|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
avggg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 9:01 Заглавие: LED осветление |
|
|
Здравейте,
От известно време подменям осветлението вкъщи със светодиодно - кухня, баня, аквариум, декоративно, гардероби и т.н. От скоро видях, че има варианти и за основно ЛЕД осветление. Проблема е, че за всяко ново осветление слагам 12 волтово захранване. Едно, че това оскъпява нещата, второ, че си мисля, че не е много ефективно.
Идеята ми е за централизирам цялото 12 волтово захранване. Става въпрос за ~80 крадрата апартамент, като общата консумация не би трябвало да надхвърля 250 вата (~20А при 12V).
Въпросите ми са следните:
1. Мислите ли, че това ще е по-ефективен начин на захранване? В този случей захранването ще е качествето с по-голяма ефективност.
2. Мога ли при това натоварване да използвам вътрешния кръг за осветление в апартамента? Да махна бушона за осветлението и да си захраня на 12 волта примерно от някой ключ за осветлението. В момента този кръг е проектиран за макс 10А при 220V. Проблем ли ще е ако тока стигне 20А при 12V?
3. В този случей ще има ли голям пад на напрежението и мога си да разчитам на постоянно напрежение, тъй като имам и мощни диоди на които съм си ги сметнал за постоянен ток.
4. Ако може някой съвет за оптимизация на цялата система.
Мерси предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gogo75 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 9:22 Заглавие: |
|
|
1. Принципно е по-ефективно със светодиоди(дали светлината от тях е за предпочитане...въпрос на личен избор)
2. Определено ДА,но с известни доработки
3. Не трябва де те притеснява,ако следваш т.4
4. Продавам съвети за оптимизация-оферти на ЛС |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 9:25 Заглавие: За осветлението |
|
|
На въпросите:
1. Да, едно мощно захранване има по-голямо КПД от няколко малки.
2. Не, не можеш. Кабелите са тънки, като проблема не е само да не прегорят, а и пада на напрежение. Ако на 220V загубиш 5волта - много важно, но на 12V e почти половината.
3. Масово инсталацията за осветление се прави с проводник около 1мм^2, което е 17милиома на метър, понеже са два проводника - 34милиома, при 20А ще губиш по 0.7V на метър, сам си направи сметката за метража и загубите.
4. Или сменяш кабелите с най-малко 4мм^2, или локални захранвания за всяка лампа или група лампи |
|
|
 |
avggg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 12:09 Заглавие: |
|
|
gigant: мерси за отговора, явно няма стане както го мисля. Ще карам засега с отделни захранвания, евентуално ще ги окрупня малко.
gogo75: при наличието на достатъчно компетентни хора тук, и при условие, чр форумите са да си помагат хората, не мисля че ще купя какъвто и съвет да е от теб. Проблема не ми е в парите, но ако ми беше такава идеята определено щях да го направя по друг начин. Ако мислиш, че така ще изкараш пари, според мен ти е много грешна идеята ... Пази си съветите. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 13:21 Заглавие: |
|
|
Аз си мисля,че ползването на отделни захранвания има едно голямо предимство-ако нещо се случи,няма да останеш навсякъде без осветление и да се чудиш какво да правиш. В интернет магазините има достатъчно евтини импулсни захранващи блокове 12V/2-3А-за по $6-8,така че това за мен е по-добрият вариант! Отделно от това-ще избягаш от евентуални кофти връзки в разпределителните кутии,освен ако не си ги правил сам. Аз съм направил сервизните помещения ,коридорите и хола със светодиоди. В хола имам 5 броя лампи Е14 по 3W/220V, останалите общо-взето са тип "лунички" по 3 и 4W/12V. В тоалетната и в килера при пералнята пък съм сложил едни на 220V с вграден сензор на движение. Те са на цокъл Е27 и са на 220V. Изобщо тоалетна,баня,двата коридора и две килерчета са със сензори на движение и направо рахатясах. Преди все ходех като пъдарин да гася лампи,сега-кеф! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 13:29 Заглавие: |
|
|
Ditronix ами тия лампи в хола със тях ли го осветяваш само. Колко лумена дава едната. У дома в хола съм сложил 5 броя VitoOne по 25 W 6400k 1350 lum и свети добре и то бяло общо 6750 lum. Е аз все пак запоявам в хола.... |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 15:00 Заглавие: |
|
|
Ами преди имах 5 броя обикновени с нажежаема жичка по 40W. Сега съм ги сменил с тия и се осветява съвсем нормално. Мога да кажа че осветеността и в двата варианта е съпоставима. Лампите са разделени на два кръга-2 +3 и гледам жена ми като влезе там да чете светва всичките,но когато е пред ТВ-то светва само едната група. За лумени не знам,не гледам какво пише,защото съм се убедил,че китайците послъгват. Лумените им ще са вероятно като ватовете на касетофоните им,затова осветеността на помещението си я преценявам "на око". Синът ми във Варна е с шест такива,като стаята му е доста тъмна-половината тапети са тъмносиви,а щорите му-кафяви и вечно спуснати. Осветеността е нормална и при него. За мен най-интересното за тия лампи беше "топлинния" градус-5000! И в описанието е написано "дневна светлина". Докато топлите са 2500-3500 келвина,а студените-около 7000. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
avggg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 15:10 Заглавие: |
|
|
Преди в хола (8x4м) имах 4 насочени спота с по 40w g9 крушки (на едно място в средата на стаята). Като реших да го правя със светодиоди, единия вариант беше да сложа лунички. Помня пробвах с една 4x1w в мястото на спот-а, но ми беше слабо. В последсвие сложих по един мощен светодиод (700mA - 940lm - 12.0V - 8.4W) с по един малък радиатор отзад, и сега е като слънце  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 15:13 Заглавие: |
|
|
въй, какъй тос светодиод 700 mA 940lm ... аз тука имам едни дет дават 100 lm на 1 А което е доста-доста добре. Вярно на 12 волта могат да се пуснат 3 на по 1 А  |
|
|
 |
avggg Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 15:20 Заглавие: |
|
|
Светодиода е Edipower II EPSW-VF44.
Може да потърсиш инфо за него. Гарантирам ти, че свети толкова, колкото го дават, и се справя отлично с един малък кръгъл радиатор с диаметър около 3 см и височина към 2 см. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|