Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

проблем с DIY приемник за инфрачервено дистанционно
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emoome
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2012 22:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Danail Georgiev написа:
От двете схеми втората съм правил многократно с различни приемници. Нормално е на изхода на TSOP да има 5V при подаване сигнал Question
-... щеше да знаеш че при приемане на IR сигнал от извод OUT има транзистор с отворен емитер Question , който омасява напрежението от 5 V ...

,
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/26604/VISHAY/TSOP1838.html
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2012 23:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако погледнем даташийта на приемника дето ползва SFH5110-38 изхода му държи до 3mA. Та ако намали много R2 още при първите приети инфрачервени импулси изходния транзистор отива в небитието.
После каквото и да "приема" на изхода ще има винаги 5V , колкото и да го облъчва.
Може да сложи един транзистор за светодиода да не товари изхода.
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 18, 2012 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

hidrazin ме посъветва да ползвам схемата на МК и аз го послушах.
Реших да я почна малко по от далеко Smile да вида как става магията и се заех сам да си направя платката и всичко.
За цялото проектиране ползвах Proteus
Започнах с принципната схема
http://img812.imageshack.us/img812/1427/ir20.png
След като се убедих че "все в порядке" продалжих нататък:
http://img36.imageshack.us/img36/6039/overlayo.png

След 4 часа мъки с ютията(стара и руска УТП ГОСТ 307-81 1KW) и 3 неуспешни опита най накрая уцелих идеала, в моя случай 1:30 мин. без натиск на 2 степен, като хартията е брошура от Penny. Ето го и резултата:
http://img140.imageshack.us/img140/9868/dsc00059fw.jpg
За ецване ползвах това
20 мин постоянно разбъркване с ръка на водна бяня и бях готов:
http://img39.imageshack.us/img39/8430/dsc00062ku.jpg
Платката се получи сполучлива, има 3-4 малки дефекта, но като цяло е добре (надявам се и вие така да мислите), утре ще я раздупча в даскало и ако ми стигне времето в пракитиката ще я запоя и ще я тествам, дано да работи(стискайте палци) Smile
Поздрави на всички и по специални за hidrazin!
Очаквам вашите критики и съвети за в бъдеще!
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 18, 2012 23:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами давай да видим какво ще стане.С протеуса добре е станало ама това с ютията си е мъка.Както сам каза 4 часа мъка.За такава платка с малко елементи и като няма SMD монтаж можеше да ползваш друго.
Отбелязваш си с индиго отворите и къде вървят пътечките.После повтаряш следите от индигото на платката с перманентен маркер с боя.
Нещо такова:

Има ги и в магазините за електронни елементи и даже съм взимал такива от Офис 1. Аз имам такъв:
EDDING 750
Издържа прекрасно на железния трихлорид.Разбира се трябва и малко ръка да имаш.
Успех и ако пак барнеш ютията ще каза на майка ти! Wink
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 19, 2012 13:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Не с писане на ръка не ми се занимава, за сега ще ползвам ютията(мама знае че я ползвам Very Happy ) а лятото мисля да правя CNC, ако намеря стъпкови мотори на старо, дано имам тоя късмет, някъде бях чел че от стари български принтери стават, но не помня какви бяха принтерите.
Колкото до платката днес почти я запоих, останаха само кабелите и да се пробва, само се чудя дали има софтуер дето да работи коректно под Windows 7, това най много ме притеснява.
А колкото до четирите часа, това е защото за първи път правя нещо подобно и докато уцеля времето натиска и температурата си трябват няколко опита
Върнете се в началото
Wisi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Апр 19, 2012 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Само малко "акъл" да дам:
1. Назъбването по пътечките http://img140.imageshack.us/img140/9868/dsc00059fw.jpg е в следствие на твърде висока температура и особено на много дълго задържане на ютията върху платката. Мисля, че ако малко по-малко се държи ютията върху платката, резултатът ще е по-добър (тонерът няма да загори), въпреки че и сега е много добре. Very Happy
2.
Цитат:
...а лятото мисля да правя CNC, ако намеря стъпкови мотори на старо...

Аха, позната на мен история:
- стъпковите мотори далеч не са най-скъпото нещо, освен ако не използвате паралелен порт или да речем сериен порт с PIC18F452 (както направих аз, но в момента срещам известни проблеми с комуникацията - и по-конкретно - загуба - изтичане на данни по линията)
- трябва или специализиран софтуер и хардуер и драйвери за моторите (доста скъпо) или по-простия и евтин начин, който аз избрах - с микроконтролер, който клати крайните транзистори, и комуникира по сериен порт с компютър през USB-RS232 преходник. http://cstep.luberth.com/PStep.html Това използвах, но изискваше пълна преработка.
- Ако се интересувате от подробна информация, софтуерът (модифициран) и общи чертежи на механиката мога да Ви пратя(или поне снимки на изпълнението) - ЛС Пожелавам успех ако се захванете с тази конструкция. Very Happy
Върнете се в началото
tedo_kinta
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 19, 2012 19:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Wisi, назъбванията по пистите са защото принтера принтира с ниска резолюция, още върху хартията си беше зле. Колкото до принтера, някакъв училищен боклук, и не ми се занимаваше да го оправям
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети