Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Влияние на СОТ
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
amal
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 9:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за мненията. Ще мисля и ще чакам още. За сега сложих крушка от 15 вата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 9:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
върха на антената пари като се пипа с пръст

Нали не искаш да кажеш че антената се загрява?
По-горе Ditronix е дал добри идеи за проба.Преди време имах подобен проблем в един гараж на къща с два датчика за движение.Там е и централата на СОТ-а.Единия датчик беше съвсем близко до нея и именно той ми правеше подобни проблеми, но поне след самопроизволно включване се гасеше сам.В другия край на гаража датчика си работеше без проблем.
Екранирането на самия датчик с фолио за проба не помогна.Оказа се че смущенията идват по захранващите кабели.Проблема се реши като смених трите проводника до кутията с екраниран кабел със занулена оплетка.Кутията беше на около 5 метра от датчика.
При мен поне така се реши проблема.Трябва да се пробва.
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 10:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Антената може да загрее,но това изобщо не е нормално! Друг е въпросът,ако усещането е такова в резултат на докосването и по време на излъчване. Ама в СОТ трансмитерите мощността е малка като че ли. В казармата имахме едни предаватели УМ 100-100W и като нямахме кибрит си палехме цигарите от антенния извод-един молив с оголен графит около 5-6 см. се допираше до дръжката на стъпалото,а другия край се доближаваше до антенния извод. Разгаряше се прекрасна дъга Laughing Даже един специалист веднъж като правел опит да пали му се изхлузил чехъла и си залепил носа на антеноотвода. Една седмица ходи с мехур на носа,беше голям майтап Twisted Evil Изобщо загряването на антените и антенните фидери е абсолютно сигурен знак за несъгласуване на тези компоненти,от там-намален обхват,радиозамърсяване и не на последно място-зверски режим за предавателя.
Та идеята на hidrazin също заслужава подобаващо внимание,просто трябва да се намери екраниран кабел с подходящо сечение и изолация,микрофонен може и да стане,но аз не бих опитал с такъв!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Чет Май 03, 2012 19:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Изобщо загряването на антените и антенните фидери е абсолютно сигурен знак за несъгласуване на тези компоненти

Те и няма как да се съгласуват Smile .Има си изисквания за разположението на антената.Също и антенно съгласуващо устройство.Но тъй като почти винаги антената е на около 2см. от стена,бетон,желязо това няма как да стане.А предавателита варират от 5 до 15 вата.И почти винаги,когато се докосне антената прогарят кожата при излъчване.

ПС Сетих се и нещо друго.При излъчването всеки предавател може да индуктира напрежвние във входа на операционен усилвате разположен на близко.Тъй като на входа му трябват няколко миливолта за задействане.Другото което е,бърка генерациите на импулсни захранвания,дори и изключват.А също и вкарва смущения по BUS шината или по шината за обмен на данни на различни устройства,които не са екранирани(радиозащитени),като в последствие блокират или се рестартират.
За тези три неща се сещам,Може да има и други.
Върнете се в началото
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2012 1:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Хич и не се притеснявай за съгласуването.Повечето СОТ централи работят на доста високи честоти и там съгласуването няма нищо общо с познатото ти от радиолюбителката практика.Опъвал съм доста фидери близко до стени и то за мощност доста по-голяма по пикливите няколко вата и проблеми не съм имал.Прогарянето на кожата не идва от несъгласувана антена, а защото тялото на човек е пълно с електролит и той е проводим.А самата кожа при висока честота съвсем не е добър изолатор.Затова имаме прогаряне - "пробив в изолацията". Изпитвал съм го неведнъж в по-голяма или малка степен.
Аналогично е прогарянето на кожата например от високото на ТХО.С лист бяла хартия и високо от ТХО може да видиш пробивите във вид на малки черни точици по хартията.
А относно операционните усилватели - трудно с тази мощност ще идуктираш по пътечките на платката достатъчно големи напрежения.По-скоро по захранващите проводници които не са екранирани и са с голяма дължина - направо антени.
Върнете се в началото
Nimi
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 18:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Датчиците за осветление не знам дали изобщо имат RF защита като тези за алармените системи. Не, че няма и алармени датчици които да се задействат от преддавателите на сот-а. Някакъв филтър както предлага Ditronix.
lz1wvm
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: в Гората

МнениеПуснато на: Пон Май 07, 2012 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
А относно операционните усилватели - трудно с тази мощност ще идуктираш по пътечките на платката достатъчно големи напрежения

Индуктират,и то много често,особено в апаратури които не са радиозащитени.Честотите са съизмерими с радиолюбителските....не говоря за КВ диапазона.Покрай стената не минава фидера,а стои самата антена.Мерил съм КСВ на открито и до стена,качва се от 1,2 до 1,5-1,8.Но това няма голямо значение,ако техниките около него не са радиозащитени.В горния пост съм написал къде точно се индуктира напрежение.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети