| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
besriworld Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 17:57 Заглавие: Въпрос относно LED осветление 3w |
|
|
Здравейте , искам съвет относно захранване на LED .
Ще сменям на брат ми стандартните крушки за осветление в купето с LED 3w http://vikiwat.com/moschen-svetodiod-3w-6500k-200lm.html
Искам да попитам как да процедирам с захранването . Мисля да закупя ИС MA7805 ->0.20lv за всеки светодиод и отделно на всяко по едно съпротивление 2.7 ohm .Как мислите това най евтиния и ефективен начин ли ще бъде?
ИС ще служи като стабилизатор на напрежението на 5V.
За закрепя не към охлаждащия радиатор можели да се направи с запояване / ефективно ли ще бъде ?
Ако има някъде по Пловдив където може да се закупят по евтино тия светодиоди , ще се радвам да ме светните
Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 20:41 Заглавие: |
|
|
| Става , но резистора си го смятал за горната граница на работното напреженеи на светодиода.Аз бих сложил 3 ома. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 21:21 Заглавие: |
|
|
Няма начин да е ефективно, щом е линейно.
Не знам как мислиш да охлаждаш диода, но за стабилизатора и резистора ще ти трябва двойно и малко по-добро охлаждане.
Предлагам импулсен DC-DC стабилизатор на ток, правен точно за диоди.
ВИЖ ТУУУК
Виж горната тема - предпоследното мнение. Кажи колко броя ти трябват, ще ти направя цена.
Идва по-скъпо от един диод, но няма да хабиш 8W за диод 3W, а към 3,4W
Аз имам 3W диоди на по-добра цена, имам и оптики за тях и драйвери за 220AC и DC, но пък съм в София.
Имам и тинол за алуминий с който може да си запоиш радиаторите за диодите, но ще е трудно без да стопиш пластмасовата оптика на диода.
По- добре платка и тях имам
Препоръчително е 3 диода по 1W и тогава може вече да се спести от драйвер-а. Имам платка за 3 диода за целта, но пак няма да минеш само с алуминиевата платка, ще трябва още едно малко радиаторче.  _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 22:31 Заглавие: ,, |
|
|
Ще ми трябват около десетина светодиода .
До тук разбрах , че с ще трябва охлаждане за резистора и ИС и съпротивлението трябва да бъде 3 ома .
А нещо не схванах това с 8W .
Това че ще ползвам ИС и резистора ще консумират 5  |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 22:35 Заглавие: |
|
|
Аха
При 14V загубите се увеличават. Моята сметка беше при 12V
Може сметката да се направи за 14V, тогава загубите идват малко над 6W _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 14, 2012 23:31 Заглавие: ,, |
|
|
Може ли да ми обясните как правите тези изчисления ...
Интегралната схема ли е виновна за това че се качва разсейваната мощност.
Имам идея да правя на колата "дневни светлини" с такива светодиоди и ако ми се връзва по 8 w на светодиод като му сложа 8 светодиода излиза че ще имам 64w разсейвана мощност .
Струва ми се доста .
Каква е разликата ако го направя с тази схема http://www.hedepower.com/down/CHIPLINK/CL6807_EN_SeriesLED.pdf
Благодаря предварително за инфото .
Последната промяна е направена от besriworld на Вто Май 15, 2012 7:16; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2012 6:32 Заглавие: За LED |
|
|
| Занимаваш се с глупости. Първо КАТ ще те глоби, може и да ти спре колата от движение за промяна на осветителната система на колата. Второ, всички останали шофюри (и аз включително!) ще те псуват като им блеснеш в очите. Писнало ми от разни като тебе, дето слагат ксенони, ледове и какво ли не, без да мислят какво се случва с очите на останалите участници в движението! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2012 7:21 Заглавие: Re: За LED |
|
|
| gigant написа: | | Занимаваш се с глупости. Първо КАТ ще те глоби,.. |
Това не ти е ксенона който слагат повечето . Аз искам просто да си направя фаровете за мъгла да светят с LED така няма да има голяма консумация .
Няма как да сравняваш тази джажа с "КСЕНОНИ МЕНОНИ ".
 |
|
|
 |
Mlad76 Активен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2012 8:52 Заглавие: За фаровете |
|
|
| Рефлекторите на фаровете (включително и на тези за мъгла) са са направени така, че да формират сноп светлина от почти точковия източник на халогенната лампа с такава форма, че да не заслепява останалите участници в движението. Слагайки ледове (няколко изпочника и на различно място от жичката) тоя рефлектор вече ще формира сноп с много по-различна форма, при което част от светлината задължително ще попадне в право в очите на каращите пред или срещу теб. Напаравил съм си фенер с 2W светодиод, 220лумена е, посред бял ден ако ти светне в очите, после няколко секунди виждаш само цветни петна. |
|
|
 |
|