Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

светодиодна схема

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dark_Red_Rose
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 17:29    Заглавие: светодиодна схема Отговорете с цитат

Здравейте. Искам да си направя една лайсна със светодиоди, но имам питане.
Намира ми се адаптер под ръка дето е 3V 1000 mA и се чудя на 20 светодиода свързани паралел по колко ома съпротивление да им сложа?
Да ви кажа абсолютно начинаещ съм към електрониката, и ако може за по прости хора да се обясни ще е супер. Smile ако ви трябва повече инфо кажете.

Светодиодите са сини с максимално напрежение 3,7V след това гърмят и удрят здраво особено ако се счупи стъкълцето Smile) опитах... Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 18:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Не става , с каквото и съпротивление да сложиш Smile , след като диодите са за окло 3.7V , или въобще над 3V .
Върнете се в началото
Dark_Red_Rose
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 18:54    Заглавие: Отговорете с цитат

е то не им пречи да светят на 3 волта... просто не искам тока през тях да е голям...
Върнете се в началото
Fender_str
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Eнергото като са ти сложили 63А предпазител значи ли, че като сложиш една 100 ватова крушка през нея ще минат 63А и ще изгори? Или пък ще си черпи 400 и няколко mA. Закона на ом гласи I=U/R а не I=на колкото може да даде адаптера.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 19:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Dark_Red_Rose, без да навлизаме в подробности, т.н. адаптери са източник на напрежение (в твоя случай 3V ).
Тока който е отбелязан е свързан с тяхната товароносимост (ако щеш мощност) и показва какъв е максималния ток който може да бъде черпен (ползван) от адаптера без изходното (обозначеното) напрежение да се понижи.
Това което е написано в/у твоя (ако е читав, а не с китайски мерни единици) означава, че можеш към него да включиш товар (консуматор) който потребява ток не по-голям от 1 А и се захранва с напрежение от 3 волта.
Светодиода от своя страна е такъв полупроводников прибор (както и обикновенния диод) който за да се "отпуши" (да почне да протича ток в права посока през него) и да започне да свети (когато е светодиод) към него трябва да се приложи определено прагово напрежение. Това е именно напрежението за което споменаваш - 3,7 волта.
То не е максимално, а номинално.

За да ограничаваш (регулираш силата на светене) тока през светодиода трябва да разполагаш с източник на напрежение (с достатъчна мощност) по-високо от праговото на светодиода.
Най-простото ограничение може наистина да се направи с резистор по следните сметки:
От напрежението на източника изваждаш "напрежението" на светодиода (това което си написал като 3.7) и делиш на съпротивлението на резистора. Променяйки стойността на резистора ще се променя стойността на протичащия ток (силата на светене).
По-правилния подход за такива прибори е да се види какви са минималните и максимални стойности на тока за дадения тип (от каталожните му данни) и на тази база да направиш обратната сметка - в какви граници трябва (може) да бъде стойността на последователния резистор.

Това което искаш и си мислиш, може да стане но за лампа с нажежаема жичка, а не за полупроводников прибор.

П.П. Източника на захранване (адаптера) на светодиодите трябва да е DC и има посока на свързване!
Това за всеки случай.
На лампичката е и все едно.
Dark_Red_Rose
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

ми хубаво.... някакъв си сложил по 470 ома... други казват поне 3,3К ома да се сложи.. а трети направо на 6,8К ома скачат... .е аз бавен ли съм или какво...

Кристални LED 3,5V, 20mA, 30 градуса ъгъл на светене, 5600 яркост

И от закона на ом какво следва... да лепна 5К ома да ми бъде 20mA тока във веригата? или направо 6,8К да сложа

П.П: Оп извинявай... секунда да прочета и твоят пост.

П.П.2 : Така значи моят адаптер е регулируем до 12V може и да се сменя поляритета. пише от 1,5V до 12V с 1000mA

Ето снимка най-добре:
Върнете се в началото
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 20:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ти решение за 12В захранване и светодиод 3.5В и 20мА:

http://led.linear1.org/1led.wiz?VS=12;VF=3.5;ID=20

Всъщност си е калкулатор и може да си сметнеш и за други напрежения.
Wink
Върнете се в началото
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пон Апр 23, 2012 23:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Dark_Red_Rose написа:
...
Намира ми се адаптер под ръка дето е 3V 1000 mA ....

Dark_Red_Rose написа:
ми хубаво.... ....Така значи моят адаптер е регулируем до 12V може и да се сменя поляритета.....

Второто можеше да го напишеш отначало , има значение и то голямо !
Избираш си напрежение над 4-5 V и смяташ резистора по спада върху него и сумарния ток на ламБата . Спада ще е разликата между напрежението , което си избрал и напрежението на светодиодите , примерно 3.7V . R=U/I ,спред един учен Smile .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети