Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Повишаващ трансформатор за руски осцилоскоп
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Апр 09, 2012 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Имах в предвид да сложиш силикон, ако евентуално се наложи някога разглобяване.Там няма да имаш осезаемо нагряване.Ако тоя траф грееше руснака не би се поколебал да му сложи един голям и масивен радиатор или да го направи доста по-голям.
Когато е правен този осцилоскоп такова понятие като икономия на материали не е било много познато. Very Happy
А относно топлопроводимостта на смолата и силикона си мисля че силикона е по-топлопроводим но може и да греша.
Успех със съживяването, мисля че няма да съжаляваш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bg1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2012 0:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо да кажа ,че благодаря на всички за съветите,за бандаж мислех или тефлонова лента или един ел.изолационен скоч на 3М би трябвало и двете да свършат работа за целта. За заливката и на мен много ми се ще да е "разглобяемо" т.е. топъл силикон,обаче и аз нямам представа колко се нагрява въпросния траф....това долу е предполагам следствие.

Голяма свинщина настана при археологическите разкопки...залят е с някаква смола,която е безобразно "жива" за 30-годишна и лепне здраво. И как не го беше срам тоя траф с толкова бандажи и заливки да пробие и така да се изпече... Laughing

http://media.snimka.bg/s1/0306/026855502.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/0306/026855506.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/0306/026855530.jpg?r=0

рисувам си и карта за "навръщане" да не взема да се объркам
http://media.snimka.bg/s1/0306/026855534.jpg?r=0

Остава последната намотка да преброя,която ще и е най-тегава. Измих се с меглио,при това доста лесно,та по тази причина накиснах и трафчето и се надявам да се размотае без да лепне толкова,колкото до сега. Ще измеря и ПЕЛ-а какъв е...остава подходящ проводник,който нямам идея от къде да търся. Ще съм благодарен да ме насочите и за технология за навиване ,понеже тази първата вторична е 12,5 метра 260 намотки,а втората ще е повече,така поне на пръв поглед. И как да го "ушия" без да драсна някъде лака или да се омотам в ЖИЦИТА Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2012 8:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди години при направа на детски радиоконструктор "Юность" за навиване на тороидалното трансформаторче правехме едно такова приспособление (мотовилка):
http://radkodimov.snimka.bg/radio-amateur/yunost.559450.26856399.big
Направено е от два споени един до друг проводника с разтворени краища, на него се намотава нужното количество проводник и се "прошива" тороидчето.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2012 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Навремето си правех такава мотовилка от лентичка по-дебел текстолит за платки.С пиличка трябва да се заоблят добре двете уши, където ляга проводника за да не се нарани.Става и от някаква пластмаса или дърво.
За да се опекъл така провери двата транзистора П215 - няма да е от пробив в трансформатора.
И не знам какви намотки броиш - нямаш ли данните на трансформатора?

Последната промяна е направена от hidrazin на Сря Апр 11, 2012 10:12; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Апр 10, 2012 17:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз съм си направил една мотовилка отрязах парче от гъвкава карта, например тия с магнитната лента за отстъпка за бензиностаниция или подобна. Стана и гъвкаво и е добре.
Върнете се в началото
bg1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 11, 2012 8:44    Заглавие: Отговорете с цитат

hidrazin написа:
За да се опекъл така провери двата транзистора П215 - няма да е от пробив в трансформатора.
И не знам какви намотки броиш - нямаш ли данните на трансформатора?

Embarassed птинтера ме е подвел...пропуснал е 80стр. да изпечата Laughing
а хем 100 пъти гледах в него разни контролни точки.....е мноо съм смотан.

и двата транзистора си седяха запушени а базите им сe клатушкаха приблизително 6kHz и повече не съм ги гледал,откачих ги ....после закачих трафа на генератор,само да видя дали ще извади нещо ....а на вторичната 2-3волта

Дадохте ми добри идеи за вилки,днес ще гледам да реализирам нещо!
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 11, 2012 10:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, и говорим за Тр.I нали? Wink
Неща които трябва да спазваш при навиването - не се навива на гол ферит - навий му един слой изолация.Намотките не се струпват на едно място - и пет намотки да са, се разпределят равномерно по ферита.
И за намотка (I) 34х2 навивки - навиваш я с двоен проводник.После с омметъра проверяваш кои са двете намотки и края на първата го свързваш с началото на втората.Така се получава (1) начало на първата половина, (2) край на първата половина и начало на втората половина и (3) край на втората половина.
Така се постига по-добра симетрия на намотките, спрямо средната им точка което е желателно в дадената схема.
Гледам повечето намотки са с проводник ПЭЛШО.Дано да успееш да намериш такъв.Поне за намотка (II) е важно - там напреженията са високи.Слагай по един слой изолация между слоевете.Ето тук има 0,16мм мисля може да го сложиш вместо 0,19:
ПРОВОДНИК ПЭЛШО 0.16ММ
Успех!
Върнете се в началото
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 20, 2012 7:47    Заглавие: Безумно начинание Отговорете с цитат

Не вярвам да успееш да навиеш толкова навивки на ръка,но кой знае...По лесно ще ти е да си вземеш една сърцевина от две половинки и да използваш машинка.При 5 кХц не толкова важно парамтрите и да са съвсем същите - стига да имаш място може и по голяма.А смола се слага за да се пропият с нея намотките,заради изолация а не за топлоотвеждане.Ако искаш топлоотвеждане в смолата се слага прах от двуалуминиев триокис или бариев окис,от каквито се прави онази паста за топлоотвеждане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Апр 20, 2012 9:04    Заглавие: Отговорете с цитат

В Кузмов отдавна няма никакъв ПЕЛ и каквито и да са други стари части - те са останали в сайта му от това че преди година някъде Кузмов доставяше стоките на Пасат (Елимекс) за няколко града. Такива стоки на които пише че няма наличност в момента, както всичко "старо, българско и родно, Laughing , руско и т. н. просто ги нямат на склад и няма и да получат... Та затуй - за ПЕЛ и ПЕЛШО - http://elimex.bg/category/758/kabeli-i-provodnitsi-montazhni.html?page=2 (ама вече ПЭЛШО няма) Sad , а каквото го има е на килограм. Във Викиват имат на метър и грамаж ПЕЛ 0,3 ПЕЛ 1,2 (или нещо подобно) и изобщо изборът не е голям (за ПЭЛШО - не съм търсил - може и да има). Има и още един магазин в Пловдив специално за проводници - http://www.goldenpages.bg/bg/b/DEF98559-BE2E-DC11-B6C5-00145E9525E4 Там със сигурност имат много разновидности ПЕЛ, продават на грамаж(и по-малки количества), за ПЭЛШО не съм питал - може и да могат да намерят...
Върнете се в началото
bg1
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 22, 2012 12:25    Заглавие: Re: Безумно начинание Отговорете с цитат

soton написа:
Не вярвам да успееш да навиеш толкова навивки на ръка,но кой знае....

оооо... каква лудост ме "лашка" по някой път Laughing Пак ВИ Благодаря за насоките ,не съм се отказал ,тази седмица ще търся и ще гледам да направя повече,но да не се заричам.

http://media.snimka.bg/s1/0366/026976761.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/0366/026976762.jpg?r=0

Иначе ме посъветваха също да се импрегнира по време на навиването....обаче си мисля че със смола ще стане голяма мацотеница. Какво ще кажете за следното:
Навивам един ред,топвам в разтопен силикон,изцежда се ....и пак...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети