Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Помощ за изгорял терморегулатор на инкубатор
Иди на страница 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nikec
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 15:18    Заглавие: Помощ за изгорял терморегулатор на инкубатор Отговорете с цитат

Преди повече от 10 години ми попадна една много лесна схема на терморегулатор за инкубатор. Имах под ръка изгорял хладилник и набързо спретнах инкубатора, заложих първите яйца и зачаках.

Един ден преди излюпването се разрази страшна гръмотевична буря , а диодите на греца бяха слаби и изтрещяха. Тогава бях още в средното училище и си мислех че предпазителите се ползват само за красота. От късото се подпалиха елементи и платки .. добре , че има табло с предпазители Smile.
По чудо пилетата на следващия ден се излюпиха - 1 ден на самолюпене !!!
Проекта инкубатор беше анатемосан от родителите ми и точка.
Така до ден днешен когато случайно открих опушената платка на инкубатора с липсващи няколко елемента - тези които не са били на платката.

За съжаление все още нямам 50 мнения във форума и не мога да качвам снимки на това което се е запазило, моля който има желание да помогне да ми пише ще намерим начин по пощата да изпратя снимки.

Това са елементите на платката :
R1 - 33 k
R2 - 22 k - потенциометър
R3 - 77,5 k
R4 - 5 k
R5 - 24 k
R6 - 1,5 k

три транзистора 2T6551
два ценерови диода D814D на 9V
един кондензатор 220u/25V

Помня, че платката директно се захранваше с 220V и грец.

Освен изброените по-горе помня, че имаше и две лампи по 25W, но дали бяха през реле или направо на схемата не помня.
Помня , че като термочувствителен елемент май ползвах някакви диоди но дали е така или не... не съм сигурен.

Ок качих снимка на схемата тук :
http://www.flickr.com/photos/26681720@N03/6938075790/

Въпросът е за какво са следните изходи от снимката :
1?
2?
3?
4?
5?
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 17:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Не си писал греца какъв е.
На 1 и 2 се включва термодатчик (може би термистор около 1к).
Най-вероятно е имало нагревател, свързан между + и 3 и тиристор с анод на 4, катод на 6 и управляващ електрод на 5.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nikec
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 18:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговора.
За греца нямаше изисквания и го бях направил на отделна платка но е изцяло изгорял и изхвърлен .
Помня , че небрежно бях сложил 100 V диоди КД2002 или КД2001 .

Лошото е , че не помня точно за термодатчика дали беше термистор или някакви диоди..?

Ако някои има идея какъв тиристор да тествам ще съм благодарен.
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Това е твоята схема:

Сега остава да се сетиш за двете лампи къде се включват и за какво се ползват.Горещо ти препоръчвам обаче да не са лампи.
Не забравяй за влагоустойчив вентилатор.
Върнете се в началото
nikec
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 22:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Хиляди благодарности "hidrazin"

Това което видях като разлика между двете схеми е , че са разменени местата на потенциометъра и термистора.

Още утре започвам да тръся елементите. Надявам се това , че изполвзам 2Т6551 вместо КТ315Г да не е проблем. Мисля да купя същия тиристор от твоята схема КУ202Н.

Има ли някакви по-специални изисквания за термистора R6 10k ?

За нагревателите най евтино, достъпно и лесно мисля че са обикновенни крушки 25 W , но съм отворен за предложения..
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2012 23:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата въобще не моя - открих я при братята.
Термистора какъвто намериш - тип NTC.Това означава че са с отрицателен температурен коефициент - като го нагряваш и съпротивлението му пада.То по принцип повечето само такива се ползват.
С лампите проблема е че не ги гледаш постоянно - ако изгори само едната добре.Ама ако си заминат и двете докато разбереш и ... Пък и като знам качеството на съвременните ламби.
Само не се пробвай с енергоспестяващи. Laughing Laughing Laughing
Някои хора си правят нагреватели, други ползват електрическо одеяло.
За целта е много добро - и като удобство и като надеждност.
За тиристора - може и такъв ако въобще намериш някъде.Питай в магазина - вероятно ще ти предложат някакъв от сорта ВТ... Гледай да е поне за 400-600 волта и 4-5 ампера.
За транзисторите също нямаш грижи.
И друго - казваш платката е опушена?Всичко черно трябва да изчезне!
Когато се изпаряват крака на елементи често това опушеното е проводник.Платката на места направо се метализира и ще ти прави проблеми.Избърши всичко със спирт и което остане го изчисти с много фина шкурка особено между пътечките.От страната на елементите - също.
Успех.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2012 0:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Винаги съм си мислел да използвам сешоар за целта и съответно zero-cross схема за тиристора.
Реално съвременните хладилници използват вентилатори успешно.
Много добра инертност може да постигнеш като използваш няколко резистора да загряват радиатор и да го охлаждаш с вентилатори, ако радиатора е 38С то околната ще е 37,5С примерно.
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2012 9:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Използвай минимално необходимата мощност на нагревателя (лампите) , използвай минимално инертен нагревател . За един хладилник 120л примерно 40W са достатъчни , но предвиждаш примерно 3 фасунги , слагаш отначало 3 лампи по 40W и като се убедиш че е много - намаляваш на 3 броя по 20W . В никакъв случай резистори сложени на радиатор , ще внесе много голямо закъснение , не ползвай мощност по-голяма от необходимата . Обмисли добре и направи добро размесване на въздуха , не просто един вентилатор . Ако си с лампи , задължително постави непрозрачен , надупчен капак над тях , за да не се допуска директно нагряване на най-долния ред яйца чрез излъчване . Обикновено основния нагревател се монтира най-отдолу , там трябва да е и изпарителя . Зависи от големината на инкубатора и най-вече от редовете (етажите) , но понякога се прави с разпределено отопление , т.е. част от лампите (да речем 20-30% от мощността) се слагат някъде към средата . Ако успееш да постигнеш еднаквост на температурата във всяка точка на инкубатора 1°C смятай че си върха . Обикновено при първоначална разработка е 5 и повече градуса Very Happy .

Признак на добра работа на цялата система (регулатор + нагревате) е един непрекъснат процес на включване/изключване , а не превключва едно известно време и после спира за 15 мин , това значи пререгулиране и големи колебания на температурата . Макар , че самите яйца , сами за себе си са инертни като обект и се загряват до усреднената температура (от тези колебания) , такъв режим не бива да се допуска . Най-важно е равномерност на температурата в обема , необходима влажност на въздуха и раздвижване на яйцата най-много през 2-3 часа , най-добре и стандартно е през 1 час . Хубаво е да е автоматизирано .

Успех !

ПП Предвиди добра вентилация , но не прекалявай с обмена на въздух , защото това ще ти влияе на влажността вътре , отначало (първите дни ) дори не е необходима , но после е задължителна ! .... всъщност важи и за вентилацията , и за поддържане на влажност Wink !

Последната промяна е направена от milmar на Вто Апр 17, 2012 10:05; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2012 9:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако използваш лампи за нагревател за сигурност ги свържи последователно 2по2 за 220 волта
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 17, 2012 10:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето едно инкубаторче:

Годишен капацитет: 36 000 000 еднодневни пилета. Wink
Това е в с.Болярско.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Следваща
Страница 1 от 11

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети