|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 1:48 Заглавие: ZD 98 офазен връх |
|
|
| Интересува ме, някой знае ли дали е нормално при тези китайски поялничета е нормално върхът да е офазен, защото в един момент реших да направя тестче с фазомер/фазопоказател/ и леко неприятно ми стана, когато същото светна. Двупроводна инсталация имам и се опитах да използвам по предназначение извода за заземяване на поялничето, но отново си "свети". Иначе, не се усеща да има някаква утечка, но не знам дали няма да отнеса нещо чувствително с поялничето. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 9:00 Заглавие: |
|
|
Разделителен траф 220/220 за XX ПАРИ и си решаваш проблема с поялничето за X лева  |
|
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 11:56 Заглавие: |
|
|
| Виж си контакта. |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 13:19 Заглавие: |
|
|
Разклонителят ми е незаземен/незанулен(с двужилен кабел е, няма как), като извода за заземяване на поялника го ползвам по предназначение и уж съм го заземил импровизирано за една тръба, колкото за теста...
Oфазяването е колкото да свети фазомерчето, при допир нищо не се усеща... |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 14:30 Заглавие: |
|
|
Фазомера не е уред за доказване наличието на потенциал. С две думи винаги лъже особено когато уреда не е занулен  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
batencho Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 22:40 Заглавие: |
|
|
| Това си е нормално а и щом не ти е занулен контакта също. За по-сигурно изключи го от куплунга,предполагам е с 3-4 пина. Ако имаш капацитет мер превключи на нано фаради и виж на двата края дали дава нещо. Но нагревателя му е като обикновен китайски поялник така,че не се тревожи а както казва Емо с разделителен траф,пак ще свети фазомера. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 23:07 Заглавие: |
|
|
Кабела на поялника с 3 жици ли е?
Вероятно е с 3 жици, затова ти свети фазомера.
Някъде вътре в поялника зелено.жълто жицата се свързва към металните части на поялника.
Отскубни, изрежи, скълцай и натроши тази жица и няма да ти горят и компоненти при запояване после  _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
Георги Стоичков Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 23:25 Заглавие: |
|
|
| batencho написа: | | с разделителен траф,пак ще свети фазомера. |
И как ще стане тази работа Разполагаш ли с разделителен траф? Ако имаш измери с фазомера и определи кое е нулата и кое е фазата след него  |
|
|
 |
jjjjjk Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 23:31 Заглавие: |
|
|
| TIReX написа: |
Отскубни, изрежи, скълцай и натроши тази жица и няма да ти горят и компоненти при запояване после  |
Да, щепселът е шуко със заземяващи пластини, че има дори и дупка, за да е съвместим с фреските контакти, където стърчи пин за заземяване от самият контакт.
Няма да режа заземяващият проводник, предложението ти, ако не се шегуваш е нелепо, а аз не съм лаик.
| batencho написа: | | Това си е нормално а и щом не ти е занулен контакта също. За по-сигурно изключи го от куплунга... |
Инсталацията е двупроводна, разклонителят е с двужилен кабел, както казах, но опитах да го заземя за една тръба. Тази станцийка/регулируем поялник, ако питат мен е обикновен поялник с тиристорен регулатор и поялникът е свързан към майката с кабел без куплунги, поялникът реално работи на ~220V. За жалост нямам капацитометър, имам мултимер без точно тази функция. Нагревателят е като на обикновен поялник. Стъпих бос на земята и допрях поялника до влажна кожа/там, къде е по-нежно/. Усеща се нещо минимално.
ВНИМАНИЕ!!!! Предварително съм проверил потенциала между нула на електрическата инсталация и металният корпус на уреда, при което при няколко отчитания резултата беше 0V. Единствената причина да правя подобен опит, където съм бос/т.е заземен/, е за да установя наличието наличието на минимална утечка. Да, тъпо е, откачено е, но просто нямам толкова прецизен уред.
Въпросът е-Ако го заземя за тръба или за нещо друго, има ли начин да се получи както трябва, понеже има изход за заземяване, който между него и върха на поялника съпротивлението е не повече от 1Ом това ще свърши ли работа или ще се наложи да сменя кабела на разклонителя с трижилен и да зануля контакта.
п.п При първа възможност ще си купя поялна станция, където самият поялник работи на 12/24, поне да не се притеснявам за подобни неща.
| sacho написа: | | Фазомера не е уред за доказване наличието на потенциал. |
Фазопоказателя се реално се използва, за да се установи при пуснат ток кой от проводниците е фазов и кой не е. Аз просветването на фазомер/фазопоказател/ го интерпретирам като утечка във всички други случаи.
Последната промяна е направена от jjjjjk на Пет Фев 17, 2012 0:05; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 16, 2012 23:39 Заглавие: |
|
|
Не, напълно съм сериозен.
По голяма е вероятността да изгориш някой елемент така отколкото да ти пробие нагревателя и този кабел да влезе в действие.
На работя нямам заземен поялник, не веднъж сме яли дървото при скъпи ремонти.
Проблема идва, че работя под напрежение понякога. Така се налага. Познай като заземиш не където трябва пък тогава.
*Реално ако поялника ти е земно винаги ще имаш утечка (потенциал) от него към това което запояваш или обратно.
*Ако поялника ти не е заземен, просто ще приема потенциала на това което запояваш. _________________ http://www.zahranvane.com
Последната промяна е направена от TIReX на Чет Фев 16, 2012 23:43; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|