| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dimpashov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юни 19, 2012 23:45 Заглавие: Мощен инвертор 12V - 3V |
|
|
Здравейте.
Интересувам се съществува ли електронна схема, която да понижава постоянно напрежение 12V (~20A при максимално натоварване) до 3V (~80A при максимално натоварване). Идеята е схемата да е изпълнена само с електронни елементи без траф.
Благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 7:06 Заглавие: |
|
|
Може но става сложно, но принципа е следния: имаш два полупериода, и две колони с по 4 последователно свързани кондензатора в първия полупериод зареждаш едната колона, във втория втората, като във втория имаш транзистори които включват паралелно 4те кондензатора от първата колона към товара, във първия период пък това става към втората колона. Как обаче това ще се реализира нямам идея, не ми изглежда по-просто отколкото с трансформатор  |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
|
|
 |
gigant Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 8:55 Заглавие: За конвертора |
|
|
Автора на темата е поставил неизпълнима задача - няма конвертор с КПД=100%. При толкова ниско изходно напрежение и тази мощност, едно КПД от 80-90% би било много добро постижение. Все пак при 80А всеки милиом означава повече от 6W загуби само от проводимост.
Идеята на slav4o с превключване на кондензатори е много трудно реализируема за такава мощност, защото токовете на кондензаторите биха били огромни, същото се отнася и за ключовете, които на всичко отгоре трябва да са двупосочни.
Не е нужно да се използва трансформатор, дросел също може да свърши нужната работа. Според мен най-добре би свършил работата един синхронен многофазен StepDown конвертор . Има такива контролери, ползват се за захранване на процесорите в PC, примерно в PDF-а на ADP3188 перфектно е обяснен принципа на работа. Точно той не става за 3V, може само до 1.6V, но при желание може да се намерят чипове на същия принцип и за 3V. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 9:38 Заглавие: |
|
|
Имам едно захранване от DELL с изход 1-2V 40А.
Всъщност май имам 4бр, може да се опиташ да спаралелиш 2бр и да оправиш обратната връзка за 3V.
За точкова заварка ли ще го ползваш? _________________ http://www.zahranvane.com |
|
|
 |
dimpashov Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 10:09 Заглавие: |
|
|
Правя проучване по молба на мой приятел и си нямам идея за какво ще се ползва схемата, но не мисля че компютърните захранвания ще свършат работа защото те изискват мрежово напрежение а молбата към мен беше да намеря схема от 12V постоянно на 3V постоянно.
Тази схема ме заинтригува, но доколкото виждам във формата за изчисление на бубината има и параметър честота. Това значи ли, че трябва преди схемата да сложа някакъв преобразувател от постоянно към променливо напрежение (например мултивибратор) или на изхода на схемата напрежението е променливо  |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 10:42 Заглавие: |
|
|
| dimpashov написа: |
Правя проучване по молба на мой приятел и си нямам идея за какво ще се ползва |
Ами попитай го този приятел ,за какво ще се използва, или поне колко време ще се теглят тези 80ампера ,че не е шега тая работа .Баси секретните разработки :никой нищо не знае ,ама даите схема ....... |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 11:08 Заглавие: |
|
|
И накрая ще се окаже че съвсем не трябва такова. Както винаги някой без достатъчно знания си мисли че нещо може да се реши някак си, а начинът е съвсем друг.
Примерно един, който искаше да задейства вентилатор от потенциометър, пък накрая се оказа че му трябва термодатчик за радиаторите. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
ivo07 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 11:18 Заглавие: |
|
|
Точно така ,но 10 страници ще се конструира "пацалапа на гравицапа" ...........кю .
Несведущите да изгледат филма кин-дза  |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Сря Юни 20, 2012 12:23 Заглавие: |
|
|
Това е правилното решение.Но без доплнително задание/толеранс ,пулсации, в каква среда ще се използва и.т.н/ е трудно за описание.
| Код: | | и си нямам идея за какво ще се ползва схемата |
Аман от идиоти!  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
|