Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за трансформатор
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 7:18    Заглавие: Отговорете с цитат

"Табличката на тати" е супер! Навит по нея траф е много трудно да изгори при нормални условия. Там максималния изходящ ток е смятан при гъстота 2,5А/кв.мм. При сегашните "разбирания" в дебелите книжки пише че при определени условия може да се допусне гъстота 3,5-4А/кв.мм.Така че всичко е много относително. При постоянна консумация от трафа-например зарядно устройство-аз бих ползвал старата добра таблица. За усилвател обаче спокойно мога да се доверя на новите стойносто-там консумацията е импулсна и средния ток е доста по-малък от пиковите стойности.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valeddy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
при определени условия може да се допусне гъстота 3,5-4А/кв.мм.

При определени условия може и над 20А/кв.мм Smile
Както и да е, необичам да говоря за неща, които не съм видял на живо. Поне една снимка да имаше, че да разберем за какво става дума.
Върнете се в началото
gazaro_wow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега valeddy може ли да ги качиш тези таблички да ги погледна ,че ми стана интересно. П.П трафа ми е с "Ш" - образни ламели и както каза един колега ако предположим ,че е 65 Вата ,то като го разделя на 7.5 Волта които дава на изхода то излиза ,че дава 8.66 Ампера ток. А ако съдя по коментара на колегата valeddy на мен сечението на вторичната намотка е 0.90мм ,то тогава трябва да дава около 1.7 - 1.8 Ампера Rolling Eyes на мен втория вариант ми се вижда по "реален" вие какво ще кажете Question
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ако предположим ,че е 65 Вата ,то като го разделя на 7.5 Волта които дава на изхода то излиза ,че дава 8.66 Ампера ток

Теоретично би могло , но ако сечението на проводника е съответстващо , приблизително 2мм. диаметър за плътност на тока 2.55А/мм2 . При теб тока е ограничен от диаметъра , съответно сечението , на около 1.5А . Просто и ясно !
Върнете се в началото
gazaro_wow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 22:25    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето и снимки като наредя ламелите дебелината му е 3.5 см а средата на буквата "Ш" дето влиза в намотката е 3 см извинявам се ако някой не ме е разбрал т.е средата на "Ш" ламелата е 3 см

Върнете се в началото
valeddy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 20, 2012 22:57    Заглавие: Отговорете с цитат

"You are not alowed to upload files. 50 posts minimum required." Друг път ще мисля как да кача табличките. За сега мисля да лягам, че матура ме чака Confused
Пак по табличката 0.9мм - 1.3А.
gazaro_wow, каза че имаш две вторични. Обикновенно смятам с двете напрежения (при положение, че двете вторични са с еднаква дебелина). Тоест 65/15=4.3А. Друг е въпроса, че под товар напреженията ще спаднат, а от там... съжалявам, слаб теоретик съм.
Когато мерих мощността на един трансформатор, за стабилизаран захранващ блок, си бях извадил един реотан, с мощност няколко киловата Very Happy Мерих изходния ток и напрежение, като постепенно намалях съпротивлението на реотана. Когато произведението на тока и напрежението спря да нараства, разбрах, че трафа няма да пусне повече. Резултата по кривите ми спомени бе 33V и 22А . Това са 726 вата. По книга трафа излезе 300 вата. Е на това му казвам траф по книга Smile
Тъй че каквото и да си говорим, друго си е да го напнеш, докато му се стопят жиците. Е тогава се разбира колко точно e мощен Very Happy
Върнете се в началото
gazaro_wow
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 27, 2012 10:58    Заглавие: Отговорете с цитат

И така правих изчисления и накрая стигнах до извода ,че трябва да се пренавият вторичните намотки и направих 2 по 50 навивки с дебелина на проводника 1.32мм. Не можах да разбера на практика колко Ампера ток дава (на теория е някъде около 3 Ампера) ,но трансформатора работи добре по предназначението за което ми трябваше Благодаря на всички колеги които се отзоваха Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети