Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема за реле регулатор на алтернатор на мотор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Апр 29, 2012 1:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Като се замисля ако акумулатора ти е читав не му трябва не му трябва и никакъв стабилизатор на напрежение а трябва след изправителя да сложиш едно ограничително съпротивление което да ти ограничава зарядния ток.

Само с резистор хич и да не ти минава през акъла колкото и да ти е читав акумулатора.Става пушек и дим. Smile
А към Velkov: ако беше прочел линка на руснака дето си дал, там по-надолу има схема с ULN2003.Един колега я прави преди почти четири години за неговата Ямаха.Мисля че още работи.Ако му намеря координатите ще го питам, че нещо скоро не сме се чували.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Velkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-ж.к.Люлин 3

МнениеПуснато на: Нед Апр 29, 2012 11:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да пробвам UNL2003 в сряда,че по празниците нищо не работи и няма от къде да купя в момента тази схема.Вчера вечерта направих друга схема подобна на тази,само че изпълнена с мост-транзистори.След малко ще слезна да я пробвам.И ако и с нея не стане ще направя последен опит с интегралата ULN2003.Явно нещо греша с тиристорите и не могат да се отпушат Rolling Eyes Както и да е.След малко ще слезна да долу да я пробвам и поредния вариянт.После ще пиша какво е ставнало.

hidrazin-Щом казваш,че твой познат е правил тази схема с помоща на въпросната интеграла и все още му работи,тайно се надявам и при мене да стане Rolling Eyes

Преди малко пробвах и схемата с мос-транзисторите и пак не зарежда Тиристорите загряват и не зарежда.Всички елементи са изправни,не допускам да изгори нещо от изделието.Като развие голяма температура веднага го загасям моторо.Остава да пробвам и вариянта с интегралната схема в която има два MOS-транзистори.Но това ще стане в сряда.Ако и така не стане,най-вероятно ще се насоча към някои китайски "боклук" от ebey.

Опаааааааа Exclamation Exclamation Exclamation

Ей сега като гледах схемите на руския адрес ми направи друго впечатление Shocked

На повечето схеми е дадено,че "катодите" на тиристорите трябва да са вързани на (-) а на схемата която е дадена с интеграла ULN2003 "катодите" са дадени да са на (+) Shocked Shocked

Допусната ли е грешка по схемите Question Question Question Question
И как е правилно да е вързан "КАТОДИТЕ" на тиристорите.
Във всички схеми които съм изпитал "ктодите" съм ги дал на (-) Exclamation
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 29, 2012 19:23    Заглавие: Отговорете с цитат

А това прочете ли го
Цитат:
Ещё раз отмечу - с этим вариантом Integrated circuit можно использовать только симисторы, тиристоры использовать нельзя ! И включаются эти симисторы не так как на всех предыдущих схемах.
То есть взять эту схемку и пришпилить к ней "силовой блок" из прeдыдущих схем - нельзя !

Кви тиристори , кви 5 лева . И си провери как са А1 и А2 , да не ги обърнеш . А относно греенето - ами ще греят , схемата е своего рода шунтов регулатор и излишното напрежение и ток се поемат от тиристорите или съответно триаците , требе си радиатор !
И още един цитат , ако не си го прочел :
Цитат:
Большинство тиристоров-симисторов нельзя использовать без прокладок и неметаллических винтов !
А вот симисторы BTA16-24-26-41 - можно. Если же использовать другие тиристоры-симисторы (25TTS, BT152, BT225 и т. д. ) то приходится ставить каждый на прокладку, да прикручивать его неметаллическим винтом, да следить, чтоб не замкнуло, это так лениво.
Понеже гледам , че си ползвал точно от тези в скобите BT152 - изолирал ли си ги както е писал човека ?
Върнете се в началото
Velkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 29, 2012 21:50    Заглавие: Отговорете с цитат

ДА Exclamation BT152-ките са изолирани от радятора с термоподложки и термо-паста,а на болтовете има PVC втулки.Замерени са и нямат контакт с радятора.Щом казвам,че загряват значи наистина загряват.Направо са на предела да пръснат.

Че съм чел,челсъм статията.Видях,че е ползвано ТРЯЦИ BTA26 но има разлики ако не си видял на снимката "катода" е на минус а на схемата и останалите скици е на плюса Question

Пробвах с оргинално реле-регулатор от един приятел го взех.И си работеше отлично ! Не загрява оргиналното и работи стабилно на 13,70vdc.Значи,че нямам проблем с алтернатора.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 29, 2012 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Че съм чел,челсъм статията.Видях,че е ползвано ТРЯЦИ BTA26 но има разлики ако не си видял на снимката "катода" е на минус а на схемата и останалите скици е на плюса

Човече , не си измисляй нови термини ! Триаците нямат катод , имат А1 и А2 . И няма никакво значение къде ще са вързани , при положение , че шунтират една от двете тройки изправителни диоди на трифазния изправител Ларионов. И последно :
Цитат:
Ещё один важный момент - радиатор. Лучший радиатор - крышка канализационного люка прикрученная на траверсу. biggrin.gif
Радиатор от старой РР не годится - он маленький. В родных РР бескорпусные детали приварены к радиатору, этим достигается лучший тепловой контакт. Прикручивая обычные детали к неровной поверхности "родного" радиатора вы не добьётесь такого же хорошего теплового контакта. Поэтому радиатор должен быть большой ( я использую примерно 8см на 10см с высотой рёбер 2см ) и иметь хотя бы одну идеально ровную поверхность (туда вы прикрутите детали).
Върнете се в началото
Velkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2012 14:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей те Very Happy

Заиграх се много с тези схеми за реле-регулатор.Поне имам напредък.Смених BT152 и на тяхно място поставих BTA41,които ги дават да държът до 40 ампера 600 волта.Схемата най накрая заработи,без да захряват елементи и без изгоряли елементи.Но се появи нов проблем Confused Реле-регулатора презарежда ! На високи обороти отива над 18 волта,а фара свети като ксенон.Много лоша работа Sad За стабилизатор ползвах интеграла ULN 2003 и ценер от 13 волта,но ефект нямаше.Интегралата е нова а ценер диода е здрав.Пробвах да го сваля напрежението до 13,5-14,2vdc по различни схеми но нещо не се получава.Накрая пробвах и с LM317 и с нея не стана.

Ще можете ли да ми препоръчате някакво решение на проблема с презареждането Question
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2012 14:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Дай схемата по която работиш.Най вероятно тиристорите не ти се отпушват а именно те ти ограничават напрежението.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2012 16:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Тя схемата е дадена още на първия пост , а иначе предположението е вярно - триаците не се отпушват поради 2 пъти по-големия необходим гейтов ток , затова и не греят . Намали резисторите в гейтовете на 100 ома и ще заработи . ULN2003 ще издържи , греен обаче ще има .
Върнете се в началото
Velkov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 06, 2012 16:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Здарси Very Happy

Значи работя по тази схема

Използвам ИС ULN2003. Да прави сте Confused триаците не се отпушват Rolling Eyes На всеки вход на гейтовете съм сложил съпротивление на 75 ома 1 ват.В момента правя опити с въпросната схеме и едновременно с това Ви пиша какво става.Нещо пак не може да намали волтажа Crying or Very sad ОТ 18,8v го свалям на 18,05v Пробвах и с ценер диод на 7,5v и пак същото ми излиза.
Нещо друго случайно да се сещате,като проблем Question

ГРЕШКАТА ОТ МОЯ СТРАНА БЕШЕ ОТКРИТА Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

МНОТО СЪМ ТЪП АМА МНОГО Exclamation Embarassed Embarassed

Едно НЕ доглеждане и етоти главоболие Rolling Eyes
Проблема ми идвал от размяната на (+) и (-) Към тряците
На всеки един тряк на "А1" трябва да се подава + а Аз тапака съм им дал "-" Към входа на всеки един гейт трябва да се сложи съпротивление на 360 ома,за да дойде на 14,62vdc

Много съм доволен за момента Very Happy Отивам към мотора,за да видя как ще работи на ниски и високи обороти след това ще пиша как се държи схемата Very Happy Забравих да отбележа.Нито един елемент не загрява при тест от две минути Very Happy

Голяма БЛАГОДАРЯ на Всички за отделеното време!!!!!!!!!!!!!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети