victor92 - ако искаш да използваш захранването което имаш, може да използваш някое от тия решения.
и към ELP - отговорих ти, но накъде ми изчезна поста, навярно проблем със сайта.
"Проблема със сайта" се състои в това че е вече крайно време да се научиш с кой бутон се отговаря
Май стоплих и прочетох:
Малко ми е странно, но се извинявам за недоразумението! |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 14, 2012 1:25 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Цитат: | | тоест си има +12V и -12V) |
.......... |
Затова спряхме с коментарите. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
Danail Georgiev Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 14, 2012 12:59 Заглавие: |
|
|
До Victor92, от поста ти разбрах че не разбираш какво е това двуполярно захранване. От адаптера ти можеш да "захраниш" само усилвателя криво ляво. Сигурно се питаш защо? Усилвателя ти е 2 x 22W или около 10А пиков ток, около 5А на канал грубо при пълно натоварване. Схемата е за автомобилен усилвател с номинално захранване около 14,2V.
Предусилвателя ти е за двуполярно захранване. Какво е то ?
Представи си две батерии на които плюса на едната е свързана към минуса на другата. Там където са свързани плюса и минуса е масата на предусилвателя, а съответно плюса е "+", а минуса е "-".
Колегите по горе са ти предложили вариант със друг адаптер със средна точка, като има и схема. Не е нужно да е мощен около 200mA на 2 x 8 V ще свърши работа.
Малко дълго стана но дано е полза  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|