Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ZD 98 офазен връх
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 13:39    Заглавие: Отговорете с цитат

georg77 написа:
...електронен ли е или е с глимка

С глимка, най-простичък.
ELP написа:
контролна лампа, да провериш твърдението си...

Имам. Пробната ламБа с 220V крушка не свети Smile Но преди да направя глупавият тест, където аз съм тестващият уред, реших да пусна мултимер между върха на поялника и нула на инсталацията, както и между върха и една тръба.
Слагам го на обхват 200V, черна клема земя към нула и червена клема на върха на поялника-има някакво колебание, но да го кажем 0V, обръщам клемите-черна връх на поялника, червена нула и се появяват 6-9V при 200V oбхват. Слагам на 750V обхват и стават 60-90V, което е съмнително и определено ако беше така, щеше да ме плесне тока отдавна.
Предполага че върхът е офазен, а нулата на инсталацията е с по-малък потенциал...Уреда ли е изфирясал?
lz1wvm написа:
..земляк,ела да ти подаря един поялник.

То хубаво, но все пак 30лв съм дал за тоя, та ако има проблем, да го нося гаранционно.
gigant написа:

...
Затова са измислени поялниците на 24V. И разделителните трансформатори.

Всъщност, вече не знам какво измервам, тъй като мултимерът ми май е отишъл по дяволите. Интересно е, че диодният тест работи, отчита мрежово напрежение от 22хV, на DC напрежение работи, но прави "грешки"(??) при измерването по-горе...
А за поялниците за 24V..Ами, да, така е..Но 150+лв трябва да ръсна за кадърен, наясно съм...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 14:44    Заглавие: За парите Отговорете с цитат

За тия пари толко кюфрета! Не ти е прецакан уреда, виж какво съм написал по-горе. Провери си връзката между върха на човката и шукото на щепсела (трябва да има), занули си контакта и проблема ще изчезне.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих да спомена, че моите с изрязаните заземители са 24V.
Поради липсата на заземяване режа смело и на 230V поялниците, тъй като те са или офазени или занулени, но не и заземени. Поне да са нищо.

Избил нагревател.... може, но не ми е попадал. От години се целя в керамичните нагреватели, може би за това.
Нагревателя, който е предмет на обсъждане не е с керамичен, може и да пробие.

При пускане на нагревателя през разделителен трансформатор риска не е по-малък от премахване на земното.
Ако пък пуснете земното от контакта се губи идеята на разделянето.
Ако техниката е разделената е друго.

Няма схеми без ESD защита и проблема със статичното е решен още при появяването му преди години, но продължават да горят от галванични връзки.
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:14    Заглавие: Re: За парите Отговорете с цитат

gigant написа:
...

То хубаво, ама защо при едно положение на клемите-нищо, при друго 9V на 200V обхват, а при 750V обхват ми отчита 90V!?
Ако уреда не е прецакан, какви са тия феномени. И да, шукото е вързано с металната част на поялника, съпротивлението е под 1 ом според уреда.
Лошото на зануляването е, че може да се появи и някакъв потенциал, различен от 0 на нулата на инсталацията Sad
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 15:17    Заглавие: За поялника Отговорете с цитат

На 24V извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика. Буксата ползвам за гривна и за работното килимче, защото все още попадат прибори без защита, макар и много рядко.
Върнете се в началото
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 16:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
То хубаво, ама защо при едно положение на клемите-нищо, при друго 9V на 200V обхват, а при 750V обхват ми отчита 90V!?
Ако уреда не е прецакан, какви са тия феномени

Защо феномени ??? Имаш някакъв потенциал (разглеждаи го като ЕДН с много голямо вътрешно съпротивление, окъсяваш го на различни обхвати с уреда ... натам знаеш.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 17:35    Заглавие: Re: За поялника Отговорете с цитат

gigant написа:
извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика

Това е много добра идея! Не съм се сещал.
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

jjjjjk написа:

С глимка, най-простичък.

Това се подразбираше още в началото.
k810 написа:

Някой някъде да е споменавал да свети глимка? Да сте чували за безконтактни фазомери със светодиоди? ) Наистина ли ще си хвърлите дипломите ако свети след след вторичната намотка? Да покажа ли снимки ?

Сорри бейби, ама няма да си хвърля дипломите- ако ще показваш покажи ИСТИНСКИ фазомер, а не някой китайски боклук, който примигва дори когато си допреш езика до пробката- пробвал съм подобни шедьоври!
fonev_tv написа:
Това твърдение не е вярно. Фазомера може да свети от други неша и без да има фаза.

не е фазомер ами индикатор на някакво поле!

Изобщо вие двамцата наясно ли сте що е фаза?

gigant написа:
На 24V извеждам човката на букса и нея занулявам през 5-10мегаома против електростатика.

от всички писания това е най- позитивното!

Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
jjjjjk
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа:
...

Да де, но странното е, че едно при черен кабел-земя на нула и червен кабел на върха на поялника, индикацията е 0V, а при черен кабел на върха на поялника и червен на нула на инсталацията ми дава някакви стойности, уж това не би трябвало да е пречка пред цифров уред.
Някакви съвети как да се предпазя от възможността при зануляване потенциала по някаква причина да се "повиши" или е най-добре за по-фини неща да си набавя друг поялник?
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 19, 2012 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Има уред и уред. Твоя какъв е?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 4 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети