|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
banchev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 14, 2005 8:20 Заглавие: |
|
|
Не виждам какво лошо сме казали.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Kolyo Tsonev Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 14, 2005 22:55 Заглавие: |
|
|
| Pogo написа: | Открих някои хитрости при изправянето (в други линкове) и бързам да споделя. -Както е известно на всички, при капацитивното филтриране, ток се черпи само при върховата стойност на входното напрежение. Много неприятен момент- страхотни токови удари и за диодите и за кондензаторите, че и за мрежата (загуби, хармоници, качествен фактор,...)
Та, гадовете ползват импулсно предно стъпало (преди кондензатора!!!!!!) и го зареждат с нещо като DC-DC преобразувател. И това през целия полупериод!
Неприятното, е че този предпреобразувател се управлява сложно (uC)- за да черпи пропорционално на входното напрежение... |
Досега съм виждал схеми само с външен дросел,като тази в атача.
Има ли друг начин? _________________ Всяко ново е отдавна забравено старо |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 0:35 Заглавие: |
|
|
Аре бе , дайте нещо по същество
До тук нищо не прочетох като блокова схема или каквото и да е по задълбочено.
Айде де помогнете на човека  |
|
|
 |
alexandro28 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 8:43 Заглавие: |
|
|
уважаеми г-н Сапунджиев,уважавам схващането ви -"а да се изкъпеш трябва да откриеш топлата вода"
Едно конкретно предложение!Собственик на доста добре развиваща се частна фирма съм,ако успеете да убедите някои мои клиент да му продадете ваше задвижване или друго,произведено у нас !!! То тогава ще финансирам безвъзмездно всеки ваш проект и идеи!  _________________ Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!! |
|
|
 |
Pogo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 9:20 Заглавие: |
|
|
| Kolyo Tsonev написа: |
Досега съм виждал схеми само с външен дросел,като тази в атача.
Има ли друг начин? |
При тази схема дросела би трябвало да е като траф на руски телевизор си мисля... и то за малки мощности. А за киловати?
Това което открих е нещо подобно, само, че дросела е свързан след изправителя и работи като DC-DC преобразувател... с ключовиа му транзистор и всичките му атрибути...
Някой срещал ли е специализиран чип за такова изправяне? _________________ Има проблем?- значи има и решение... |
|
|
 |
Kolyo Tsonev Опитен потребител

|
|
|
 |
инж.Васил Сапунджиев Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 9:50 Заглавие: |
|
|
Уважаеми alexandro28,
Бях ти написал голямо послание, но реших да го съкратя. Нямам под ръка устройство, което да предложа на твои клиенти. Знам как това може да се направи. Имам сериозен опит в усвояването на нови електронни изделия най-вече във военно-промишления комплекс. Имам обаче и сериозни здравословни проблеми, които постепенно ме изваждат извън строя. Ако се намерят ентусиасти да работят, съм готов да им помагам, стига да не ми откачат Интернета, защото има и такава опасност. Наградата за мен ще бъде, да оставя една по-добра България на своите деца и ученици и ще се надявам на една по-представителна надгробна плоча за сметка на фирмата.
Ако разполагаш с Electronics Workbench, дай си адрес, да ти пратя файл на схема, илюстрираща метода. Останалото е въпрос на професионализъм при практическа реализация, на съзнание, на качествена изработка, на педантизъм ако щеш и т.н., т.е. все лесни неща, но трудни за българския манталитет. С това обаче трябва да свикваме! |
|
|
 |
Pogo Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 10:21 Заглавие: |
|
|
| Kolyo Tsonev написа: | | LG използват специализирана схема за напомпване-FA5331 |
Схемичката е супер. А нещо за генератор на трите фази дали ще се намери чип...
Има едни за управление на трифазен стъпков двигател на Motorola, но някой ако се сеща за управление на асинхронен може да сподели _________________ Има проблем?- значи има и решение... |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 16:10 Заглавие: |
|
|
BANCHEV, туковиш ни лепнат прякора ФИЛОСОФИТЕ (ТЪПИТЕ) . И на мен ще ми е много приятно да си направим една среща. Ще я наречем "Срещата на тъпите философи" . К'во ще кажеш.? Изпрати ми лично съобщение. Остави некви координати, ICQ-номер да се разбереме нещо. Аз утре имам път към Студентски град.
Модерирано от RC
Подобно общуване е недопустимо.
За това си позволих да изтрия голяма част от поста ти.
Е добре си го орязал ама според мен си прекалил малко. Имаше едно изречение, което не си беше на мястото. В него присъстваше една дума синоним на "храчка". Всичко друго си беше една истина и само истината. Аз го имам сейвнат поста . Ако разрешиш да го коригирам и да го постна отново.  _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА
Последната промяна е направена от charli на Чет Май 19, 2005 13:42; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Гост Гост
|
Пуснато на: Сря Май 18, 2005 15:22 Заглавие: |
|
|
Всъщност това което POGO нарича "импулсно предно стъпало (преди кондензатора" е активен PFC (Power factor correction). Схемата не е сложна, след гретца има дросел, ключ, изправителен диод и специализиран чип за управление. Питай Гугъла и ще намериш доста инфо по въпроса.
Успех  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|