Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с датчици за движение!
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mitaka79
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 18:01    Заглавие: Проблем с датчици за движение! Отговорете с цитат

Здравейте!
Проблема е, че когато подам първоначално напрежение на датчика, и лампата се включва (Релето на датчика)!
Идеята ми е:
Имам два датчика единият е в хола, и трябва да играе роля като подготвителен на втория, който е в коридора!
Когато съм в хола да подава напрежение към коридора, и когато изляза да светне лампата в коридора, след като се върна
първия датчик който е в хола изключва и същевременно когато се връщам на втория датчик който е в коридора няма да има напрежение,
и съответно няма да светне лампата в коридора, когато се връщам, и това е идеята да светва лампата само когато излизам от хола!
Но проблема възниква че когато първия датчик подаде напрежение на втория и той светва и всичко това се обесмисля!
Направих опит и с другия датчик (първия) като му откачих захранването, и му го подадох след това, и резултата е същия!
Явно самите датчици са такива!Но ще трябва да мисля решение, защото не ми се копуват други!
Ще огледам платката за да видя как може да стане!Но питам и вас ако някой го е модифицирал или има идея.

Последната промяна е направена от mitaka79 на Сря Май 02, 2012 19:51; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

А защо единия датчик трябва да подава напрежението на другия?
Имаш си датчик за коридора и датчик за хола . Където и да си -светва.
Нещо не ти е много ясно описанието.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitaka79
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 20:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Втория датчик оправлява лампата в коридора. Първия подава сигнал на втория!Както писах идеята е когато излизаш от хола и да светва коридора но когато се връщаш към хола да не светва лампата в коридора!
Явно не сте разбрали идеята, ще я напиша колкото се може по описателно.
В хола съм поставил датчик който е захранен от хола, този кабел захранва датчика!Разположен е на място където да има обхват в хола!Когато ме засече да подава захранване на втория датчик който е в коридора, а не да светва лампа, и когато изляза да има напрежение на него и съответно лампата в коридора да светне!Така, идва момента в който ще разберете защо искам да е така!Когато се забавя примерно в кухнята, и като се върна в хола този датчик който е в коридора не трябва да се задейства защото вече датчика който е в хола му е изтекло времето. Безмисленно е като влизам и да светва лампата в коридора.
И какво се получава, влизам в хола датчика ме засича, подава сигнал на външния датчик който е в коридора, и вече когато изляза от хола светва лампата.И така се повтаря по горе както писах!Тази лампа в коридора е допълнителна, пиша го да не се чудите как ще си светна в коридора ако не съм влизал в хола Smile
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Много объркано и неясно поставяш въпроса Very Happy .Опитай пак , но с по-малко думи.Ако тази постановка е за удобство на инвалид (дано да бъркам), то има и други начини.
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 21:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз го разбрах, но когато се връщаш от кухнята през коридора в хола, ще ти е бая тъмно по пътя.
Реално този в коридора може да получава захранване и от кухнята, и ще гасне когато по принцип ти гасне и кухнята. Ама ако си влезнал в хола може да не угасне, тъй като ще се захрани от хола. Трябва който първи е захранил датчика в коридора, само той да може да го гаси.

Реално, понеже никой не спираше лампата в тоалетната я направих с датчик за движение, но когато някой все пак я спре от копчето, понеже не знае, че ще спре сама, после тръгва директно.
Мисля, че с разполагане на кондензатор в базара на подходящия транзистор може да спре да включва при подаване на захранване.
Проблема е началното установяване на схемата, всички го знаят, но трябва да снимаш поне схемата на датчика от двете страни.
mitaka79
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво му е объркано!А за повечето думи съм обяснил за да разберете каква е идеята, а тя е повтарям вече 5 пъти сигурно, когато се влиза в хола да не светва лампата в коридора!Не е за инвалид, а просто идея!И щом има друго решение напиши го де.
А щом искаш да поставя въпроса ясно, както съм го писал още в началото, то въпроса е:

Как да модифицирам датчика за движение, като му се подаде първоначално захранване, да не се задейства датчика!

Е няма да ми е тъмно има си девиатори за отделна лампа, която си е точно за коридора, а тази с датчика е над огледалото!
А захранването е от хола от контакт.Няма нищо общо с осветлението на хола!Така както съм го направил е идиално проблема е само датчика!

Добре ще е снимам като отворя датчика, пък ако намеря решение ще пиша

Последната промяна е направена от mitaka79 на Сря Май 02, 2012 22:01; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 22:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Как да модифицирам датчика за движение, като му се подаде първоначално захранване, да не се задейства датчика!

То датчика си е ключ......или трябва да подава сигнал на реле или таймер , или някаква друга управляваща част от веригата , а може и да питаш някой изпечен крадец какво прави , та датчика за движение не се задейства при движение Very Happy
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2012 23:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Да не прозвучи като реклама. Използвай качествени датчици на Канадската фирма - PARADOX, а не китайски ментаци! Датчиците имат вътрешно захранване и не се задействат при включване. Тоест, изходното реле не се задейства при първоначално подаване на захранване, но се самотества самият датчик, и при преминаване на обект се задейства изхода. Захранването им е 12V от външен изправител. Релето е с нормално отворен и затворен контакт. Чрез него управляваш лампата.
http://prikachi.com/images/311/4719311p.jpg
Върнете се в началото
mihal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Лясковец

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 5:33    Заглавие: Отговорете с цитат

mitaka79 аз съм го направил по просто, с обикновен датчик за движение- купен от хипермаркет за 15 тина лв.Датчика има и реле за време,осветлението се изключва след 10-15 сек ако няма движение в коридора.Може да се регулира да не работи през деня а само вечер .

mitaka79
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 6:27    Заглавие: Отговорете с цитат

georg77 написа:
Цитат:

То датчика си е ключ......или трябва да подава сигнал на реле или таймер , или някаква друга управляваща част от веригата , а може и да питаш някой изпечен крадец какво прави , та датчика за движение не се задейства при движение Very Happy

georg77 не се заяждай! Много добре знаеш за какво става на въпрос!Пък, ако не си разбрал още, какво изобщо правиш в този форум, и защо изобщо пишеш, като не знаеш как може да стане?

Последната промяна е направена от mitaka79 на Чет Май 03, 2012 7:13; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети