Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Две захранвания в паралел ?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hidrazin
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Чет Май 17, 2012 23:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако ще вързваш комп захранвания последователно виж какво е казал
gigant - наистина трябва да се преработят като им се изолират масите.Иначе няма проблем.
Стана ми интересно за захранването с мощния трансформатор.Ти какви кондензатори точно си сложил там?
Дай някакви снимки на тия кондензатори или поне какви са и откъде си ги взел, защото все пак би трябвало
да са общо 11 000 μF.Има разлика от кондензатори 5х2200μF и други кондензатори 5х2200μF.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2012 6:37    Заглавие: За мотора Отговорете с цитат

Нещата почват да се изясняват. Мотора на чистачките е малко неприятен като мотор защото:
Има ниско КПД, по две причини, едната е от стремежа да бъде направен максимално евтин (все пак ще се вгражда в хиляди коли), втората е заради големите загуби в червячния редуктор. Второ, ротора е навит с относително тънка жица и четките са високоомни - оттам падащ момент при натоварване това за да не се потроши целия механизъм, ако чистачките са замръзнали примерно. Вследствие на тия работи мотора харчи много ток, а върши малко работа и има "мека" механична характеристика. Не знам какво задвижваш, но за да получиш 50W механична мощност на изхода на редуктора (не кой знае какво), ще трябва да му подадеш вероятно над 150W електрическа. Твойте 8м жица 2.5мм^2 имат съпротивление около 0.06ома, при 15А си загубил само върху нея почти един волт. По снадките и клемите, падане за 12-те волта заради малкия товар на петте - и като резултат до мотора я стигнат 10V, я не. А мотора е предвиден за 14V - в колата е толкова като работи.

Казано е, с пръдня боя не става... И е вярно.
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 18, 2012 7:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Един 70А акумулатор и едно автоматично зарядно , не е ли по-ефективно Very Happy .Сигурно ще отваря и затваря врата.
Върнете се в началото
photoman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 19, 2012 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

gigant написа:
Нещата почват да се изясняват. Мотора на чистачките е малко неприятен като мотор защото..........А мотора е предвиден за 14V - в колата е толкова като работи.
Казано е, с пръдня боя не става... И е вярно.

Виж сега да ти кажа:

Машината, която съм направил работи Smile
Оборотите на изхода на редуктора ми вършат перфектна работа, дори и след пада на напрежението, постигнатата мощност е предостатъчна.
Единствено ме тормози вероятността да се скапе по-бързо захранването, което ползвам и затова попитах дали не може да се свържат две в паралел. Не че нямам 15-20 захранвания, но си е разправия вместо да правиш това, което си решил, да сменяваш захранвания през една седмица Smile
А междудругото, при положение че в моята конструкция няма как да стане механично блокиране на задвижващия механизъм, няма ли възможност да сменя четките с нормални ?

georg77 написа:
...

Не е за врата а за една конструкция с циркуляр, която би трябвало да работи доста, а не да се включва по 2-3 пъти на ден. Една от причините да избера мотор от чистачки е, че е сметнат да работи непрекъснато много дълго време. Другия плюс е, че има скорости.
Върнете се в началото
georg77
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 0:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами тогава ти трябват 5 в паралел най-малко.Моторчето макар да е ""неугледно" на вид е тягово и му трябва ток за да върши работа.То диновете не идват от напрежението , а от малкото навивки и големия магнит.По-компетентните ще кажат.
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 7:51    Заглавие: За пръднята и боята Отговорете с цитат

Виж сега пък аз да ти кажа. Това за пръднята се отнася за начина, по който работиш, а не за качествата на мотора, както ти си мислиш. Дотук не си дал нищо конкретно, някакви резултати от измервания на токове, напрежения? Само въпроси от сорта могат ли да се свържат PC захранвания в паралел - аз и други от тоя форум можем, но ТИ не можеш! Защото директно не става, трябва да имаш определени познания и умения за да го направиш! А може изобщо да не е необходимо, сигурен съм, че едно ще захранване е достатъчно за захранването за тоя пиклив мотор. Да не говорим, че има нови захранвания, даващи по 60-80А от 12-те волта. Проблема ти е другаде, ако направиш някое друго измерване, може и да намерим къде е. Иначе - отивай при някоя врачка.

И да те светна - две захранвания в паралел са два пъти по-ненадеждни от едно, пет са пет пъти по ненадеждни - това се учи още в техникума. Затова се смятат и произвеждат малки и големи захранвания, иначе щеше да е много лесно - прави се едно за един ампер примерно и после за 10А - десет в паралел, за 20А - 20 и т.н.
Върнете се в началото
photoman
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 21, 2012 1:25    Заглавие: Re: За пръднята и боята Отговорете с цитат

Кофти е, когато не познаваш някой, да се изказваш неподготвен Smile

Нито ме познаваш, нито ми знаеш стила на работа, още по-малко какво знам и какво мога...така че - спри се
не съм в този форум за да се заяждам и очаквам и от останалите участници същото.
Не знаеш какво точно правя и как съм го направил, нито с каква цел. Дали не се замисли, че ако проектирах някаква машина за комерсиални цели, нямаше просто да си купя един серво мотор, да си я вържа с компютъра и да забравя ?
Да, ама не - правя си някаква машина, защото това ми доставя удоволствие. Правя я от подръчни средства, и ми се струва че дотук съм се справил перфектно.

Публикувах прост въпрос:
Може ли да се свържат две захранвания в паралел, щото имам мноооого и ми е по-лесно ако някога едното дефектира, просто да го сменя като щракна една букса, вместо да модифицирам едно, а когато то дефектира, защото няма нищо вечно, да си играя да преправям друго !

Прочетох всички мнения, изкоментирах някои от тях, направих си труда и да обмисля другите предложения, които колеги дадоха и то без да мрънкам, че някой не мисли като мен.
Измервания също направих
12.11 V празен ход на захранването,
11.52 V със закачен мотор на празен ход,
10.43 V при натоварен мотор
Тези измервания дали ти помагат да ми отговориш на въпроса
"Може ли да се свържат две захранвания в паралел?"

И изобщо на теб какъв точно ти е проблема с моя въпрос ? Някой да те кара да ми отговаряш ? Аз лично теми които ме дразнят, просто спирам да ги чета а не си изкарвам злобата в тях, така че моля те, задръж си мнението за себе си

Последната промяна е направена от photoman на Пон Май 21, 2012 2:32; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Май 21, 2012 1:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Idea Arrow Arrow Arrow Ще благоволиш ли да прочетеш правилата Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Май 21, 2012 6:56    Заглавие: За захранванията Отговорете с цитат

Ми не ми помага. Да беше прочел - трябва да мериш и 5-те, и 12-те волта. Пише, че трябва да си натоварил 5-те волта - дали си ги натоварил и с какво, или не си - само баба Ванга знае. Колко ти консумира мотора очевидно е класифицирана информация.

Проблема не ти е товароносимостта на захранването, ако се претовари по ток то ще изключи, а няма да му падне напрежението. Така че връзването в паралел не е нужно. Причината да пада напрежението е, че сигналът за обратна връзка, с който се поддържат изходните напрежения постоянни, се формира основно от 5-те (примерно 80%) и останалото от 12-те волта. За да работи горе-долу добре тая система трябва и двете напрежения да имат достатъчна консумация, в РС-то това е така и става. Иначе се получава твоя ефект при натоварване само на едното, в случая 12V - 5-те ще растат, а 12-те намаляват. Това заради принципа на регулиране и начина на направия, всички захранвания от РС го имат тоя ефект. За да го избегнеш, трябва да преправиш веригата за обратна връзка. Същото се отнася и за връзване в паралел - пак трябва да я преправиш.
Върнете се в началото
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Пон Май 21, 2012 10:26    Заглавие: Отговорете с цитат

photoman, не те познавам, ама и ти не ме познаваш- това е много готино!

gigant, е прав

ето едно филмче за свързване на захранвания
на 2мин и 25 сек е дадено, че това което искате не става директно.
Налага се доработка

По принцип ако ги вържеш директно ще работи това захранване което е "по-голям мераклия" и след време ще замине във вечните ловни полета.

http://www.youtube.com/watch?v=z2oSFpKh_Uw&feature=player_embedded
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети