| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
resprom Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2012 13:55 Заглавие: Захранване и кондензатори на усилвател |
|
|
Здравейте колеги!
Така, сега съм решил да правя усилвател 2x100 вата, товар около 8ома говорители. Та въпроса ми е какъв траф да купя за тея 2x100 вата. Мисля да взема 200W (незнам 200W на колко V/A се равняват) и кондензатори 47000 микрофарада би трябвало да ми свършат работа. Вия ще кажете .
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
miroton Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2012 14:04 Заглавие: |
|
|
| 400 va |
|
|
 |
morpheous87 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2012 14:05 Заглавие: |
|
|
Препоръчително е трафа да е поне 300VA, по-добре 350-400. Естествено тук роля има какъв клас ще е усилвателя. 47000 микро биха свършили работа, предполагам за двете рамена на захранването имаш предвид. В захранването "колкото повече, толкова повече" винаги е вярно  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2012 21:16 Заглавие: |
|
|
100 вата на 8 ома sqrt(100 *8 )=28,28 Vrms,
съответстващо на синусоида с амплитуда 28,28*1.41=(+/-)39.8V.
Осигурявам запас от 3 волта 39,8 + 3 = около 43V.
Така до тука мисля, че смятам правилно захранването, това нищо не ми говори "U(t)=Uo*exp (-t/T)" какво означава
U(t) - би трябвало да значи 43v * 10ms ако не се лъжа
Uo*exp (-t/T) - това нищо не ми говори и, ако може да ми го обясните по подробно.
| Цитат: | | И така: ще имаме товар 4 ома (на канал), което за захранването са 2 ома. Искаме разликата в напрежението между натоварено и ненатоварено захранване да не е повече от 10%. | Имаме 4 ома на канал, но не разбирам за захранването са 2 ома. Мисля, 4 ома с 4 ома свързани успоредно правят 2 ома.
| Цитат: | Следователно, exp(-t/T) > 0.9, следователно t/T<0.105
От тук следва, че при t=10ms, то T=R*C трябва да е по-голямо от 10/0.105=95ms. При товар от 2 ома, необходимият филтров капацитет ще бъде 47000 микрофарада (в рамо). |
" exp(-t/T) > 0.9, следователно t/T<0.105" също и това не мога да разбера какво означава.
Ще съм много благодарен, ако отговорите на въпросите ми.  |
|
|
 |
ko-pach Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 28, 2012 23:23 Заглавие: |
|
|
Ти предусилвателя направи ли от предходната тема, която започваше с това, че си започнал уж усилвател с някакво TDA ..
Сега пък си започнал друг усилвател от неясен клас и правиш разни сметки дали захранването ще ти бъде достатъчно.
Реализирай поне една от идеите си, чак тогава отваряй теми за нови такива. Иначе у вас ще заприлича на склад за ел. скрап  _________________ Electronic circuits |
|
|
 |
dodov Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2012 6:30 Заглавие: За формулите |
|
|
| Какво е U(t)=............ - нарича се функция и се учи в 9-ти или 10-ти клас по математика, в случая напрежението като функция на времето. След като не знаеш какво е функция - няма смисъл да ти се обяснява на колко места си сбъркал в "сметките", прочети някой учебник или питай даскала по математика. А конкретната функция какво описва - учебника по електотехника. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2012 15:40 Заглавие: |
|
|
Да предусилвателя го направих. Той беше за стария усилвател 2X100 вата и сега го продадох, и реших да си направя нов 2x100 вата.
| Цитат: | | Какво е U(t)=............ - нарича се функция и се учи в 9-ти или 10-ти клас по математика, в случая напрежението като функция на времето. .... | Аз ако знаех какво е U(t) нямаше да правя подобна тема и да се занимавам с глупости. Щом питам значи не знам какво и ако може да ми го обясните. Не мога да знам всичко и затова се допитвам до вас като по знаещи да ми обясните защото имам желание да направя усилвателя. Пак ще помоля, ако можете да ми отговорите по горните въпроси. Благодаря предварително  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2012 16:18 Заглавие: |
|
|
Да почнеш от нещо по-просто? Идея: малко четене на тема що е ток и откъде минава, още малко теория и т.н.
Почни от нещо по-просто например готови китчета - избор преголям. И го довърши, чак тогава като осмислиш нещата минавай на следващото. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Май 29, 2012 21:06 Заглавие: |
|
|
| Добре. Поне кажете, че не ви се занимава да ми обяснявате и готово. Ще взимам работи на късмет па кво стане. Темата е приключена ... |
|
|
 |
|