|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darin1969 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2012 11:32 Заглавие: ТВ SEG CT1600 - проблем с монтажа на приставка звук. Решено. |
|
|
Телевизора е внесен от Германия - SEG CT1600. Изграден е с М34300-012SP, TA 7680 AP и ТА7698 АР. Телевизора нямаше звуковия стандарт за България на 6.5 MHz, и затова добавих филтрите за 6.5 MHz (имаше места на платката). Но звук не зе появи. Смених и филтъра на 38 MHz, и монтирах една приставка за звук, която имах. Звук се появи с малко донастройка, но не е силен. Освен това се появи един интересен ефект, който не бях срещал - появи се едно пищене което си мени честотата при всяко ниво на усилване. На слух е около 1кHz. И при всяко натискане на бутоните за регулиране силата на звука си сменя честотата, като за дадено ниво си е една и съща. Пищенето е със силата на звука и естествено се чува най силно при усилен звук. Някой имал ли е подобни промлеми и от какво може да е това? За съжаление временно съм без осцилоскоп и не мога да проследя сигналите, но мисля че се появява някъде в МЧУ.
Последната промяна е направена от darin1969 на Сря Май 16, 2012 20:10; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2012 20:24 Заглавие: |
|
|
Не пишеш пълния състав !
Не, че е толкоз важно по отношение звука на BG/DK ...
| Цитат: | | Смених и филтъра на 38 MHz |
В Германия сигурно е бил на 38,9
Пиши точно кое с какво сменяш или добавяш с имена, цифри, букви, стойности, защото сигурно си окашавил нещо.
Върни ТВ в оригиналния му вид и състав, с идеален звук BG и картина!
Кое шаси е? Надписи ? |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2012 22:06 Заглавие: |
|
|
Кой знае какво си добавял и за какво има място, но едното вероятно е трап. А за 7680 демодулацията си е LC. Така че стандартна платка + смяна на SAW. Дали няма още някоя режекторна бобина пред него - не знам.
Ако не знаеш как - в сервизите знаят. Въобще стандартен случай. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 1:54 Заглавие: |
|
|
| Естествено, че единия е трап, който реже и 6.5 МHz от видеосигнала. А другия е SAW на 6.5 МHZ, който пропуска и тази междинна на звука към входа на честотния детектор. Помня че още като студент през 1992 си купих един SHARP, на който само като добавих тези 2 филтъра се появи звука на двата стандарта, и то без приставка. И до днес си го ползвам. Вярно, че чипа не беше само МЧУ и детектор като тук. Та, при този телевизор (утре ще се опитам да напиша повече за шасито) се наложи да монтирам и приставка. Тя е с A241 и има вход за 1 междинна (IF) и изход с междинна на звука. Доколкото си спомням по двата стандарта (на нея има кварц на 12МHZ и два SAW филтъра на 5.5 и 6.5МHZ). След като я сложих и не се появи звук, се светнах че звука го няма още в първата междинна и затова смених и филтъра преди МЧУ. Сложих такъв за 38 МHZ. И звука се появи, макар че според мен е слаб. Но проблема е в това пищене. Все едно че работи и ГУН, който се управлява от напрежението определящо усилването на звука. Именно това е проблема ! Нищо друго не съм подменял. А такива приставки съм слагал доста, но не в последните 5-6 години, та малко съм им забравил особенностите. Затова и питам. |
|
|
 |
valeri2636 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 7:14 Заглавие: |
|
|
| Махни тази приставка, която си сложил и сложи друга, която е с един транзистор. |
|
|
 |
tvpetrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 7:29 Заглавие: |
|
|
Здравей, колега.Тук няма нищо особено, както ти е писал преди и Филипов.Слагаш един подходящ ПАВ филтър и после един обикновен конвертор и всичко трябва да си дойде на мястото.Не ти е нужен тоя квазипаралел, който си сложил.Освен това МЧ за паралела се взима от тунера, а не след филтъра или може би аз не съм разбрал добре от поста Още не съм се събудил- дано не изръсих и аз някоя глупост.Хубав ден и успех! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2012 18:53 Заглавие: |
|
|
"Както казва другаря Сталин" -дайте пример за SAW/ПАВ ? Яде ли се, пие ли се?
Кое е пропускащ SAW на 6,5 ?
| Цитат: | | единия е трап, който реже и 6.5 МHz от видеосигнала. А другия е SAW на 6.5 МHZ, който пропуска |
Май ще покажа и схемата, за която си мисля .... , ама види се ще е някой друг път  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2012 18:31 Заглавие: |
|
|
| Благодаря на valeri2636. Купих си за 2 лв. тази приставка с един транзистор и звука се усили. Обаче остана пищенето. Но ?! Пропуснах да кажа че МЧУ е на отделна платка, запоена вертикално към основната и екранирана от двете страни. За да монтирам и пробвам приставката я разпоих и свързах със проводници , дълги около 4-5 см. И друг път съм го правил, и не е имало странични ефекти. Тук обаче се появи това пищене (като звуковия сигнал преди да почне програмата преди 20-30 години). Още повече, че си сменяше честотата на всяко стъпало от усилването - около 4 тона и после се повтарят. След като запоих платката на место всичко се оправи. Благодаря на отзовалите се! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|