| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 15, 2012 12:01 Заглавие: Проблем с усилвател 120W с крайно стъпало BDX66 и BDX67 |
|
|
От 6-7 години не съм се занимавал с електроника и това е последният незавършен проект, може би за 2 седмици бях набрал нужните елементи, ецване на платки и сглбих всичко, но така или иначе не можах да го подкарам. И така си чака до ден днешен
Захранващото напрежение е + - 40V. След като всичко беше готово, пуснах захранването и настоих токовете на покой но не можах да изкарам мощен и качествен звук. Високите бяха много заглушени, а мощтността беше под 15-20 W .
Ако някой има желание да ми помогне - първият усилвател от долния линк :
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_48_spisak.htm
П.П.
Прави ми впечетление , че в текста пише :
"Върху платката не се монтират и крайните транзистори Т7 и Т8 и кондензаторите С7 и С8."
За транзисторите ясно но защо кондензаторите не трябва да са (при мене са си на платката) на платката и къде трябва да са в такъв сучай? _________________ Тока удря лошо !
Последната промяна е направена от nikec на Нед Апр 15, 2012 13:40; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
chikov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 15, 2012 12:26 Заглавие: |
|
|
Аз тази схема не съм я правил и не ми се струва удачна с тези резистори 1 ом в емитерите на крайните транзистори.Да не би да е грешка.Тока на покой колко го остави? _________________ Only The Best Is Good Enough! |
|
|
 |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 15, 2012 13:30 Заглавие: |
|
|
Ако имаш предвид тока на покой на крайните транзистори не помня да съм го мерил , бях настроил само тока през предпазител 2 да е около 80 mA при вход на късо.
А в момента имам и друг проблем - оказа се, че си търся траф !
Изглежда трафът ми е трябвал за други цели и съм го изкарал от кутията , не можах да го открия и не мога да експериментирам в момента: _________________ Тока удря лошо ! |
|
|
 |
valeddy Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2012 23:56 Заглавие: |
|
|
Несъм голям майстор, но схемата и на мен не ми харесва.
Първо пробвай да откачиш R17 и R18. Ако не се оправи, следва голямо гадаене. На доста места ще трябва да премериш какво напрежение има, че от там да се умува колко би трябвало да е и евентуално да се разбере къде е проблема. |
|
|
 |
lusi blazev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2012 13:43 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | П.П.
Прави ми впечетление , че в текста пише :
"Върху платката не се монтират и крайните транзистори Т7 и Т8 и кондензаторите С7 и С8."
За транзисторите ясно но защо кондензаторите не трябва да са (при мене са си на платката) на платката и къде трябва да са в такъв сучай? |
Слагат се на самите транзистори. Това са кондензаторчета за предпазване от самовъзбуждане. |
|
|
 |
Wisi Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 18, 2012 18:30 Заглавие: |
|
|
| Предварително се извинявам за може би глупавия въпрос: Вместо пикофарадните кондензатори в схемата да не сте монтирал някой нанофараден? Режимите по напрежение на изводите на транзисторите съвпадат ли със стойностите им в схемата? |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 20, 2012 7:11 Заглавие: Схемата е съвсем нормална |
|
|
и ако се изпълни мо та мо ще работи,авно ти липсва опит и осцилоскоп.Ако искаш да получиш кадърна помощ трябва да съобщш тук всички напрежения по схемата и всички осцилограми. _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 20, 2012 15:18 Заглавие: |
|
|
Благодаря за коментарите Ви !
| lusi blazev написа: | | ..... |
Предполагам това се прави за да се премахнат всички паразитни честоти и няма нужда кондензаторите да имат термична връзка с крайните транзистори ?
Кондензаторите C7 и C8 са пикофарадни.
Режимите по напрежение не съвпадаха с показаните на схемата , но в момента не помня колко беше разминаването - мерени са при вход на късо и без товар.
Съгласен съм , че ще работи защото съм виждал същата схема как работи - качеството много ми беше харесало и от там се хванах и аз да я правя.
Съгласен съм и за опита - то ако го имах схемата щеше да тръгне.
Също така нямам и осцилоскоп...
Относно напреженията , скоро ще мога да ви постна във форума. Очаквам до 7-10 дена да имам траф за да експериментирам. _________________ Тока удря лошо ! |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 20, 2012 18:53 Заглавие: Re: Схемата е съвсем нормална |
|
|
| soton написа: | | ,авно ти липсва опит и осцилоскоп.........всички напрежения по схемата и всички осцилограми. | Какви осцилограми и какви осцилоскопи ,те гонят пьк тебе ? Това сам ли го измисли ,или някои те е научил .Ако е второто, името му почва с Е ...нали !? Това което искаш да правиш сьс скопа се прави с клирфакторметьр щото там скопа е като евтин мултицет .А ако мислиш да правиш ремонт ,на НЧУ сьс скоп ,наясно ли си кво има от сигнала тук-там по схемата и вьобще виждал ли си ги тея работи ,или скопа и осцилограмите ги постави за авторитет ? Да не говорим ,че човека траф няма и дава данни по.....спомени отпреди години ,та скоп ли
P.S. А отдолу си писал :ЗАЩО ДА Е ПРОСТО КАТО МОЖЕ ДА Е СЛОЖНО ! евалааааа ! |
|
|
 |
soton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 20, 2012 19:49 Заглавие: Re: Схемата е съвсем нормална |
|
|
nikec не може да си оживи налепена платка,а ако мислиш че оживяването става с клирфактормер...А ремонт или оживяване на каквото и да е се прави най лесно с осцилоскоп.
Това в подписа ми съм го написал точно за да илюстрирам идеи като твоята: оживяване на налепена платка с клирфактормер! _________________ Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251 скайп:naskogeorgiev61
близо до Sofiq |
|
|
 |
|