Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ПОМОГНЕТЕ ДА СИ ОПРАВЯ ЗАХРАНВАНЕТО
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 17:58    Заглавие: ПОМОГНЕТЕ ДА СИ ОПРАВЯ ЗАХРАНВАНЕТО Отговорете с цитат

Здравейте. Пускам следния пост като още в неговото начало казвам че е само за хора техници и разбиращи от хардуер. Значи имам следния проблем с едно захранване. При една от поредните бурии то изгоря и сега не работи. И сега искам да се опитам да го поправя, но ми е първото захранване, което ще поправям. Иначе си разбирам от тахника, за това обяснявайте с научните му наименувания. Значи въпросите са ми следните. Как да го включа първо на първо за да си направя съответните измервания, тъй като съм го махнал от компа и няма ключ за включване. Ако можете да ми дадете линк към схемата на устройството и да ми кажете при такива повреди обикновенно кой елемент изгаря. Казаха ми че като е ударила гръмотевицата се е чул силен гръм(предполагам че някой кондензатор). Общо взето това е което ме интересува.
Ето и какво пише на кутията му: ATX 2.03(P4), model:200x, 350W.
Не знам дали е достатъчна информацията, за да се разбере какво е захранването, за това пишете ако ви интересува нещо. При първа възможност ще кача и снимки на самото у-во.

Ето и снимки които намерих в интернет на подобни захранвания

Подчертавам че това не е моето захранване. С червено съм означил там където са сбръчканите кондензатори, а със син цвят транзисторите които ме съмняват.

П.С. Ето и нещо ново което видях. При включване на захранването към мрежата без да дава някъде на късо по кутията ми изгаря предпазващият бушон. Замених го с втори еквивалентен на първия и пак се случи същото
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
soundMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Плевен

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 18:38    Заглавие: А може би Вашето PSU(захранване) е по-различно от това...?!? Отговорете с цитат

Здравейте ! Направо директно ще Ви го кажа - по-добре вземете повреденото захранване,затворете го и право при някой,който си вади хляба с поправката на такива чудеса.Ако ли пък не,рискувате след интервенцията от Ваша страна да помъкнете и целият компютър в същата посока.Нищо лично Laughing ,но дълбоко се съмнявам,че Вашето PSU е като това,показано на снимката (която пък е и малко големичка).Това,че са "набръчкани" ел.кондензатори и то в доста обширна "червена" зона не е присъщо на Enermax захранванията,а най-вероятно за някой "върл" ментак- JNC,Codegen,Max Us,Solarmax и тем подобни... .Успех в решението на проблема ...и знайте,че подмяната на елементите в "синята "зона понякога би струвала колкото ново захранване от последноспоменатите .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 18:44    Заглавие: Re: А може би Вашето PSU(захранване) е по-различно от това.. Отговорете с цитат

soundMAN написа:
Здравейте ! Направо директно ще Ви го кажа - по-добре вземете повреденото захранване,затворете го и право при някой,който си вади хляба с поправката на такива чудеса.Ако ли пък не,рискувате след интервенцията от Ваша страна да помъкнете и целият компютър в същата посока.Нищо лично Laughing ,но дълбоко се съмнявам,че Вашето PSU е като това,показано на снимката (която пък е и малко големичка).Това,че са "набръчкани" ел.кондензатори и то в доста обширна "червена" зона не е присъщо на Enermax захранванията,а най-вероятно за някой "върл" ментак- JNC,Codegen,Max Us,Solarmax и тем подобни... .Успех в решението на проблема ...и знайте,че подмяната на елементите в "синята "зона понякога би струвала колкото ново захранване от последноспоменатите .

Значи искам да кажа че целта ми е да видя до колко ми стигат знанията, че да мога да го посъживя малко. Може дори след това да не го употребявам за компютъра. А и между другото марката наистина не е Enermax просто такава снимка успях да намеря. Захранването е Codegen. Дано поне някой успее да ме насочи от къде да започна. защото дори не мога да го включа към мрежата. Смятам някой ден да се занимавам с нещо такова, за това се интересувам от сега.
И последно искам да кажа че го взех от сервиза, за да мога да го поправя аз
Върнете се в началото
kk
Гост

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 18:57    Заглавие: Re: ПОМОГНЕТЕ ДА СИ ОПРАВЯ ЗАХРАНВАНЕТО Отговорете с цитат

Като начало вместо бушона сложи една 220 волта 100 вата крушка и тогава мери на воля като внимаваш и ти да не светнеш. Както си писал ще го оправяш за спорта, така че вместо да очакваш съвети смени това и онова дръпни си една АТХ схема от интернет и даташита на ТЛ434 седни помисли, след това измери и после сменяй. Това със сменянето на бушона и пускането хич не е интелигентно - все пак трябва да има причина да изгори.
Върнете се в началото
soundMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:12    Заглавие: ...относно Codegen-а Ви . Отговорете с цитат

Освен желание ще Ви потрябват и малко технически инструментариум.Подменете всички ел.кондензатори в захранването,като тези,които са със стойност 1000 uF/10 и 16 волта е желателно да ги замените с 2200 uF/16 или 25 волта.Премерете диодите в "синята" средна зона - най-често дефектират шотки диодите-MBR(SBL,PBYR..) 1020,1040,20...3040,3045..(не знам във Вашето какви са-няма логика в тези PSU),премерете и изправителните диоди,проверете вентилатора дали не е зациклил поради прегоряла смазка,поставете предпазител,дайте накъсо зеленото и някое от черните кабелчета в широкият конектор,който се включва в дънната платка и се молете да тръгне...,пък ако тръгне премерете какво излиза на молекс конекторите за 5 и 12 волта...Ако ли не,по-нагоре съм ви посочил накъде да поемете.
П.П. това е само бегла насока за размисъл и действие Razz
Върнете се в началото
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:13    Заглавие: Re: ПОМОГНЕТЕ ДА СИ ОПРАВЯ ЗАХРАНВАНЕТО Отговорете с цитат

kk написа:
Като начало вместо бушона сложи една 220 волта 100 вата крушка и тогава мери на воля като внимаваш и ти да не светнеш. Както си писал ще го оправяш за спорта, така че вместо да очакваш съвети смени това и онова дръпни си една АТХ схема от интернет и даташита на ТЛ434 седни помисли, след това измери и после сменяй. Това със сменянето на бушона и пускането хич не е интелигентно - все пак трябва да има причина да изгори.

Еми хора нали за това се обръщам към вас. Това ми е първото устройство, което ще оправям и не съм много запознам с процедурите. Не знам къде да меря и не мога да си намеря и схемата. Ако знаех нямаше да търся помощ. Ето какво ми пише на кутията Codegen 350W ATX 2.03(P4) MODEL: 200X другите работи са напреженията които вади. От тази информация как може да се разбере какво марка е (то всъщност марката е ясна ами вида не е)
Върнете се в началото
soundMAN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

"тя марката ясна,но вида не ..."

Very Happy Shocked Very Happy тя марката ясна,но да видите какъв е вида на поразиите които причинява... Laughing Laughing Laughing Ще кача някой ден снимки на колекцията си от изтрещели дъна,памети,видеокарти,CD-ROM,-R,-RW и HDD-та,причинени от същият този вид,който 7 години преследвам,но ще трябва да ги посмаля.
Върнете се в началото
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе бати, хора ще помагате ли или само базици ще слушам. Айде нали сте големи "професионалисти"
Върнете се в началото
Ivo Pifa
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:36    Заглавие: Отговорете с цитат

kkkcorpse, освен нещата, които те посъветва soundMAN, провери и транзисторите в "синята зона" и пасивните елементи около тях, доста често и те дават фира.
Огледай за прогорели писти на платката.
Върнете се в началото
kkkcorpse
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 12, 2005 19:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivo Pifa написа:
kkkcorpse, освен нещата, които те посъветва soundMAN, провери и транзисторите в "синята зона" и пасивните елементи около тях, доста често и те дават фира.
Огледай за прогорели писти на платката.

Първо няма ли да ме посъветвате как да го включа към мрежата
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 1 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети