| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2012 12:10 Заглавие: Питане за еднo ATX codegen model 300ХА, колко ома да сложа? |
|
|
Привет, реших да оправя това захранване макар да знам, че не си заслужава. Но за спорта се заинатих и какво установих. Изгоряли бяха двата транзистора на импулсното Е13007, както и елементите в базовите им вериги. Там има последователно свързани резистор и диод. Така диодите ясни 1N4148, но резисторчтетата 3 на брой се овъглили. На единия останало малко боя и се виждат 2 червени и една черна черта демек 22ома. Като тръгнах да търся схема в нета намерих няколко варианта уж на това захранване. На едната пише, че трябва да са 220ома, на другата 3,3ома. Намерих една платка от някакво захранване из боклуците дето си вада части, там пък бяха 5,6ома но ги нямаше транзисторите да видя с какви е било. Та колко ома резистор да сложа в тази верига. Шима е КА7500, модела на трафчетата е малките EEL-16C 2бр. и голямото YE EI-33C.
Коригирай си поста Имена на марки и модели-на родния им език _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected]
Последната промяна е направена от shri на Сря Апр 04, 2012 19:50; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2012 13:37 Заглавие: За резисторчетата |
|
|
| Зависи как е навит трансформатора. По надписа на него не можеш да се ориентираш - това, което си написал не носи информация. Търси същото захранване и оттам копирай. Защо са три, трябва да са четно число, най-много по 3 на двата транзистора? ВЕ типично е 2-3килоома, серийно на диода 10-22ома, серийно на самата база (ако има) - 1-3.3ома. Ако са изгорели само на единия транзистор - на другия са същите. |
|
|
 |
Techmaniac Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2012 14:34 Заглавие: |
|
|
Препиши стойностите на елементите оттук http://fileshare.eshop.bg/downloadsm/55088/Godegen_ATX.html
и ще работи. Провери и за причина за дефекта - пробил диод в изхода , драйверните транзистори Q5,Q6 ,конденз. C5 ,C6 , обратната връзка в изхода към пин 1 на 7500,кондензаторите в изхода ... |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2012 15:36 Заглавие: |
|
|
Ясно, реших да действам последователно. Първо явно изгорелите елементи, после продължавам да меря преди да го пусна. А и първо през лампа ще го пусна. Вероятно ще има и от малките транзисторчета изгорели, но то не е кахър, имам да слагам. Ако шима е здрав ще тръгне. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2012 15:53 Заглавие: |
|
|
| shri написа: | | ..aко шима е здрав ще тръгне. |
Tрябва и SB да е здрав провери първо него . |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 7:13 Заглавие: |
|
|
Смених 2 транзистора от малките С945 и два кондера 4,7Мф/50В около шима. На големите транзистори сложих 2,6К база маса и 220ома на базата към диода. Остана да проверя Мощните диоди. Останалите транзистори са в ред. Полевака за стенбая мисля е в ред на мерене, като го пусна ще стане ясно. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 7:55 Заглавие: За резисторите |
|
|
| 220 ома ми се вижда малко множко. Много РС захранвания са ми минали през ръцете, толкова високоомни не съм виждал. Колекторния ток на транзисторите стига до 2-3А, при усилване 20 да речем базовия ток трябва да е 100-150ма, по 220ома стават 20-30волта! Няма логика да са толкова. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 8:53 Заглавие: Re: За резисторите |
|
|
| gigant написа: | | ....220 ома ми се вижда малко множко. ....Няма логика да са толкова. |
Много са ,сложи макс. 20-30 ома ,при 220 кл. транзистори няма да се насищат и ще "греят" . |
|
|
 |
shri Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 17:44 Заглавие: |
|
|
Така е, не тръгна. Сложих 39ома както е по схемат, тръгна. Сложих един сдром за товар. Като го натоварих с една крушка от фар спря и повече не тръгна. Стен бая работи вади си 5В. Сега ще сложа 22ома както предполагах и ще меря. Между другото смених вентилатора и двата 20А двойни диода защото с омметъра ми се сториха съмнителни. В обратна посока пускат различно и двата, и малко повече от трети който ползвах за сверка.
Ето в атача схемите които открих в нета уж на това захранване. За това реших да питам, то толкова варианти. _________________ Денят е прекрасен забеляза ли го!!!
[email protected] |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2012 6:47 Заглавие: |
|
|
| Смени и електр. кондензатори във всяка от базите на ключ. транзистори .Преди да вкл. провери пак изхода за пробил диод . |
|
|
 |
|