|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tedo_kinta Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 13, 2012 21:35 Заглавие: проблем с DIY приемник за инфрачервено дистанционно |
|
|
Здравейте съфорумници, този уикенд имах малко свободно време и реших да си направя едно такова устройство, за да ми е по-удобно като гледам филми на PC-то.
Използвах тази схема, но реших да не рискувам да го тествам директно на компютъра и му пуснах ток от 9В батерия и след като му засветих с едно дистанционно и изкара на изход напрежение от рода на 3-4В(вече не си спомням точно ). Реших че всичко е наред пуснах го на PC-то стартирах Girder, сложих плъгина, направих настройките както трябва, но ми изкара следната грешка
проверих отново всички връзки, кабели, спойки, всичко беше ОК. Но бях изумен когато замерих входното напрежение и от COM порта получавах 0,8В от RTS и CTS при включено устройство, а доколкото разбрах от прочетеното, трябва да има около 10В.
Всяка възможна помощ ще е от полза.
Голямо МЕРСИ на всички които ще се отзоват(надявам се)!!!
P.S. Не знам дали е необходимо да споменавам, но приемника ми е SFH5110 и използвам схемите с повишена чувствителност. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 13, 2012 22:23 Заглавие: За приемника |
|
|
Много е възможно да си опукал приемника или ценера с 9V батерия, особено ако е била алкална - макс. 6.3V е допустимото за приемника. Разпой ценера и приемника, резисторите и връзките да останат. Стартирай програмата и виж дали ще излезе RTS/CTS > 6V, DSR>4V. Ако не излизат - имаш проблем с порта или софтуера.
Ако излезе - върни ценера - RTS/CTS трябва да стане 5-5.5V ако диода е здрав, DSR > 3V. Ако не излизат - ценера е прецакан или обърнат.
Ако дотук всичко е наред - запой пак приемника и пак мери RTS/CTS трябва да си остане 5V. Ако клекне - объркал си краката на приемника или е опукан |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 16:51 Заглавие: |
|
|
Направих нов опит с инфрачервения приемник, и отново беше неуспешен
този път използвах тази схема, като на мястото на R1 и VD3 сложих 7805, а VD1,2 не го намерих никъде, за това го замених с 2 обикновени маломощни изправителни диода. Включих го към компа и уж всичко беше наред Girder, казва, че входните устройства са включени, но нещо не се получаваше, като засветя с дистанционно нето светодиода свети, нито Girder отчита нещо на вход, между Vcc и GND на приемника имаше нормални 5В. Предположих че нещо с хардуера не е в ред и го откачих да огледам. След като установих че всичко е нормално, пак го включих към компа, но този път Girder казваше че не може да засече входни устройства(или нещо от тоя род), когато погледнах буксата, се оказа че съм окъсил DTR и GND, разделих ги, но от тогава не иска да засече устройство, замерих какво се получава на изход и установих, че между Out и Vcc на приемника има 5В кето вече тотално ме обърка а захранването също беше нормално.
Нормално ли е това или съм изгорил още един приемник(този ми е втори)?
Щото тая схема много ме кефи и много искам да я накарам да работи! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 17:12 Заглавие: |
|
|
| Я първо дай да видим с какъв приемник си го направил , някои не са им същите изводите , като на описаните . |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 17:25 Заглавие: |
|
|
Какъвто и както да е сложил, ако това е вярно
| tedo_kinta написа: | | ... установих, че между Out и Vcc на приемника има 5В ... | светодиода трябва да свети със страшна сила (ако все пак 5-те волта са м/у Vcc и Out предполагаме, че Vcc е с по-високия потенциал).
А не му е направило впечатление.
И това
| tedo_kinta написа: | | като на мястото на R1 и VD3 сложих 7805 | ако е направено така както е написано не е хич коректно по отношение на входа на регулатора за неговата нормална работа, въпреки твърденията за | tedo_kinta написа: | | между Vcc и GND на приемника имаше нормални 5В |
Така че след като си правил "модификации" е добре да нарисуваш какво всъщност си направил, а не да даваш линк към нещо което май вече няма много общо с това което е в действителност. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
|
|
 |
Danail Georgiev Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 20:22 Заглавие: |
|
|
От двете схеми втората съм правил многократно с различни приемници. Нормално е на изхода на TSOP да има 5V при подаване сигнал от което и да е дистанционно светодиода трябва да премигва, ако не провери захранването след ценеровия диод трябва да е 5V, а преди него над 8V.
Ако си забелязал по схемата има два диода през които се захранва цялото устройство от ком порта, който няма голяма товароносимост. Измери напреженията след катодите на двата диода и след ценеровия диод.
Схемата съм я пробвал на 12 V.
При улавяне на сигнал от дистанционно трябва да премигва светодиода. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 20:34 Заглавие: |
|
|
Всичко е както УЖ трябва да си е, но светодиода просто не мига и Girder не го разпознава
Напрежението след 7805 си е 5В спрямо GND точно както трябва да е.
Проблем ли е че съм заменил двойния диод BAY70 с случайни маломощни изправителни диоди? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 20:45 Заглавие: |
|
|
| tedo_kinta написа: | | ... моя грешка 5В имам между OUT и GND! ... |
Така и трябва да бъде.
Когато нямаш IR излъчване (с подхоядяща носеща) изхода на приемника е дръпнат към захранването му. Когато се появи излъчване - ще "пада" към маса, при което ще се "пали" светодиода.
Не е лошо при положение, че ползваш регулатор на входа му да сложиш и едно кондензаторче.
Намали стойността на резистора R1 ако е такава каквато си я посочил.
Ако приемем, че пада в/у светодиода ще ти е около 2 волта (според цвета който е) когато изхода на фотоприемника е към маса (имаш сигнал) като ги извадиш от захранването (5 волта) и разделиш на стойността на резистора тока който ще тече ще е недостатъчен за да свети нормално.
На първо време откачи изхода и остави Girder-а на мира за сега.
Резистора R2 също го махни.
Докарай ситуацията при която при облъчване да виждаш мигането на светодиода.
Какво е дистанционното което ползваш?
П.П. Подмяната на двойния диод - не е проблем след като имаш 5 волта след регулатора - това трябва да ти е достатъчно показателно. _________________ RemoteControls |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2012 21:19 Заглавие: |
|
|
Светодиода е зелен, какъв резистор да му сложа?
Дистанционното е универсално. Бях го взел преди временно, че ми се развали оригиналното, но след това намерих заместител в ELIMEX и сега това дистанционно седи да събира прах.
Гирдера не мога да го оставя, защото ако не е включен, на RTS и DTR имам отрицателно напрежение и диодите стоят запушени. Освен да пусна напрежение от лабораторен захранващ, но тогава няма ли да има нужда от лимитиращ резистор за да не опукам стабилизатора, или при интегралните стабилизатори такава опасност няма? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|