Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Намотка на трансформатор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2012 18:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Вземи най дебелия проводник , които е възможно да се побере в междината (има формули) и навиваи. В паралел една над друга ... усукани, предени, шити ,наопако, направо .... Трансформатора е измислен вече преди не знам колко години , нема какво да се мисли повече.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2012 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Да така е грешката е моя , числото 1,15 в таблицата е със звездичка Very Happy .До колкото си превеждам то трябва да се умножи по число , което се получава в една формула където участват а и b (ширина и дебелина на желязото).Това за трансформатори над 400 вата.
Върнете се в началото
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Чет Фев 23, 2012 21:36    Заглавие: Отговорете с цитат

RM написа:
....Трансформатора е измислен вече преди не знам колко години , нема какво да се мисли повече.

Така е но понякога нещата не се получават.На мен ми са се случвали доста куцузи.Почти винаги трябва да донаждам или да махам някоя намотка от първичната(220 волта).Може би зависи от коефициента на запълване на намотките,което е пряко свързано с магнитната индукция.А и по важното е магнитопровода.Каква е дебелината на ламелите,какъв е материала,каква е магнитната проницаемост.Има доста калпави магнитопроводи.
Според мен е хубаво ако някой има опит или данни за магнитопроводите за обща употреба...от по новите да го сподели.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2012 0:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Пак пет страници за елементарен траф.Напомня ми за някакъв поялник дето засветвал фазомера.
Навивай колкото може да събереш.Добре е да си оставиш по някой извод накрая на вторичната - примерно на всяка от последните 3-4 навивки.Може същото да го направиш и на първичната но пропорционално.Ще имаш възможност да лавриарш.
Много важно е доброто стягане или "набиване" на магнитопровода.Ако ламелите са хлабаво поставени ще имаш големи загуби.
Пък като докараш КПД-то над едно - свиркай. (дано не се обиди колегата - то всички сме грешни).
Лека вечер.
Върнете се в началото
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2012 20:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Така малко забавяне,

Но много благодаря на всички за добрите съвети и насоки, тъй като нямам никакъв опит с тр-ри всичко е добре дошло Smile

Наистина аз го смятах n=45/Sж , но явно това е за много качествени магнитопроводи, така че ще завиша малко пък дано успея да събера намотките които ще доснаждам.

http://media.snimka.bg/s1/0104/026451491.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0104/026451500.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0104/026451489.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0104/026451490.jpg?r=0

Както каза колегата hidrazin преди мен, оставил съм си междинни изводи от първината и вторичната намотка , но лошото е че на първината са в посока по ниско напрежение , т.е оставих за 220 и за 232 V.

Сега се мъча да нагодя някакъв товар активен ( над 30 А ) за да натоваря тр-ра , ама трудна работа. Тука с един реотан стигнах до 24А.

А пък водородната клетка не мога да ползвам директно без PWM щото направо пука предпазителите, вдига над 40А Laughing
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2012 22:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами тя клетката ти дава идея за натоварване - две ламарини на близко разстояние потопени в в бидон с подсолена вода.Колкото повече потапяш - толкова по-голям ток (воден реостат). Wink
Върнете се в началото
amdatlon
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Фев 24, 2012 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Да и това съм го пробвал, т.е източвам клетката на половина и по малко , но за постоянен ток, а така е без изправител трафа за да по точно да премеря стойностите Smile

сега тъкмо се грея на реотана ( става за печка )
28 А.
Първичната мощност я меря с ел-р ( активна ) вторичната с А и V метър , тъй като е само активна ( както ме посъветва колегата gigant и другите колеги )

P1=501 W
I1=2.145 A
U1=237 V

Пълната мощ. S=I1 . U1 = 508.3 VA

I2=27.8 A
U2=16.2 V
P2= I2 . U2 = 450 W
cos(f)=P1/(I1.U1) = 0.986

КПД= 0.89 - сега по бива Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Страница 5 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети