|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dinko Опитен потребител

Регистриран на: 28 Ное 2005 Мнения: 603 Местожителство: СОФИЯ - СЛИВЕН
|
Пуснато на: Пет Мар 23, 2012 21:29 Заглавие: ТЪРСЯ СХЕМА НА ВОЛТМЕТЪР РЕАЛИЗИРАН С TIL306 |
|
|
Ами търся схема на волтметър (ще измерва напрежение до около 20 волта) реализиран с TIL 306 .Ако може дори да се захранва от измерваното напрежение,ще се вгражда в автомобил. _________________ 0882 077 996 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2012 3:28 Заглавие: |
|
|
не искам да ти се намесвам в работата, ама волтметър с този индикатор ще стане много обемен и практически си губи смисъла.
Твоя си е решението, ама щом е за автомобил, бих използвал AD2020, ICL7107...с обикновенни седемсегментни индикатори- правил съм и двата варианта- като намалям напрежението до 5 волта. Спокойно мери и напрежението 12 волта с подходящ делител. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 9:24 Заглавие: |
|
|
| pilgrim написа: | | ..... бих използвал AD2020, ICL7107...с обикновенни седемсегментни индикатори-.... |
Аз само ще добавя , че ICL7107 или ICL7106 (LED,LCD) по принцип не могат да мерят напрежението , с което се захранват , но може да се направи и така . |
|
|
 |
k810 Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 14:37 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: |
..... не могат да мерят напрежението , с което се захранват , но може да се направи и така . |
това изказване нещо не го вдянах!?!
12V -триточков 5V-делител на напрежение между 12V и маса.
Схемата съм я пратил на човека на лично съобщение. _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 15:04 Заглавие: |
|
|
Ами исках да кажа , че е разпространено мнението , а и повечето реализирани схеми с 7106 не могат да мерят напрежения , които да са с обща маса със захранването .
Не разбрах каква е схемата ти , аз съм правил подобен вариант :
http://obrazki.elektroda.net/63_1185549564.jpg
посредством умножител се получава отрицателното напрежение , а масата е обща . Схемата работи перфектно и може да мери напрежения малко над 5V . Ако стабилизатора за 5V се направи импулсен - заспива просто . Иначе грее доста при измерване на напрежения над 15-20V примерно .
Ако искаш покажи на всички ни какво си пратил на колегата , затова е темата . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 16:57 Заглавие: |
|
|
Става въпрос за седемсегментен индикатор-първия пост го показва.
в атача съм дал част от апликейшъна на интерсил и за да не ме питаш откъде да взема отрицателно напрежение, показвам схемата от същия апликейшън.
а относно AD2020 или немския аналог С520 директно може да се свърже маса със захранване
 _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 17:12 Заглавие: |
|
|
| pilgrim написа: | .....
Става въпрос за седемсегментен индикатор-първия пост го показва.
в атача съм дал част от апликейшъна на интерсил и за да не ме питаш откъде да взема отрицателно напрежение, показвам схемата от същия апликейшън. |
Оф-ф , съжалявам вече че писах и в тая тема .
Първо по отношение на работа и захранване АЦП-тата 7106 , 7107 и 7109 са абсолютно идентични , разликата е само в изходящия сигнал - 7109 вади двоичен код със знак , а другите 7106 и 7107 са за 7сегментен индикатор , съответно LCD и LED .
Второ - препоръчал съм абсолютно същия вариант , дори го бях постнал като снимка защото не бях се съобразил с правилата , но модератор го направи като линк , т.е. пак си е там .
Трето сякаш всяка тема се превтъща в "натриване на носове" и всеки вижда грешките на другите и не своите .
Ей това ме озадачи : | pilgrim написа: | ......
12V -триточков 5V-делител на напрежение между 12V и маса.
..... |
Ами признавам си , не знаех какво значи този термин "триточков" делител и затова исках да го видя на схема , но вече зная .
Последната промяна е направена от milmar на Сря Мар 28, 2012 17:20; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 17:19 Заглавие: |
|
|
| milmar написа: |
Първо по отношение на работа и захранване АЦП-тата 7106 , 7107 и 7109 са абсолютно идентични . |
сигурен ли си?
| milmar написа: | .....
Трето сякаш всяка тема се превтъща в "натриване на носове" и всеки вижда грешките на другите и не своите . |
Абе пич, що ривеш- ти си каза мнението, което в случая беше излишно- аз ти отговорих аргоментирано и точка.
Не искам да ти трия носа, нито пък си допуснал грешка.
Благодаря за вниманието! _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 28, 2012 18:50 Заглавие: |
|
|
| Принципно и двамата сте прави , но ако човека си вземе готов модул със 7106 ,или аналог няма да може да мери директно захранването си , трябва му доработка . Най добре да си направи една схемичка със PIC16F676 и 3 сегментни индикатора , мери до 30V и то собственото си захранване . В атача е . За отрицателно захранващо има десетки DC-DC чипчета от типа на 7660 и даже в SOT23 ,които се продават в Комет и са доста по-прости като схема от тази на Intersil , която е отпреди 30-40 да не са и повече години . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|