| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 0:58 Заглавие: |
|
|
Ето че въпроса е решен-твоята работа няма да стане  _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emilm Опитен потребител

|
|
|
 |
georg77 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 1:47 Заглавие: |
|
|
| То в Гуглето изкачат подони схеми, но с транзистори, а на мен би беше идеята преобразуватела да е с тиристори, но както и да е.Така и не разбрах как да подкарам трафа на по-голяма мощност.Сори ама съм не про в тая област и моля за обяснение като за такъв |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 9:36 Заглавие: За трафа |
|
|
| Цитат: | | един траф работещ на 50Hz, ако работи (примерно на 100Hz), то сечението на желязото бива 2 пъти по-индуктивно и съответно 2 пъти по-ефективно.Т.е по-тънък проводник и повече мощност. |
Не е точно така. Желязото си е все същото, но поради вдигането на честотата индукцията в него намалява. Ако не го пренавиеш не печелиш нищо, дори може и да загубиш - зависи какъв е магнитопровода и как е навит трансформатора.
Повишаването на честотата ти позволява на намалиш броя на навивките за 1V при запазване на индукцията в магнитопровода. Понеже намалява броя на навивките, в прозореца остава достатъчно място за по-дебели проводници, които позволяват през тях да тече по-голям ток без да прегреят. Оттам мощността на трансформатора се вдига - теоритично толкова пъти, колкото си вдигнал честотата. На практика по-малко от теоритичното, защото при вдигането на честотата се увеличават загубите в магнитопровода и медта. Загубите се вдигат по две причини:
Първо, при еднаква индукция на всеки период загубите от пренамагнитване са едни и същи, съответно на 400Hz ще имаш 8пъти повече пренамагнитвания и съответно 8пъти повече загуби. За да не прегрее - трябва да намалиш индукцията в магнитопровода за да намалиш "порцията" загуби на всеки период.
Второ, поради по-високата честота се увеличават загубите от вихрови токове в магнитопровода. Заради скин ефекта се увеличават и загубите в медта. За да намалиш тия загуби трябва магнитопровода да е с по-тънки ламели и да ползваш плоска шина за намотките (или сноп от няколко тънки проводника).
Така че вдигането на честотата ти позволява да изстискаш повече мощност в същия габарит, но колко повече е въпрос на сметки. За да ги направиш ти трябват параметрите на желязото, калкулатор, лист и химикалка.
В самолетити затова работят на 400Hz - за една и съща мощност трябва много по-малко материал, оттам много по-малко тегло. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 9:46 Заглавие: |
|
|
Това с по-тънкия проводник нещо ми убягва.... По-скоро по-малко навивки и по-дебела жица. И по-малко мат'рял.
Ей,гиганте,как не те домързя да пишеш толкова в тоя топлик бе....И на всичкото отгоре си ме изпреварил. Тъй е със самолетите,че май и на параходите е тъй.... _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
hidrazin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 9:53 Заглавие: |
|
|
Ами gigant май е казал каквото има да се казва.
Ако някой иска да изчислява ей тук има една книжка дето ще му е много от полза: http://knigi.tr200.net/v.php?id=79718 |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 9:59 Заглавие: |
|
|
Георг77 ,незнам защо си избрал да го правиш точно с тиристори . Освен сложната реализация на схемата и нестабилната и работа , да знаеш ,че консумацията на схема с тиристори е почти еднаква сьс и без товар - ше ти се разбие електромера ,освен ако не си "на щека"  |
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 10:20 Заглавие: За консумацията |
|
|
Защо да е еднаква, ivo07? Ако е еднаква и няма товар, къде тогава отива тая мощност?
С тиристори по принцип може да стане, не по тая схема разбира се. Но единствената "смислена" за мен причина да се прави с тиристори е ако имаме една торба с тиристори и се чудим какво да ги направим. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 11:48 Заглавие: |
|
|
Има и още нещо в допълнение,освен всичко положително.Това да се работи на по висока честота,не означава по малко инвестиции.Трябва да се вземат специални мерки против проникването на звука 400Hz,знаем че при тази честота човешкото възприятие е най чувствително. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2012 12:33 Заглавие: |
|
|
| Много добьр вьпрос Гигант ! Еваларка ! Не се бях замислял досега над него . Изказването ми се базира предимно на практически опит . Преди 20-тина години направих няколко тиристорни инвертора ,и по спомен работеха горе-долу добре ,но за определен товар . Интересното беше ,че с по-мальк товар консумираха почти сьщото както и с нормалния си товар .В момента ,не мога да ти отговоря теоретично,тьй като трябва да се запозная по-обстойно . Имам някакви жокери ,но за сега се вьздьржам от коментар . |
|
|
 |
|