| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Netkych Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 10, 2005 21:50 Заглавие: Overclok |
|
|
Neznam kak to4no se pi6e no goredolu ako ne to4no stava duma za povi6avane na 4estotata na rabota na procesor na kompiutar neophodimo e da go ohlajdam mnogo zdravo 4e da povi6a 4estotata na poslednoto sastezanie po overklok v Balgariq maksimom ospqha da oveli4at procesornata mo6t 1,7 p1ti as 6te se opravq s ohlajdaneto no kak se zadfava na procesora na kolko herca da raboti s programa li i ako e s programa ot kade moga da q isteglq????????  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 10, 2005 22:24 Заглавие: |
|
|
Зависи от дъното
Обикновенно във биоса си има за дигане на честотата на FSB
А и имай наВпредвид че като дигнеш честотата на процесора се дига и честотата на РАМ-та и т.н
Абе изобщо дълга и широка дет се вика... _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Zot Нов потребител

Регистриран на: 21 Яну 2005 Мнения: 46 Местожителство: nqkyde tam (VT)
|
Пуснато на: Нед Апр 10, 2005 22:56 Заглавие: |
|
|
Като за начало трябва да имаш добро захранване и охлаждане. После трябва да видиш дали процесора ти е с откючен множител(вероятно не е ) ако е (повечето процесори с отключен множител имат mobile в името си), считай се за благословен. Чрез увеличаване множителя можеш най безопасно за останалтие компоненти да повишиш честотата.
Ако не е , много ти се рискува и не те е страх може да потърсиш в интернет къде точно трябва да изчегъркаш лака и да свържеш с мостче(да драснеш една мазна черта с мек молив или с мм какво беше там-сребърен лак) за да го отключиш. Ако всепак не си екстремист може и да си повишчш работната честота по друг начин, както каза Netkych, чрез повишаване на честотата на системната шина FSB. Но така и останалите компонени на нея ще работят с повишена честота- RAM-a VGA. Това какво се водеше ааа северен мост нали(малко ламер си падам;)
В интерес на истината всеоще несъм клоквал(само ще кажа в извинение че захранването ми е codegen 250W а нямам пари за fortron) но доста се интересувам по въпроса и се надявам скоро да се присъединя към колектива на клокърите
При клокването по FSB има някакви тънкости които не са ми толкова ясни, като latency на паметта и тн...
Ако искаш яко да си караш игрите, решение е също и да overclock-неш видеокартата си. Само не е зле преди това да залепиш по един радиатор на паметта и , и да си сигурен че имаш добър въздушен поток. Пак има 2 начина за клокване на картата ммм какви бяха, май по честота на процесора и и по напрежения...
Пак ако си екстремист и си случил на добър модел и екземпляр карта, може с едно леко flash-ване на картата да смениш и модела и(пример с новите Radeon 9550 който с малко късмет се правят на 9600) Напрактика самите платки са идентични като компоненти, но софтуера в тях е различен, за това трябва да се презаписва. Някой казват че 9550 са 9600 който са дали дефекти при тестовете и са презаписан софт. и съответно занижени възможности за да не дават дефекти...
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Апр 10, 2005 23:29 Заглавие: |
|
|
Няма значение откъде ще сменяш clock-а на FSB - в най-лошия случай системата или няма да тръгне (ако го правиш от BIOS), или ще забие (ако го правиш от Windows). И двете са умерено рисковани, най-добре предварително да си направиш backup на харддиска в случай, че нещо се омаже от прекален overclock. Най-добре след като установиш при какъв overclock системата се държи стабилно, да пуснеш отделни тестове на паметта, на комуникацията с харддиск-а, на CPU-то, на видеокартата, както и някакъв тест за пълно натоварване на всички тези компоненти заедно.
:))))))))))))))))))))) ами за PC-Speaker-а мисля, че се управлява през TTL елемент, и през някакъв резистор, който да докара тока до такъв, че от 5V през speaker-а да протичат 0.2W, а въпроса на колко волта се пуска е неуместен за какъвто и да е speaker. Ако искаш да направиш някакъв зумер с TTL елементи които работят на 5V, би трябвало да го пускаш от изхода на TTL елемента през резистор от 100 Ома, ако е с CMOS на 9V трябва да го пускаш през резистор 150 Ома. Жицата на самия speaker има твърде малко съпротивление, за да го включиш направо на 5V. И си е най-обикновен speaker, въпреки че в компютъра се ползва предимно за да прави *beep*, и затова се управлява по този начин. Можеш да го включиш и към маломощен НЧУ - 0.2W и да му пуснеш звук и музика. Можеш да го включиш и в контакта с 220V AC, само че тогава ще прави *bzzz* и задължително трябва да го включиш през резистор от 250 КОм, а не направо към 220V. |
|
|
 |
Zot Нов потребител

Регистриран на: 21 Яну 2005 Мнения: 46 Местожителство: nqkyde tam (VT)
|
Пуснато на: Пон Апр 11, 2005 15:12 Заглавие: |
|
|
благодаря за инфото  |
|
|
 |
kalin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 09, 2005 13:29 Заглавие: |
|
|
за какво ви е това яко охлаждане
аз съм с Р4 2.4гхз 533фсб с фан Evercool 8-10лв и меден радиатор
дуното ми е Асус P4SDX
та от 2.4 съм го пържил до 3.5гхз като температурата ми не се вдигна с повече от 10 градуса. Самоче при 3.5гхз като пусна някоя по тежка програма я отваря много бързо и после показва син екран с грешка и трябва рестарт инаше до 3.2 работи стбилно.
не че е много по темата ама реших да се "изфукам" :  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 19:46 Заглавие: |
|
|
Добре де как точно стаа какво да права в биоса???  |
|
|
 |
Netkych Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 10, 2005 19:48 Заглавие: |
|
|
Да какво точно трябва да се прави в биоса или кадето да е  _________________ SPOKO |
|
|
 |
elektronchika Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 19:28 Заглавие: |
|
|
| едно 900MHz до колко може да се клокне макс - 1400MHz дали ще е стабилно? |
|
|
 |
badganaka Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 15, 2005 22:08 Заглавие: |
|
|
| elektronchika написа: | | едно 900MHz до колко може да се клокне макс - 1400MHz дали ще е стабилно? |
Както ти казаха.....зависи от много компоненти.
Но по принцип съм праел нещо подобно(от 1000Мхц до 1450Мхц)с
модифицирано(от мен и един приятел ) охлаждане.
| kalin написа: | за какво ви е това яко охлаждане
аз съм с Р4 2.4гхз 533фсб с фан Evercool 8-10лв и меден радиатор
дуното ми е Асус P4SDX
та от 2.4 съм го пържил до 3.5гхз като температурата ми не се вдигна с повече от 10 градуса. Самоче при 3.5гхз като пусна някоя по тежка програма я отваря много бързо и после показва син екран с грешка и трябва рестарт инаше до 3.2 работи стбилно.
не че е много по темата ама реших да се "изфукам" :  |
И аз реших така!  |
|
|
 |
|