Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Акъл за трафче на индукционен поялник
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2012 21:09    Заглавие: Акъл за трафче на индукционен поялник Отговорете с цитат

ИмаХ до преди няколко дена един индукционен поялник,ама го бях дал на заем вече нямам Confused .Като го отворих смърдеше ужасно много на стопено и така се оказа-половината навивки на първичната бяха със стопена изолация,която се беше стекла барабар със изолацията между първичната и шината на вторичната на капка под макарата Twisted Evil .Оказа се,че магнитопровода се разглабя и го пръснах,мъчих се да развивам и броя навивки,ама всичко беше толкова опечено и слепнало ,че зорлем стигнах до 500 и се отказах,че иначе щях да си побелея седнал на балкона ,наведен над кофата с боклука.Та намислил съм да се мъча да го пренавивам,ама нещо не ми се връзват нещата-до сега съм навил 6-7 трафа по опростена методика от една стара книга за радио-електроника и всичко си е работило безгрижно,но сега реалността показва друго-според методиката при сечението на магнитопровода (4,6 кв.см) се падат по почти 10 нав/V.Трафа имаше отделна намотка за лампичка ,която е за 2.2В и се оказа,че навивките на тая намотка са 46 т.е идва по грубо 21 нав/V ,a и честно казано,докато разкарвах остатъците от жицата (0.3мм) от макарата,определено бяха повече от 2200 навивки.На какво се дължи тая разлика (кажи-речи двойно) и има ли някакви по-специални изисквания при навиването към траф работещ в такива условия? Embarassed
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2012 21:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Навивките са доста повече защото този траф работи в режим на късо съединение и се смята по друг начин.Лошото е че нямам спомени как ставаше - ще гледам да ти намеря нещо.
А за броенето на намотките - щом са спечени и слепнали ползваш циганския метод.Доизгаряш това което е останало от лака и пластмасата.
Тогава вече не са залепнали една за друга и се броят лесно.особено пък проводник 0,3мм.Я брой 0.04мм. Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 04, 2012 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Струва ли си цялото това губене на време?
Върнете се в началото
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 7:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи от гледната точка ststefanov Smile .За мен си струва,щото ме чеше крастата да си направя/поправя нещо сам,а не веднага да тичам до магазина за ново.От друга гледна точка пък и си обогатявам опита,така че за мен си струва,макар че съм сигурен,че за повечето тука е абсолютно безпредметна цялата работа.
hidrazin,аз преди имах сканирана от някаква хептен дърта книга методика точно за тая цел,ама покрай безбройните форматирания,докато още се мъчих със старата кошница много неща ми изчезнаха Sad
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 8:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе тоя режим на късо е малко относителна работа. Това си е много нискоомен товар. При положение че имаш 22 нав. на волт ако имаш 1 навивка шина за нагряващата намотка това прави някъде 45 миливолта и огромен ток Smile Съвсем нормален товар за намотката. Поне така си мисля. Rolling Eyes А иначе showMANiak какъв е този магнитопровод, че си го пръснал ? Звучи така сякаш е феритен Smile
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 9:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Развивай упорито и брой всичко, срязани с клещите, останали по пластмасите, всичко и после навиваш същия брой. Това е тел, едва ли е станала на топче.
Дебелината на жицата е според мощността която искаш да постигнеш и прегряването съответно.
Трансформатора трябва да е П-образен и на късо при вторичната има известно разсейване на потока и така намотката не се претоварва.
Разсейването се получава, понеже намотките са навити една до друга а не една върху друга. Получава се една "падаща" характеристика при натоварване. Такъв тип трансформатор се използва за електрожен, но не и за захранване на усилвател, примерно.
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 10:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Tц,Ш-образни са ламелите и шината на вторичната е навита върху първичната ,а и двете са на средното ядро т.е точно като траф
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 10:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Явно е така но защо е необходима падаща характеристика, след като режима на работа е само един - много ниско напрежение, много голям ток. Навивките са повече според мен защото иначе ще трябва да се навие половин шина, което няма как да стане или няма да има добра връзка първична/вторична
Върнете се в началото
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

hidrazin ти каза какво да правиш.Обгори намотката и брой навивките. Няма как иначе да стане.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Съб Май 05, 2012 19:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Да така е - не можах да намеря нищо за смятане на такъв траф.Само една книга за електрожени ама като видиш сметките ще ти се отще.
Ако след преброяването не си сигурен точно колко са намотките навий повече като на последните 500-800 оставяш изводи примерно през 200 навивки.Така няма да се наложи пак да го пренавиваш и даже ще можеш да си подбереш оптимално нагряване.
Примерно ако съм преброил 4000 навивки аз бих навил 4400 и ще оставя изводи на 3600, 3800, 4000 и 4200.Това разбира се е ориентировъчно.Въпроса е колко точно ще ги преброиш.
Успех!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети