| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
deamright Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 17:07 Заглавие: Съвет свързване на UPS |
|
|
Здравейте, купих си вчера ЮПС че зачестиха токовите удъри а ми се иска да си защитя техниката. ЮПС-а е Trust 500va ( http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=16482 ) около 300W . Целта ми е да включа тв, компютър, монитор и ресивъра ми, не искам да работят след спиране на тока - не ми е това целта а просто да потдържа нормално напрежение при токови удъри. Ще прикача схема как съм навързал всичко към него с цел да разбера дали е правилно. В момента ползвам само рс-то и ЮПС-а позагрява леко отгоре, нормално ли е? Също така ме интересува понеже има два 220v изхода дали да не разклоня единия само за рс+ монитор а другия да е за тв+ресивър или не е от значение дали ще е разпределен товара към двата му изхода или само към единия?
http://media.snimka.bg/s1/0143/026529647-big.jpg?r=0 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 17:31 Заглавие: За UPS-a |
|
|
| Погледни си картинката, дето си я пратил - опитваш се да включиш 900W на 500VA UPS. Образно се опитваш да натовариш 900кила нето тегло на количка, дето може 500кила бруто (да ме прощават колегите за неточното сравнение) |
|
|
 |
Velkov Опитен потребител

Регистриран на: 25 Сеп 2007 Мнения: 235 Местожителство: София-ж.к.Люлин 3
|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 18:18 Заглавие: Re: За UPS-a |
|
|
Както и да ги "връзваш" товара ти идва много на UPS-а.Когато имаш голям пик на натоварване на UPS-а той ще се изключи или рестартира. Преди да го купиш,трябваше да си сметнеш консуматорите а UPS-а да е по- мощен отгоре с поне 100-200W отгоре. При толкова натоварване нормално е да грее  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 19:28 Заглавие: |
|
|
| Видях в инструкцията че има защита точнопротив претоварване, за сега не ми се е активирала. Мисля в такъв случай да изключа ресивъра а да оставя само РС с монитора и тв-то. Пак товара ще е по-голям но има нещо друго - тв-то пише че е максимум 140вата - аз го ползвам с подсветка на 60%, РС-то е със 450вата захранване но се съмнявам на моето ползване да харчи повече от 200 вата, монитора е 40вата като също подсветката му е на 60%, зарядното на рутера и на телефона ми не ги броя въобще за товар. Така дали ще го повредя? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 20:07 Заглавие: За консумацията |
|
|
Допускаш няколко грешки: Първо - W не е равно на VA, второто е винаги по-голямо за уредите, които предвиждаш да включиш, примерно 40W монитор може да е 40-80VA, зависи как е направено захранването му. Същото се отнася и за другите уреди. Второ - подсветка на 60% изобщо не значи, че и консумацията е на 60%, нали не си мислиш, че като сложиш подсветката на нула, телевизора(монитора) спира да харчи ток? Трето, твоя UPS е от най-евтините, докато има мрежово захранване едно реле дава входа и изхода накъсо (евентуално през някакви филтри), така че изобщо не му пука с какво си го натоварил. Докато има ток уредите реално се захранват от мрежата, в UPS-a работи само зареждачката на акумулатора. Проблема ще настъпи, когато тока спре и тогава всичката мощност ще трябва да излезе от UPS, защото мрежата вече я няма. И четвърто, като пише 500VA, не значи че трябва да го товариш задължително с 500VA, напротив, оставяш поне 20-30% запас. Колата едва ли я караш все на 6-7000 оборота, нали?
Моя съвет е да оставиш само монитора и компютъра на UPS, останалото му идва в повече. Да не говорим, че на ресивъра (ако е с трансформаторно захранване) може да му дойде нанагорно правоъгълното напрежение на изхода на UPS като спре тока. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 20:21 Заглавие: |
|
|
Прав си, това го имам на ум -т.е. ми е ясно че не харчи на 60% дадения уред като му е намалена подсветката, но и не харчи на 100% както е дадено по документи като максимална консумация - това ми беше идеята. Иначе четох и една друга тема http://forum.setcombg.com/index.php?topic=54280.0 , тук човека си е замерил реалната текуща консумация на рс-то ( което е в пъти по-мощно от моето ) и е излязло към 200++вата . Нека кажа точно какво захранвам:
РС:
Intel Dual Core E5300
Gigabyte EG41MF-US2H
Рам - 2х1GB рам
Хард - Seagate 640GB
Монитора е Samsung 931BF
Телевизора е Toshiba 40VL748
Иначе наистина ЮПС-а е с реле, като спре тока или го изключа от захранването се чува че цъка. На батерия не съм го пробвал при закачени 3 уреда. Реално каква е опасността ако оставя тея уреди включени към ЮПС-а и спре тока? Само на издражливостта на батерията ли ще окаже влияние по-високият товар или мога да повредя нещо? |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:02 Заглавие: За претоварването |
|
|
Има три варианта при претоварване:
1. Ако е добре направен, ще се усети и ще изключи веднага.
2. Ако е по-калпав, ще продължи да работи докато прегрее и изгори, или докато свърши батерията. При 500W една батерия 12V/7Ah (твоя вероятно е с една, или най-много 2х4Ah, горе-долу пак толкова) издържа около 1 минута, ако е нова и добре заредена
3. Ако е много калпав ще изгори веднага. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:18 Заглавие: |
|
|
Пробвах го току-що, веднага му се включи защитата като го изключих от контакта. Ще се търси друг UPS най-вероятно  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:25 Заглавие: за защитата |
|
|
А сега изключи всичката техника от него, включи някаква нощна лампа за товар на изхода и го рестартирай та да видиш дали е изключила защитата или е "светнал". Провери дали работи при спиране на тока.
И друг път питай предварително, а не следварително! |
|
|
 |
|