| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост Гост
|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 18:47 Заглавие: помощ за заряд на Li-ion |
|
|
| Здравейте.Надявам се да ми помогнете по следния въпрос.Имам зарядно за NOKIA 3310(ACP-7E) изх.3,7в/355ма.При измерване без товар ми дава 7,75в.Не зная дали е правилно.Искам да зареждам Li-ion батерия 3,6в. 1200ма.Доколкото знам това трябва да става с ток около 120ма и напрежение предполагам до около 4в.Та въпросът ми е какъв точно ценер да сложа и как се изчислява резисторът който определя тока на ценера.Предварително ви благодаря за вниманието. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Zener Гост
|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 19:41 Заглавие: Re: помощ за заряд на Li-ion |
|
|
| Гост написа: | | Здравейте.Надявам се да ми помогнете по следния въпрос.Имам зарядно за NOKIA 3310(ACP-7E) изх.3,7в/355ма.При измерване без товар ми дава 7,75в.Не зная дали е правилно.Искам да зареждам Li-ion батерия 3,6в. 1200ма.Доколкото знам това трябва да става с ток около 120ма и напрежение предполагам до около 4в.Та въпросът ми е какъв точно ценер да сложа и как се изчислява резисторът който определя тока на ценера.Предварително ви благодаря за вниманието. |
И къв ти е проблема - слагащ батерията и резистор 33 ома. |
|
|
 |
Svetoslav40 Опитен потребител

Регистриран на: 19 Апр 2005 Мнения: 143 Местожителство: Берлин/Германия
|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 12:12 Заглавие: |
|
|
| Проблема е че доколкото занам, и съм наблюдавал, към края на заряда, апарата (в които е батерията) започва да я зарежда на импулси, а това нее случаино, можеби има нещо общо със самите ли-ион елементи... а и сметките ти за зареждането на 1200ма батерия с 120ма може да са верни ама ти 10ч. ли ще я чакаш да се зареди? оригиналните зарядни за нокия и сименс вадят по 500ма, и зареждат батерията за около 1,5-2ч. Така че не се притесняваи, хакай там 500-600ма и ти си човека. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 13:36 Заглавие: |
|
|
| Ако пък чаткаш електрониката можеш да си поръчаш L6902 за около 6 лева от "Digikey" и да си направиш адвансед чарджерче голямо колкото монета от 1 лев и работещо с ток до 1 А и входно напрежение от8 до 16 волта |
|
|
 |
кк Гост
|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 16:20 Заглавие: |
|
|
| Svetoslav40 написа: | | Проблема е че доколкото занам, и съм наблюдавал, към края на заряда, апарата (в които е батерията) започва да я зарежда на импулси, а това нее случаино, можеби има нещо общо със самите ли-ион елементи... а и сметките ти за зареждането на 1200ма батерия с 120ма може да са верни ама ти 10ч. ли ще я чакаш да се зареди? оригиналните зарядни за нокия и сименс вадят по 500ма, и зареждат батерията за около 1,5-2ч. Така че не се притесняваи, хакай там 500-600ма и ти си човека. |
Въпросът е със въпросният адаптер как да се зареди батерията а не как да се взриви или да се изгори адаптера. От описанието не става ясно дали има електроника за защита а при отсъствието и зареждането с половин ампер хич не е безопасно. Зареждането на импулси е за да се поддържа заредено състояние. Тъй като при надвишаването на определено напрежение защитата на батерията изключва очевидно остава периодичното разреждане (от апарата) и зареждане. Самата зареждачка се намира винаги в телефона (поне в по-новите) и адаптера е прост източник на напрежение. |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 17:22 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на всички.Предпочитам да чакам по дълго но да зареждам с по-малък ток.Не разбрах как точно се изчислява резистора към ценера но все пак благодаря още веднъж. |
|
|
 |
Pogo Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 17:32 Заглавие: Re: помощ за заряд на Li-ion |
|
|
| Гост написа: | | Здравейте.Надявам се да ми помогнете по следния въпрос.Имам зарядно за NOKIA 3310(ACP-7E) изх.3,7в/355ма.При измерване без товар ми дава 7,75в.Не зная дали е правилно.Искам да зареждам Li-ion батерия 3,6в. 1200ма.Доколкото знам това трябва да става с ток около 120ма и напрежение предполагам до около 4в.Та въпросът ми е какъв точно ценер да сложа и как се изчислява резисторът който определя тока на ценера.Предварително ви благодаря за вниманието. |
Да нямаш никакви притеснения колега, - включваш си го и толкова...
Самото зарядно на всички Нокии е вътре в телефона и то е достатъчно интелигентно и разпознава типа на батерията, така че винаги знае как да я зареди.
Иначе си прав, че на празен ход дава бая височко напрежение...предвидено е и така трябва да бъде...
Горещо не бих ти препоръчал да се ОПИТВАШ да я зареждаш с бабешки схемички (резистори, транзистори...) Алгоритъма за заряд е достатично сложен за такава реализация.
Успех. _________________ Има проблем?- значи има и решение... |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Сря Май 11, 2005 17:43 Заглавие: |
|
|
| Благодаря.Не знаех че е автоматично.Благодаря и Чао. |
|