Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Мултиплексиране на I/O портове- 8051

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bbogdanov
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 18:14    Заглавие: Мултиплексиране на I/O портове- 8051 Отговорете с цитат

Здравейте, не разбирам много от електроника, но имам една схема с 8051 който ползва памет с вграден latch. Как може да се преработи схемата за да работи с външен latch (мисля да ползвам 74HC573) Rolling Eyes Всяка помощ е добре дошла, благодаря предварително Smile
ето и схемата (само част от нея, която ме интересува за момента):
http://img10.imageshack.us/img10/7759/dsc03993ne.jpg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Дипломната ми беше баш такова. 8051, памет, външен latch с 373 ли беше... Даже я пуснах на платка и си работеше. Остава големия въпрос как да изровя схемата. Зак'во ти са тези антики? Има евтини платки за 7 лева с 16 битов контролер. Какво ремонтираш и няма ли оригинална памет?
Баси, това чертано на ръка - впечатлен съм!
Върнете се в началото
bbogdanov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 22:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами въпроса е, че устройството е готово (ECU от автомобил). Схемата съм я чертал на ръка (и далеч не е пълна естествено Smile ) гледайки кое къде отива. Паметта оригинално е 87C257 (за съжаление се счупи при ваденето), не че не се намира, но трудно и предпочитам ако може- да се замени с 27C256 например. Просто не разбирам много от електроника и се чудя как да сложа външен latch за да подкарам обикновената 27C256 Rolling Eyes
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 22:21    Заглавие: За схемата Отговорете с цитат

Просто е. Правиш една малка платка-преходник. Входа е корпуса на 87С257, на платката има регистър 74НСТ573 (или 373), и 27С256. Всички пинове на 27С256 ги свързваш накъсо към същите на входа , с изключение на:
Пин 1 - към Vcc, A0-A7 - към регистъра.
Входовете на регистъра - към D0-D7 на входа/27С256, изходите - към А0-А7 на 27С256, като спазваш подредбата D0=>A0, D1=>A1 и т.н. Клока на регистъра - към пин 1 на входа (ALE), ОЕ е на маса.
Сложи по един кондензатор 100nF близо до захранващите изводи на регистъра и епрома. Можеш да оформиш платката по такъв начин, че да я включиш директно в цокъла на 80С257 (ако им място във височина). Туй то.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Rabin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 24, 2012 22:41    Заглавие: Отговорете с цитат

По-лесно ще намериш памет, отколкото да правиш присадки. Ама то само мнение споделям - ти си знаеш.
Върнете се в началото
bbogdanov
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 25, 2012 10:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за отговорите! Smile Не ми е особено ясно, но направих малка схемка:
http://img844.imageshack.us/img844/5291/dsc03995c.jpg
моля за проверка дали е така Rolling Eyes Също не ми е ясно къде да сложа двата кондензатора и как точно, взел съм керамични по 100nF
Върнете се в началото
gigant
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Май 26, 2012 18:52    Заглавие: За кондензаторите Отговорете с цитат

Слагаш кондензатотите между Vcc и Vss на двата чипа, с максимално къси и широки писти до крачетата на ИС. Останалите писти също да са възможно най-къси.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети