Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Съвет свързване на UPS
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
deamright
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 17:07    Заглавие: Съвет свързване на UPS Отговорете с цитат

Здравейте, купих си вчера ЮПС че зачестиха токовите удъри а ми се иска да си защитя техниката. ЮПС-а е Trust 500va ( http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=16482 ) около 300W . Целта ми е да включа тв, компютър, монитор и ресивъра ми, не искам да работят след спиране на тока - не ми е това целта а просто да потдържа нормално напрежение при токови удъри. Ще прикача схема как съм навързал всичко към него с цел да разбера дали е правилно. В момента ползвам само рс-то и ЮПС-а позагрява леко отгоре, нормално ли е? Също така ме интересува понеже има два 220v изхода дали да не разклоня единия само за рс+ монитор а другия да е за тв+ресивър или не е от значение дали ще е разпределен товара към двата му изхода или само към единия?

http://media.snimka.bg/s1/0143/026529647-big.jpg?r=0
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 17:31    Заглавие: За UPS-a Отговорете с цитат

Погледни си картинката, дето си я пратил - опитваш се да включиш 900W на 500VA UPS. Образно се опитваш да натовариш 900кила нето тегло на количка, дето може 500кила бруто (да ме прощават колегите за неточното сравнение)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Velkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-ж.к.Люлин 3

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 18:18    Заглавие: Re: За UPS-a Отговорете с цитат

Както и да ги "връзваш" товара ти идва много на UPS-а.Когато имаш голям пик на натоварване на UPS-а той ще се изключи или рестартира. Преди да го купиш,трябваше да си сметнеш консуматорите а UPS-а да е по- мощен отгоре с поне 100-200W отгоре. При толкова натоварване нормално е да грее Exclamation
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 19:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Той грее заради зарядното вътре.
deamright
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 19:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Видях в инструкцията че има защита точнопротив претоварване, за сега не ми се е активирала. Мисля в такъв случай да изключа ресивъра а да оставя само РС с монитора и тв-то. Пак товара ще е по-голям но има нещо друго - тв-то пише че е максимум 140вата - аз го ползвам с подсветка на 60%, РС-то е със 450вата захранване но се съмнявам на моето ползване да харчи повече от 200 вата, монитора е 40вата като също подсветката му е на 60%, зарядното на рутера и на телефона ми не ги броя въобще за товар. Така дали ще го повредя?
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 20:07    Заглавие: За консумацията Отговорете с цитат

Допускаш няколко грешки: Първо - W не е равно на VA, второто е винаги по-голямо за уредите, които предвиждаш да включиш, примерно 40W монитор може да е 40-80VA, зависи как е направено захранването му. Същото се отнася и за другите уреди. Второ - подсветка на 60% изобщо не значи, че и консумацията е на 60%, нали не си мислиш, че като сложиш подсветката на нула, телевизора(монитора) спира да харчи ток? Трето, твоя UPS е от най-евтините, докато има мрежово захранване едно реле дава входа и изхода накъсо (евентуално през някакви филтри), така че изобщо не му пука с какво си го натоварил. Докато има ток уредите реално се захранват от мрежата, в UPS-a работи само зареждачката на акумулатора. Проблема ще настъпи, когато тока спре и тогава всичката мощност ще трябва да излезе от UPS, защото мрежата вече я няма. И четвърто, като пише 500VA, не значи че трябва да го товариш задължително с 500VA, напротив, оставяш поне 20-30% запас. Колата едва ли я караш все на 6-7000 оборота, нали?

Моя съвет е да оставиш само монитора и компютъра на UPS, останалото му идва в повече. Да не говорим, че на ресивъра (ако е с трансформаторно захранване) може да му дойде нанагорно правоъгълното напрежение на изхода на UPS като спре тока.
Върнете се в началото
deamright
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 20:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си, това го имам на ум -т.е. ми е ясно че не харчи на 60% дадения уред като му е намалена подсветката, но и не харчи на 100% както е дадено по документи като максимална консумация - това ми беше идеята. Иначе четох и една друга тема http://forum.setcombg.com/index.php?topic=54280.0 , тук човека си е замерил реалната текуща консумация на рс-то ( което е в пъти по-мощно от моето ) и е излязло към 200++вата . Нека кажа точно какво захранвам:

РС:
Intel Dual Core E5300
Gigabyte EG41MF-US2H
Рам - 2х1GB рам
Хард - Seagate 640GB

Монитора е Samsung 931BF

Телевизора е Toshiba 40VL748

Иначе наистина ЮПС-а е с реле, като спре тока или го изключа от захранването се чува че цъка. На батерия не съм го пробвал при закачени 3 уреда. Реално каква е опасността ако оставя тея уреди включени към ЮПС-а и спре тока? Само на издражливостта на батерията ли ще окаже влияние по-високият товар или мога да повредя нещо?
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:02    Заглавие: За претоварването Отговорете с цитат

Има три варианта при претоварване:
1. Ако е добре направен, ще се усети и ще изключи веднага.
2. Ако е по-калпав, ще продължи да работи докато прегрее и изгори, или докато свърши батерията. При 500W една батерия 12V/7Ah (твоя вероятно е с една, или най-много 2х4Ah, горе-долу пак толкова) издържа около 1 минута, ако е нова и добре заредена
3. Ако е много калпав ще изгори веднага.
Върнете се в началото
deamright
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробвах го току-що, веднага му се включи защитата като го изключих от контакта. Ще се търси друг UPS най-вероятно Sad
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Мар 04, 2012 21:25    Заглавие: за защитата Отговорете с цитат

А сега изключи всичката техника от него, включи някаква нощна лампа за товар на изхода и го рестартирай та да видиш дали е изключила защитата или е "светнал". Провери дали работи при спиране на тока.

И друг път питай предварително, а не следварително!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети