|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cruise7777 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 19:08 Заглавие: |
|
|
Ами аз викам и двата да са един модел, ръководителя ми каза да е прецизен, както виждаш на изхода имам имам 2.5V, нищо не са ми споменали за rail to rail, нито знам какво е .
Иначе много ще се радвам ако ако намериш такъв който може да изкара 2.5V на изхода, 5V еднополярно захранване и input offset до 10микро |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 19:56 Заглавие: |
|
|
да това го знам и от там си ги избирам с low offset, ама въпроса ми е дали може да изкара 2.5V на изхода , как да разбера дали даден ОУ, може да изкара толкова на изхода си......
OPA2334 дали може да изкара 2.5V на изхода си ? |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 20:21 Заглавие: |
|
|
| Всеки ОУ може да изкара на изхода си 1/2 от захранващото напрежение при еднополярно захранване. В твоя случай, понеже захранването ти е 5 волта, трябва да избереш такъв , който да има мин. допустимо захранване под +/- 2,5 волта, колкото по-малко-толкова по добре. Същевременно гледаш и другите параметри |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 20:25 Заглавие: |
|
|
добре, само мога ли да разбера защо гледаш и минималното захранване на ОУ  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 20:31 Заглавие: |
|
|
Нали на теб ти е зададена стойността на захранването - 5 волта-еднополярно. Ако избереш ОУ за който е казано, че мин. захр. е 10 волта, то при твоите 5 той няма да работи стабилно или въобще .
Не напразно този параметър е изведен в отделна колона . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 20:36 Заглавие: |
|
|
Да да това е ясно и го гледам, ама първоначално каза че всеки може да изкара половината от захранващото без проблем и каза да гледам мин. захранващо също.... просто не те бях разбрал, сега ми стана ясно, иначе на този който съм избрал мин. е 2.7V еднополярно, с 5V значи ще може да изкара 2.5V на изхода, мерси много  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 21:02 Заглавие: Кое какво е |
|
|
Offset e напрежението на входа при нулево напрежение на изхода. Тоя параметър не ти толкова интересен, защото можеш да го откомпенсираш и да го направиш нула, много ОУ имат специални изводи за включване на компенсираща верига, има и други методи. Теб те интересува температурния дрейф на това напрежение, него няма как да го компенсираш. Имаш 1% от 1мВ = 10микроволта / 25градуса = 0.4uV/C - трябва ти ОУ с дрейф <0.4uV/C. Не забравяй, че има и други грешки - от входен ток, по-скоро от неговата несиметия, от коефициент на усилване и т.н. - трябва и тях да ги предвидиш, така че трябва да е още по-малко.
Rail-to-rail се дефинира на входа и на изхода. На входа - означава, че ОУ може да работи с нива на входоветe (синфазно напрежение) от -Vss до +Vdd. Повечето по-вехти не са такива, примерно на популярния LM324 входните нива трябва да са в диапазона -Vss до (+Vdd - около 2V), т.е. не е RTR. RTR на изхода - ОУ може да издава напрежение от -Vss до +Vdd. Масовите не са такива, примерно на +/-5V могат максимално до около +/-3..3.5V.
Ако не ви учат на тия основни работи - мани, мани, образование - чудо... Проектирането на такъв усилвател изисква още доста познания. Препоръчвам ти да прочетеш книгата на Уйлям Хорвиц "Исскуство схемотехники" - три тома, на руски е, обяснено е много достъпно и разбираемо (ако можеш да четеш руски)
Това в ръководството не е вярно, по скоро вярно е само при определено включване. Входното с-е на усилвателя зависи преди всичко от схемата на включване - прочети си в лекциите за разликата между инвертираш и неинвертиращ усилвател примерно. Не забравяй поляризиращите токове Ib - те трябва да текат отнякъде, т.е. през някакви резистори, това води до грешка. Обикновено усилватели с такъв нисък офсет имат по-големи входни токове, оттам по-голяма грешка. Примерно 1Мом*0.1nA=0.1mV - добихме 10% грешка.
Дрън-дрън сега още може - тате носи, мама меси... Ако мислиш да си изкарваш хляба с професия в областта на електрониката излез от тоя форум и сядай да четеш. И докато четеш - мисли и смятай, а не преписвай, тия дето са ви писали ръководствата също допускат грешки (понякога нарочно, понякога от глупост). |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2012 22:41 Заглавие: |
|
|
Знам каква е разликата между инвертиращ и неинвертиращ ОУ, аз съм си избрал да ми е неивертиращ => много голямо входно съпротивление, чета си... ама информация има, а с английския не съм много добре, а руския хич не съм учил... затова попитах колегите тук.
Благодаря на всички |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 19, 2012 18:15 Заглавие: |
|
|
OP191 ти е идеален , само дрейфа на офсета му е 1.1 микроволта , иначе
FEATURES
Single-Supply Operation: 2.7 V to 12 V
Wide Input Voltage Range
Rail-to-Rail Output Swing
Low Supply Current: 300 mA/Amp
Wide Bandwidth: 3 MHz
Slew Rate: 0.5 V/ms
Low Offset Voltage: 700 mV
No Phase Reversal
Питай си даскала този офсет за целия delta Т ли важи , или за 10 градуса , постоянния офсет ще си го компенсираш иначе , както беше писано по-горе . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|