Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на усилвател, 5-10W с батерия.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nvoid
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 14:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще пробвам да сложа голям кондензатор на входа.
Има радиатор, разбира се.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofiq

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 15:04    Заглавие: Отговорете с цитат

nvoid написа:

Има радиатор, разбира се.

Вьпроса беше ,не дали имаш радиатор ,а дали тои е замасен .Демек да е свьрзан на маса / врьзка с шаси ,корпус ,минус на захранването ,кабел от охладителя до 4 крак на ИЦ-то / Ееее ! не знам как по-разбираемо да го изразя вече .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nvoid
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 17:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Иво, извинявам се, прочел съм "замислил" а ме "замасил".Радиатора прави контакт с корпуса, който е свързан към пин 4, пин 4 към - на захранването.
Кондензатор не помогна.Когато входния сигнал го подавам през потенциометър и съм го завъртял на максимум (намалявам входния сигнал) шуменето почти изчезва, и обратното, с увеличаването и шума се увеличава.
Когато сложа 47к на входа бръжденето е постоянно силно, незавимо как въртя потенциометъра, но не разбрах резистора успоредно на входа или последователно трчбва да е, аз го сложих последователно.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не дадеш една снимка на монтажа ? Пък може и няколко , от различни гледни точки . И не със телефон , освен ако не е поне 5МП !
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 18:23    Заглавие: Отговорете с цитат

nvoid написа:

Когато сложа 47к на входа бръжденето е постоянно силно, незавимо как въртя потенциометъра, но не разбрах резистора успоредно на входа или последователно трчбва да е, аз го сложих последователно.

Потенциометьра ти трябва да е вьрзан като делител /демек единия краен извод на маса ,другият краен извод кьм входния сигнал ,а средния извод дет се движи кьм входа на тда-то/ . 47кома дет ти каза тирекс маи ,са да се слагат паралелно на входа ,но може и да мине и без тях ,щото потенциометьра като делител ще свьрши тая работа горе-долу. .Да не забравиш и разделителни електролити ,ако нямаш такива .
Върнете се в началото
nvoid
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Има 10микро електролит на входа.Като навързах 2-3 конденазотра, че да получа около 4000 микро за входния кондензатор горе-долу намаля бръжденето, но определено още го има.Нещо ме съмняват тези адаптори, като че ли не заземяват хубаво, или в самата схема има нещо.Защото с тези кондензатори на входа сега като пробвам пак номера с хващането на радиотора на tda-to или LM регулатора шума замира напълно.
Днеска направих и друго усилвателче с TDA2003 - абсолютно същия проблем се плучава.Чудя се ако взема акумолаторната батерия дали ще прави проблеми и на нея.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 21:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Тоя кондензатор на входа не е сложен за филтрация, та да действаш на принципа "колкото повече толкова по-добре". В datasheet-а си пише колко трябва да е. Пък и трябва да има дадено примерно изпълнение на платката. Понеже и това има значение.
Върнете се в началото
dodov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Попово

МнениеПуснато на: Сря Май 09, 2012 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Какви са тия адаптори които ползваш, осигуряват ли 3.5 ампера? Напрежението под товар колко е? Другото което е, какъв звукоизточник ползваш, как е свързан към входа, по точно масите? Поставил ли си 100nf кондензатор паралелно на 4000 mf. Платка направи ли, или всичко е хвърчащо? И да вземеш батерия, токът трябва да го имаш с запас.
Върнете се в началото
nvoid
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 10, 2012 14:35    Заглавие: Отговорете с цитат

За сега двете схеми съм ги правил на перфорирани платки.Не ми е първата схема, и преди съм запоявал, така че не вярмам да е нещо от самото изпълнение.Единият адаптор е обикновен 12 волтов 300ма като него го ползвам само за тест дали ще тръгне самата схема преди да и подам нещо по-сериозно.Другият е както казах адаптор от лаптоп, който е 19 волта, ампеража не мога да кажа с точност, защото корпуса го махнах преди време.Шумът присъства и докато схемата е в режим на покой, при това положение недостик на захранване едва ли е проблема.100нФ има, да, сложил съм 0,1мФ керамичен, 104 му е обузначението.За източник ползвам Ipod, пробвах го и от звуковата карта на компютъра.Не знам дали картата е заземена.Сигнала го подавам през потенциометър, земята на входа е взимам от общата земя - захранването.Тъйкато Ipod-а е с алуминиев корпус докато го държа бръжденето затихва, както и когато хвана земята на входа.
Върнете се в началото
ivo07
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 10, 2012 15:28    Заглавие: за адапторите Отговорете с цитат

Пич ,ако мислиш ,да си запояваш още неща ,трябва да си направиш един стабилизиран регулируем изправител .Така няма да стане работата с тея адаптори .Ако нямаш части и си наблизо траф, изправител, електролити и 2N3055 ще ти подаря ,а ти ще си купиш стрелкови системки .Тези LM317 или 78ХХ не стават за тая работа.Незнам кои идиот преди време пропагандираше такава недоносена идея:да се стбилизират захранванията на краините стьпала .Не го слушаи .За НЧУ-то си трябва запас от мощност на захранването .В този вид /с адапторите/ никои не може да ти помогне с акьл, щото неизвестните стават много и се обезсмислят всички сьвети .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети