Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Няколко въпроса за магнит който трябва да вибрира

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Lukov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 16:06    Заглавие: Няколко въпроса за магнит който трябва да вибрира Отговорете с цитат

Здравейте, вярвам, че вие можете да ми помогнете след като четенето из нета не ми помогна.
Идеята ми е следната - с 555 задавам честота в определени граници(5..400Hz), контролирам транзистор свързан като ключ, който ще пуска захранващото напрежение през бобина, която създава електромагнитно поле което ще кара магнит да вибрира. Захранването ще е 9V от батерия което значи, че на бобината ще имам напрежение от около 8V.
Сега и нещата който знам - тока ще се определя от товара(бобината). Примерно искам товара да ми е 4Ом, според тока трябва да се подбере подходяща дебелина намотка. Колкото е по-дебела толкова повече ще са навивките за да докарам тези 4Ом съпротивление.
Стигнах и до нещата които не са ми ясни(оприличавам цялото нещо на усилвател и говорите)
1. За да има по силно електромагнитно поле, повече ток или повече напрежение ми трябва?
2. Ако преди транзистора направя множител на напрежение и го вдигна от 8V на около 40V ще накарам ли магнита да подкача по-силно?
3. При един и същи ток, напрежение и честота, каква ще е разликата между по-слаб и по-силен магнит?
4. Лесно ли се изчислява магнитното поле създадено от бобината и след това какво магнитче е най-удачно да използвам?

Ако има къде да ги чета тези неща не ме мързи! Искам да се уча, но само с четене без практика нещата не стават.

Благодаря Ви предварително !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 17:50    Заглавие: Отговорете с цитат

http://en.wikipedia.org/wiki/Solenoid
Виж формулата. Би трябвало да отговори на повечето въпроси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 18:11    Заглавие: За соленоида Отговорете с цитат

Не е лошо и някой учебник по електротехника, там пише, че съпротивлението на бобината зависи от честотата и индуктивността й, която пък от своя страна зависи от размерите и броя на навивките. И че в бобината се наблюдава едно странно явление, наречено електромагнитна индукция. И други интересни работи...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Тока прави потока.
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Това да не е случайно за преписване? Новата мода е с пъхнато магнитче в ухото и бобина която да го манипулира.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Kacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Фев 22, 2012 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Силата на магнитното поле зависи от броя на навивките Х тока на квадрат.Ако имаш желязна сърцевина в електромагнита,тя се насища в един момент,и после файда йок.Естествено насищането зависи от размера на сърцевината.
Lukov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2012 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за информацията, тези дни ще почета малко повече Wink
Не, не е за преписване. Виждал съм ги тия ама винаги ме е боло страх да си пъхна магните в ухото. Трябваше ми за един номер, фокус, да излъжа едно маце Very Happy Very Happy Very Happy ама май ще се позабавя докато прочета и науча повече Wink Мислех да го навия така, че да мога да го вкарам в раава и уж да накарам магнитче да трепери Very Happy
Под масата ще се сети да погледне Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Нед Фев 26, 2012 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук магнитите няма да действат. Smile
Ако мацето не кара сърцето ти да тупти като електромагнит на кухо, пиши го бегал.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети