|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cruise7777 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 23, 2012 20:29 Заглавие: симулация за курсов проект |
|
|
Здравейте имам да правя курсов за проект за ОУ, сметнах си всичко грешки и тн.,избрах си ОУ, дойде време за симулация и сега имам някакви проблеми, значи този усилвател като го пусна с VAC DC 1m на изхода имам нужните 2.5V (2.6 на симулациите това е защото не съм дооправил едни неща) http://store.picbg.net/pubpic/28/57/263cb2a1f61e2857.png, но като искам да направя честотен анализ в моя сл. 0-3khz, значи задавам си DC=0V,задавам AC=1m и после в настройките променям на AC Sweep анализ 0-1Г (да кажем), със 101 стъпка пробвах също до 100k и ефекта е същия ето какво ми излиза...
http://store.picbg.net/pubpic/3E/EF/c2a8eebbb20b3eef.png и като отида в probe да си видя изходното напрежение, виждам това http://store.picbg.net/pubpic/4B/91/7b9f73eba1194b91.png
Последната промяна е направена от Cruise7777 на Пет Мар 23, 2012 20:47; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 23, 2012 20:35 Заглавие: |
|
|
И какъв е проблема? Задал си симулация "AC sweep" и такова си получаваш - амплитудата на напрежението (кое точно не знам, защото не си сложил маркер) във функция от честотата.
Какъв е въпроса?  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 13:51 Заглавие: |
|
|
| Офсет , дрейф , шумове ??? Всички са от този порядък , какво те мъчи ? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 14:59 Заглавие: |
|
|
| е изходното напрежение трябва да ми е около 2.5V... но нещо се не се получава при еднополярно захранване, а само при двуполярно |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 19:26 Заглавие: |
|
|
| Подпри си неинвертиращия вход със 2.5V , този ОУ не дава на изхода си половината от захранването , нищо че е пригоден за еднополярно , чети си дейташита ! И си раздели стъпалата галванично , щом ще усилваш AC . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 21:32 Заглавие: |
|
|
| Малко по-подробно би ли обяснил, нов съм в тази област.... никога не съм се занимавал с усилватели, а КП трябва да правя, прочетох всичко в учебника и ръководството, ноо резултата не е много по-добър... Какво ще рече това "галванично разделяне" и как така да си подпра неивертиращия вход.... извинявай за глупавите въпроси... |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 23:55 Заглавие: За галваничното разделяне |
|
|
ELP, не знам какво му е заданието, ама в по-горен пост човека говори за 0-3kHz, да не му объркваме главата с тия сложни термини за галванично разделяне.
А на теб, Cruise7777, след като си прочел всичко "всичко в учебника и ръководството" ще ти задам един прост въпрос: Наредил си два неинвертиращи усилвателя с общ коефициент 2500. Значи, ако на входа е +1мв - на изхода +2.5в, на входа -1мв - на изхода -2.5в. Захранването ти е еднополярно +5в. Та простия ми въпрос е: ОТКЪДЕ ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ ТИЯ -2.5V В СХЕМАТА, КОЯТО ТАКА УСЪРДНО СИМУЛИРАШ? Чети и мисли ТИ, симулатора не може. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2012 0:38 Заглавие: |
|
|
@gigant бях забравил да добавя, че като направих параметричен анализ и зададох на v-negative(захранването свързано към маса) (0 както е сега, и -5V) нещата се получиха, тоест при захранване +5,-5V нямам никакви проблеми, всичко е точно, но заданието ми е да е еднополярно захранване и затова ви питам тук, ако с нещо можете да помогнете .
Uвх = 1mV
Uизх = 2.5V
Нелинейни изкривявания Mh <=1dB
честотна лента = 0-3khz
грешка <=1%
Захранване до 5V (еднополярно)
ето ако това може да бъде полезно, т.е за тия -5V не може ли да се направи нещо, така че захранването да остане еднополярно ? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2012 0:56 Заглавие: |
|
|
Сложи последователен кондензатор на входния сигнал. Служи за премахване на постоянната съставка на сигнала. Подпри го от страната на усилвателя с делител на половината от захранващото напрежение.
Стойности за кондензатора и резисторния делител трябва да можеш да си сметнеш по формули от учебника/ръководството.
ELP, това ли имаше предвид под галванично разделяне? _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|